Şekerbank 160 milyon dolar kaynak sağladı
Şekerbank 6 ayrı kalkınma odaklı uluslararası kuruluşun katılımıyla sendikasyon kredisi sağladı. Şekerbank Genel Müdürü Aybala Şimşek Galpin, 'Şekerbank, 160 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli 6 uluslararası finans kuruluşundan bir kaynak temin etmiştir' dedi
Şekerbank, kalkınma odaklı uluslararası finans kuruluşlarıyla olan ilişkisini geliştirme amacıyla işbirliğine imza attı.
Banka, Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) liderliğinde yaklaşık 160 milyon dolar tutarında, 5 yıl vadeli, tamamı sosyal ve çevresel kalkınmaya yönelik kullanılmak üzere 6 ayrı kalkınma odaklı uluslararası kuruluşun katılımıyla sendikasyon kredisi sağladı.
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Şekerbank'a sağladığı krediyle Türkiye'de ilk kez özel sektöre yönelik finansman desteği sundu.
Kredinin imza töreninde konuşan Şekerbank Genel Müdürü Aybala Şimşek Galpin, imza töreninin, Türkiye'de milyonlarca kişiye istihdam sağlayacak yüz binlerce çiftçiye, esnafa can suyu olacak önemli bir projenin tanıtımı olduğunu belirterek "Şekerbank, FMO liderliğinde tamamı sosyal ve çevresel amaçlarla kullanılmak üzere 160 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli 6 uluslararası finans kuruluşundan bir kaynak temin etmiştir." ifadesini kullandı.
Kredinin detaylarına değinen Galpin, JICA'nın Şekerbank'a yaptığı bu yatırımın Türkiye'deki ilk özel sektör yatırımı olduğuna dikkati çekti.
Galpin, 160 milyon dolarlık kaynağın kullanım amaçları hakkında bilgi vererek, "Öncelikle kırsal bölgeler olmak üzere bu alanlarda mikro işletmelerin, küçük ve orta boy işletmelerin finansmanı, bankamızın kuruluş misyonu olan sürdürülebilir tarımın finansmanı ve kadın bankacılığı kapsamında, yine kadınların ekonomiye dahil edilmesinin desteklenmesi üzerine bu kaynaklar kullandırılacak." diye konuştu.
Avro ve dolar bazında farklı birimlerde edindikleri kaynakla, gelecek 5 yıl içerisinde 230 bini aşkın çiftçiye, esnafa, kadın işletmeye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Galpin, şu açıklamalarda bulundu:
YÜZDE 55’İ KOBİ’LERE
"Kaynağın tutarından ziyade, hem yatırımcı kitlesinin hem kullanım amacının yüzde 100 sosyal ve çevresel başlıklar altında toplanması oldukça değerlidir. Bankamız, Türkiye'de özellikle özel sermayeli mevduat bankaları arasında 71 yıldır koruduğu, sürdürülebilir kalkınma misyonuyla öne çıkmaktadır.
"Bankamızın kurucuları olan Anadolu çiftçisine olan borcumuzu bugün de yerine getiriyor, yüzde 72'si Anadolu'da bulunan şube ağımızla beraber küçük işletmelere, çiftçimizi önceliklendirmeye ve Türkiye'nin dört bir yanına ulaşmaya gayret ediyoruz."
Galpin, kendi portföylerinde KOBİ ve tarım kredilerine ayırdıkları payın yüzde 55 olduğunun altını çizerek, sektörün yaklaşık 2 katı civarında olduğu bilgisini paylaştı.
TÜRKİYE’DEKİ İLK ÖZEL YATIRIMLARI
FMO Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Ruhi Coşgun da kredinin, ilişki gücünü ve uluslararası finansörler olarak Şekerbank'a duydukları güveni kanıtladığını vurguladı.
Türkiye'nin orta vadeli ekonomik görünümünden ve sürdürülebilir etki potansiyelin de değinen Coşgun, şunları kaydetti:
"Bu kredinin 30 milyon avrosu doğrudan FMO'dan geliyor, geri kalan kısmı ortaklarımız ve ağımız aracılığıyla sağlandı, Neredeyse yarısı özel sermaye yatırımcılarından, hatta Avrupa vatandaşlarının emeklilik fonlarından geliyor. Şekerbank'ı yeni finansörlerle tanıştırmış olmaktan özellikle heyecan duyuyoruz; bazıları Türkiye'de ilk özel yatırımlarını yapıyor. JICA'nın 30 milyon dolarlık katkısı, Türkiye'deki ilk özel yatırımı olarak öne çıkıyor."