Sendika imzasına işçiden tepki
Seyhan Belediyesi'nde örgütlenen Genel İş Sendikası TİS görüşmelerinin sonuçlandığını duyurdu. İşçiler bu sözleşmenin kendilerinin bilgisi dışında imzalandığını söyleyerek açıklama yaptı. Grev sürecinin içinde yer alan bir işçi "Kumpasa uğradık." dedi.
Seyhan Belediyesi'nde süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS)'in anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine belediye işçileri grev kararı almıştı. TİS sürecini yöneten DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Adana Şubesi Seyhan İmar A,Ş işçileri adına toplu iş sözleşmesinin imzalandığını duyurdu. Grevdeki işçiler toplu iş sözleşmesinin kendilerinden habersiz imzalandığını söyleyerek sendikaya tepki gösterdi. Grev içerisinde yer alan bir işçi Şube Başkanı tarafından kandırıldıklarını söyledi. "İşçilerden ve işçi temsilcilerinden habersiz, Belediye Başkanı ve Sendika Başkanının aralarında attıkları imzalar meşru değildir! Bize dayatılan sefalet ücretlerinde mutabık değiliz." diyen işçiler açıklamada şu ifadelere yer verdi:
'SESİMİZİ DUYURAMAMAKTAN ÇOK SIKILDIK'
"Şubat 2022’de açlık sınırının 4552 TL, yoksulluk sınırının ise 15139 TL’ye yükseldiği ülkemizde 6000 TL net maaş ve işe gelip gidebilmek için yol parası, işimizde 8 saat çalışabilmek için bir öğün yemek parası istiyoruz. Bize sunulan en düşük teklif yol ve yemek dahil 5256 TL, en yüksek teklif ise temizlik işçilerine verilen yine yol ve yemek dahil 5555 TL. Büro işçilerine verilen en düşük teklif üzerinden bir hesap yapalım:
Yemek tutarı 780 TL +yol tutarı 312 TL, yakacak parası 55 TL toplamda 1147 TL. 5256 TL den bu rakamı düşünce elimize kalan 4109 TL. Haklarımızı korusun ve iyileştirsin diye üyesi olduğumuz sendikaya her ay ödediğimiz 175 TL aidatı da düşünce elimize kalan yani evimize götürebildiğimiz para 3934 TL. Temizlik işçilerine verilen teklifi de bu rakama 300 TL (koku ve direksiyon primi gibi ek sosyal haklar) ekleyerek 4234 TL olarak not edelim.
Özetle Seyhan Belediye yönetiminin büro işçilerine reva gördüğü rakam, bugünlerde mevcut iktidar tarafından bile, yüksek enflasyon karşısında güncellenmesi gerekliliği inkar edilemeyen asgari ücretin de açlık sınırının da altında. Yüksek verdik, en yüksek verdik diye parlatılmaya çalışılan temizlik işçilerinin eline geçecek olan rakam ise 4234 TL ile yine asgari ücretin de açlık sınırının da altında. Belediye başkanımız Sayın Akif Kemal AKAY katıldığı canlı yayında hak arayışımızın altında başka siyasi amaçlar olduğunu düşündüğünü belirtti. Geçinemiyoruz feryadımızı inandırıcı bulmadığını, ayda 800 TL ile bile geçinen aileler olduğundan halimize şükretmemiz gerektiğini, aklı olmayanın konuşmaması gerektiğini dile getirdi. ’Greve gideceklermiş buyursunlar gitsinler’ diye aba altından sopasını göstermeyi de ihmal etmedi. Başkan sendikayla ve işçilerle arasında hiçbir sorun olmadığını, işçilerin %90’ının teklifi kabul ettiği yönündeki hissiyatlarını da paylaştı. Yayında işçiler teklifi kabul ettiyse bu grev kararı nerden çıktı diye sorulmadı. Başkan, Seyhan Belediyesi işçilerinin iradesini yok saydı. Üstelik bunu 3-5 temsilci diye küçümsediği ve onurlu mücadelelerinde hep yanında duracağımız arkadaşlarımızı hedef göstererek yaptı.
Sayın başkan henüz toplu sözleşme sürecinin başında işçilerle yaptığı bir başka toplantıda, dile getirilen geçim sıkıntısına cevaben az yemek yersek ve işe yürüyerek gidip gelirsek hem daha sağlıklı hem de daha tasarruflu olacağımız ve bu şekilde geçinebileceğimiz yönünde tavsiyelerde de bulunmuştu. Biz bu ülkede bize sürekli ne yapmamız gerektiğini söyleyen, yaşam alanımıza fütursuzca müdahale eden, ne yiyeceğimize ne giyeceğimize kadar karışan üst akıllardan çok sıkıldık. Aklı olduğunu iddia eden ve kendi elit zümresi dışında kalan herkesi akılsız ilan eden, halktan kopmuş burjuva zihniyetten çok sıkıldık. Biz Seyhan Belediyesi İşçileri olarak iyi niyetle sesimizi duyurmaya çalışmaktan ve duyuramamaktan çok sıkıldık."
