Sektör, orta üst gelire kampanya bekliyor
Konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.9 azalarak 113 bin 402 oldu. KONUTDER Başkanı Z.Altan Elmas, orta ve üst gelir grubu için vaat edilen konut kampanyasının bir an önce başlatılmasını istedi
Konut satışlarındaki düşüşü değerlendiren KONUTDER Başkanı Z.Altan Elmas ”Konut kredilerine erişimdeki zorluk konut satış rakamlarını etkilemeye devam ediyor.” Dedi. Aynı zamanda Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan Elmas Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, birkaç gün önce orta ve üst gelir grubu için planlanan konut kampanyasının kasım ayında devreye gireceğini duyurduğunu anımsattı ve “Eylül ayından itibaren kampanyaya yönelik büyük beklenti oluştu ve satışlar çok yavaşladı. Konut sektörü olarak, bu kampanyanın en geç kasım ayının başında başlatılmasının çok iyi olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
KONUT SATIŞLARI SERT DÜŞTÜ
Konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.9 azalarak 113 bin 402 oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları da eylülde yüzde 43 geriledi. Ocak-eylül döneminde ise ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.7 artışla 228 bin 601 oldu. Konut satışlarında İstanbul, 19 bin 89 konut satışı ve yüzde 16.8 ile en yüksek paya sahip il. İstanbul'u 8 bin 812 konutla Ankara, 6 bin 338 konutla İzmir izledi.
‘KREDİLİ SATIŞLARIN PAYI HER GEÇEN AY DÜŞÜYOR’
KONUTDER Başkanı Z.Altan Elmas kredili konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payının yüzde 15’e gerilediğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu oran ağustosta yüzde 18, temmuzda yüzde 20.4 olarak gerçekleşmişti. Bu kademeli düşüş, konut kredisinde yaşanan yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor. Bu durum sadece konuta ihtiyacı olup ulaşamayan vatandaşı değil konut üreticisini de etkiliyor. Nitelikli konut arzındaki azalma ve artan maliyetler üretimin yavaşlamasına neden oluyor. Ancak orta ve üst gelir grubu için planlanan konut kampanyasının başlamasıyla kredili konut satışlarında bir artışla birlikte, sektörün de bir miktar nefes almasını bekliyoruz. “
İKİNCİ ELDE DÜŞÜŞ DAHA HIZLI
Birinci el konut satış sayısı, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.2 azalarak 36 bin, ikinci el konut satışları aynı dönemde yüzde 24.9 azalarak 77 bin oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 68.3, birinci el konut satışının payı yüzde 31.7 olarak kaydedildi. Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre birinci el konut satışları yüzde 8.7 artışla 312 bin, ikinci el konut satışları yüzde 12.6 artışla 745 bin olarak gerçekleşti.
Yabancılara yapılan konut satışları eylülde, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.8 azalarak 5 bin 49 oldu, konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4.5 olarak kaydedildi. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 795 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 585 konut satışı ile Antalya ve 335 konut satışı ile Mersin izledi.
KONUTDER Başkanı Elmas, Türkiye’ye olan ilginin devam etmesine rağmen konut alımı yoluyla vatandaşlık edinim sınırının 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının, yabancıya satışların yavaşlamasına neden olduğuna dikkat çekti.
RUSLARIN KONUT YATIRIMI ÜÇE KATLANDI
Rusların Türkiye'deki konut yatırımı 9 ayda, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 199 artarak 9 bin 311 adede ulaştı. Ruslar geçen yılın aynı döneminde 3 bin 115 adet konut alımı gerçekleştirmişti. Mart ayından itibaren Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının Türkiye'den aldığı konut adedinde hızlı artış görüldü. İlk 9 ayda Ukraynalıların aldığı konut adedi ise yüzde 125 artarak 1.775'e yükseldi.
TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları ocak-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 32.5 artarak 49 bin 644’e ulaştı. Yabancılara en çok konut satılan il, 19 bin 594 adet ve yüzde 40 oranla İstanbul oldu.
BEŞ KONUTTAN BİRİ
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, neredeyse her 5 konuttan birini Rusların aldığını bildirdi. Rusların 2015'te yurt dışında yaklaşık 25 milyar dolarlık emlak edindiğini, bu yıl da 30 milyar doları aşan bir emlak alımı beklendiğini belirten Akbal “Uluslararası emlak komisyonculuğu şirketi Tranio tarafından yapılan bir araştırmaya göre Rus vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul talebi bu sene üçüncü çeyrekte 2021'in aynı dönemine göre yüzde 84 arttı. Emlak talep eğiliminde Ruslar için şu an Türkiye lider." dedi.
ANTALYA ALTI AYDIR ZİRVEDE
Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de “Daha önce en çok konut alanlar sıralamasında Ruslar üçüncü iken son 6 aydır zirvede yer alıyor." ifadelerini kullandı. Rus ve Ukraynalıların alımlarının Antalya'yı temmuzda yabancıya konut satışında 68 ay sonra zirveye taşıdığını dile getiren Özgün, başta Ruslar olmak üzere dünyanın dört bir yanından Antalya'ya talebin devam edeceğini ve yıl sonunda 19-20 bin adet konut satılacağını söyledi. Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise Rusların İran ve Iraklıları geçerek zirveye oturduğuna işaret etti. Akkuş, şöyle sürdürdü: "Rus ve Ukraynalılar önceden daha çok Antalya ve çevresine yerleşirlerdi. Hâlâ ağırlıklı olarak o bölgeleri tercih ediyorlar. Ancak artık İstanbul'a da yoğun ilgi var. Aileleri ile geliyorlar ve genelde 3+1 ya da 4+1 daire satın alıyorlar. Bu ilginin bir süre daha devam edeceğiniz tahmin ediyoruz."