Sendika 'ölümden sonra iş güvenliği' dedi: Tersane reddetti
Limter-İş, Sefine Tersanesi'ndeki ölümlü iş kazasının ardından iş güvenliği uzmanlarının işçiye kemer takmaya çalıştığını iddia etti. İşveren, işçinin daha önce 2 kez uyarıldığını, olay anında çalışma bölgesi olmayan bir yerde yüksekten düştüğünü savundu
Devrimci İşçi Sendikları Konfederasyonu'na bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter-İş) geçen hafta Yalova Sefine Tersanesi'nde yaşanan ölümlü iş kazasının ardından önemli bir iddia ortaya attı. Sendika, 16 Ağustos'ta yüksekten düşerek ölen 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'a ölümünün ardından emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığını iddia etti. Şirket reddetti. Ölüm nedeni olarak Demirdağ’ın emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen bunu kullanmaması, kemerin güvenlik kancasını bağlamadan çalışması, çalışma izni verilen bölgenin dışında olması, İSG birimine haber vermeden bölgesini değiştirmesi öne sürüldü.
'BEL KEMERİ GÖRÜNMÜYOR'
Aydınlık'a konuşan Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral ne olursa olsun 19 yaşındaki bir gencin iş kazasında can verdiğini, ölümün ardından çok öfkeli olduklarını dile getirdi. Demiral şu değerlendirmede bulundu:
"Oradaki işçilerden bilgi almaya çalışıyoruz. Olay yerindeki fotoğrafta emniyet kemeri bacak ve koldan takılı ama belden takılı değil. Geniş bir halaskayla bağlı olması lazım. Bu görünmüyor. İş güvenlik uzmanının müdahale etmesinde ya kemer uygun olmadığı için çıkarmaya çalışmış ya da bağlamaya çalışmış. Ama bizi üzen taraf bir tane insan ölmüş, insanlar öyle bir vahşileşmiş ki ölüme üzüleceğine işvereni kurtarmaya yönelik işlem yapıyor. Yapılan şey insani de değil ahlaki de değil."
KAVGA TARTIŞMALARI
Demiral, hayatını kaybeden Demirdağ'ın arkadaşlarıyla iş güvenliği uzmanları arasında çıkan kavgayı şöyle aktardı:
"Olayı bize aktaran işçi şöyle anlattı: Bir baktık iş güvenliği uzmanı Yasin'in kemeriyle uğraşıyor. Orada arkadaşlar 'napıyorsunuz, adam düştü, müdahale etmiyorsunuz' diye tepki gösterince kavga çıkmış. O kavgaya karışan 10-15 kişiyi de işten çıkarmışlar. Ama sayıyı da tam bilmiyoruz."
Tersaneden yapılan açıklamada ise olay sonrası, kaza yerinde yaralanan Yasin Demirdağ’a sağlık ekiplerin müdahalesi için çevre güvenliği almaya çalışan iş güvenliği ekiplerine yapılan saldırının taşeron firma işçilerinden birinin fevri davranarak diğer bazı işçileri kışkırtması üzerine meydana geldiği savunuldu.
'ÇALIŞMA BÖLGESİ OLMAYAN YER'
Sefine Tersanesi Aydınlık'a yaptığı açıklamada iş kazasından bir hafta önce, 9 Ağustos'taki saha gözlem raporunda Yasin Demirdağ’ın emniyet kemerini kullanmadan çalıştığının tespit edildiği, tutanak altına alındığı, yazılı ihtar ve yüksekte çalışmalarda emniyet kemeri kullanımı konulu eğitim tekrarı yapıldığı bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Olay günü... sabah saat 08.00’de en az iki kişi çalışma kuralına göre, Yasin Demirdağ ve ustabaşısı güvenli bir şekilde çalışmaya başlamıştır. İSG birimi tarafından yapılan rutin kontroller kapsamında saat 10.55’te, Yasin Demirdağ’ın, çalışma yaptığı 3 nolu crosdeck üzerindeki korkulukların dışına çıkarak, ambar kenarında emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen kemerin güvenlik kancasını bağlamadan çalıştığı tespit edilmiş, bunun üzerine 'uygunsuzluk-ramak kala formu' tutularak ve görsel kaydı da alınarak kendisi uyarılmıştır. Aynı gün saat 13.00 civarında, Yasin Demirdağ’ın çalışma bölgesi olmayan bir yerden yüksekten düştüğü bilgisi İSG ekiplerine bildirilmiş, olay yerine derhal intikal edilerek sağlık ekiplerine ve 112 acil servise haber verilmiş ancak maalesef tüm müdahalelere rağmen Yasin Demirdağ kurtarılamamıştır."