'SENDİKAMIZ GREVİMİZİ KIRDI'
Sendika Başkanı H. Yaşar Gündoğdu'nun TİS sürecine dair hiçbir bilgilendirme ve eylemde bulunmadığını söyleyen işçiler, sendikanın grev kırıcılığında öncü rol üstlendiğini söyledi. İşçiler devamında şunları ifade etti:
"Sendika başkanı H.Yaşar GÜNDOĞDU teklifin reddedildiğini 14 Şubat’ta kendi sosyal medya hesabından duyurmuş olmasına rağmen sonrasında hiçbir eylem ve bilgilendirmede bulunmamış, 30 günü aşkın derin sessizliğin ardından yanına aldığı müdürler, birim amirleri, şeflerle birlikte işçileri ayrı ayrı ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerde işveren teklifinin iyi olduğunu anlatan sendika başkanı, gittiği her birimde işçilere ‘diğer birimlerdeki işçilerin teklifi kabul ettiğini’ belirterek böl-parçala-yönet stratejisi ile grev kırıcılığında öncü rol üstlenmiştir. Karşılarında işçi temsilcilerini değil amirlerini, yöneticilerini gören işçilere korku, sindirme ve yalnızlaştırma yöntemleriyle baskı uygulanmıştır. Bu ziyaretler neticesinde sosyal medya hesaplarından bolca fotoğraf paylaşan sendika başkanı H.Yaşar GÜNDOĞDU işverenle yaptığı iş birliği gereği, grev konusunda kararlı olan işçilerin azınlık olduğu algısını yaratmaya çalışmıştır. TİS teklifinin reddedildiğini 14 Şubat’ta kendi sosyal medya hesabından duyuran H.Yaşar GÜNDOĞDU, aynı teklifin 16 Mart’ta kabul edildiğini yine kendi sosyal medya hesabında paylaşmıştır. Teklifte hiçbir bir değişiklik olmamasına rağmen, işçilerin grev kararında nasıl değişiklik olduğunun ya da gerçekten değişiklik olup olmadığının yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."
'UMUDUMUZUN TÜKENDİĞİ YERDE İNADIMIZ BAŞLAR'
Yüzde 45 ve 49 oranında zam yapıldığını söyleyen sendika yönetiminin algı yürüttüğünü söyleyen işçiler, enflasyonun yüzde 100'ü aştığı ortamda kendilerine kalan 3934 TL ile kira ve ev taksitlerini ödeyemeyeceklerini söylediler. Haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyleyen işçiler şu ifadelere yer verdi:
"Yüzde 45-49 oranında zam yaptığını söyleyen yönetim algı oyunu yapmaktadır. Yaşanan anormal enflasyon ortamı, dar gelirli çalışanların belini büken hayat pahalılığı yok sayılarak geçen yıl ödenen sefalet ücretleri üzerinden yapılan hesap oyunları gerçeği yansıtmamaktadır. Enflasyonun %100 ü aştığı bu ortamda sabırla ve inatla tekrar söylüyoruz ki, 3934 TL ile kiramızı ya da ev taksitimizi ödeyemiyoruz, ısınamıyoruz, çocuklarımızın eğitim masraflarını karşılayamıyor ve soframızda doyamıyoruz.
Seyhan Belediyesi İşçileri olarak tekrar ve son kez söylüyoruz ki bizim seçtiklerimizin bu ayıpla anılmasını istemiyoruz. El verdik, emek verdik, güç verdik birbirimize. Daha güzel bir yaşamın mümkün olduğuna inandık. Bu çağrımız yanlıştan dönmeye davettir, umudu yeşertmeye davettir. Umudumuzun tükendiği yerde inadımız başlar. Haklıyız. Haklarımızı alana kadar mücadelemizde kararlıyız."
'KUMPASA UĞRADIK'
Konuyu grevin içinde yer alan işçilerden birine sorduk. İşçi, "Sendika korku politikası uygulayarak çoğu arkadaşımızın yer değişimine sebep oldu. Bunu yapan da Genel İş Sendikası Adana Şube Başkanı Yaşar Gündoğdu. Yer değişimine rağmen arkadaşlarımız hakkı olanı istiyor." dedi.
Genel İş Sendikası Şube Başkanı Yaşar Gündoğdu'nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda TİS sürecini tamamladık dediğini daha sonra yorumlardaki tepkiyi görünce yaptığı paylaşımı sildiğini belirten işçi, Gündoğdu'nun işverenle birlikte olup grev yapan işçileri fişlediğini söyledi. Devamında şunları belirtti:
"Bu şube başkanı işçileri fişliyor. Grev yapan işçilerin isimlerini toplayıp birliği engellemek için hepsini farklı yerlere gönderdi. 60-70'e yakın arkadaşımızın bundan dolayı yeri değişti. İşverenle birlikte olup işçi düşmanlığı yaptı. Böyle bir kumpas yaşadık. Sendika arkamızda durmadı. Karşımızda durdu."