Senaryo benzetmesinde hak ihlali verildi
FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 darbe girişimi için ‘senaryo’ benzetmesi yapan diş hekiminin Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru kabul edildi. Yüksek Mahkeme, meslekten çıkarılan diş hekiminin ifade özgürlüğünün ihlaline karar verdi
Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz gecesi sosyal medya hesabından, darbe girişimini senaryo olarak değerlendiren diş hekiminin meslekten çıkarıldıktan sonra yaptığı bireysel başvuruyu kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına katılmayan bir üye karşı oy yazdı. Çorum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde diş hekimi olarak görev yapan E.S. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe teşebbüsü gecesi ve ertesi gün Facebook isimli sosyal medya hesabı üzerinden çeşitli paylaşımlarda bulundu. E.S. bu paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi: "Keşke şehrimize bir film gelse.... ya da bir sirk... sirkteki kafesin içinde bir maymun olsa... adı bende saklı..."
"O kadar vatan sevdalısınız madem iki adımlık yolu yürüyerek gidin. Deliye her gün bayram gürültüsü yapmayın. Ambulanslara yol açın, can güvenliği tehlikede olan insanları düşünün..."
"1400 kişiyle darbe mi olur? Kimden neden emir aldığı bilinmeyen ve o emir komuta zincirine uymak zorunda olan gencecik insanlar dün kandırıldı ve katledildi. İsyan bastırıldı ve sen hala insanları sokağa çıkmaya davet ediyorsun!!! Ne için? Talan için mi, birbirlerine kırdırmak için mi? Nasıl bir utanmazlıktır bu"
"Hem demokrasiyi inkar edin işinize geldiğinde bütün imkanlardan yaralanın, tırsınca da o hortlaklaştırmaya çalıştığınız demokrasiye el pençe divan durun demokrasi kelimesini ağzınızda kirletmeyin"
MESLEKTEN ÇIKARILDI
Bahse konu paylaşımlar nedeniyle E.S. hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. E.S. ifadesinde darbeye destek vermediğini, halkı aşağılayıcı bir tavrının olmadığını ve demokratik bir anlayışa göre yetiştiğini vurguladı. E.S. ayrıca paylaşımlarını askerlerin linç görüntülerini izledikten sonra bu erlerin kandırıldıklarını düşünerek yaptığını söyledi. Soruşturma sonucunda E.S. devlet memurluğundan çıkarıldı. E.S. bu karara karşı idare mahkemesinde dava açtı. Mahkeme davayı kabul ederek söz konusu işlemin iptaline oy çokluğuyla karar verdi. Davalı idare, iptal kararına karşı istinaf talebinde bulundu. Bölge idare mahkemesi, E.S.'yi haklı bulan mahkeme kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verdi. Temyiz istemi Danıştay tarafından reddedilen E.S. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
18 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT
Başvuruyu inceleyen 5 üyeden oluşan AYM İkinci Bölümü, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca E.S.'ye 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda şöyle denildi:
"Anayasa Mahkemesinin kabul ettiği standartları uygulamayan idare ve yargı mercilerinin başvurucunun devlet memurluğundan çıkarılma disiplin cezası ile cezalandırılmasının zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık geldiğini ve bu -en ağır- müdahalenin orantılı olduğunu ilgili ve yeterli bir gerekçeyle ortaya koyamadığı sonucuna ulaşılmıştır."