Sendikalı işçinin 8 yıllık hukuk mücadelesi: Yargıtay işe iadesine karar verdi
Çalıştığı fabrikada arkadaşının işten çıkarılmasını protesto amaçlı bir günlük iş bırakma eylemi yapan işçinin de sözleşmesi feshedildi. Bunun üzerine 8 yıldan uzun süren hukuk mücadelesini kazanan işçinin işe iadesine karar verildi
Bir fabrikada iddiaya göre işveren, işçilerin Cam Keramik-İş Sendikasına üye olmasının önüne geçmek istedi ve sendikalı işçilerin iş akitlerini fesih hazırlıklarına başladı. Sendika üyesi işçilerden Ş.K.’nin iş akdi 1 Nisan 2016 tarihinde “performans düşüklüğü” gerekçesiyle feshedildi.
Bunun üzerine 78 işçi, Ş.K.’nin işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla fabrika önünde toplanarak bir gün süreyle iş bırakma eylemi yaptı. Eylemin olduğu gün, işverence bazı işçilerin iş sözleşmesi mazeretsiz ve izinsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle feshedildi.
Yargılamayı yapan Karşıyaka 1. ve 3. İş Mahkemeleri iş akdinin geçerli nedenle feshedildiği gerekçesiyle davaların reddine karar verdi.
AYM’DEN HAK İHLALİ
Açtığı dava reddedilen işçiler, bu kez haklarını Anayasa Mahkemesine (AYM) yaptıkları başvuruyla aradılar. 5 işçinin bireysel başvurusunu inceleyen AYM Birinci Bölümü 10 Mayıs 2023 tarihinde sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Kararda, “İşveren tarafından başvurucuların sendika hakkına yapılan müdahalenin onların ve başkalarının sendika haklarını kullanmaları üzerinde caydırıcı bir etkiye neden olacağı, buna karşın derece mahkemelerince yeterli bir yargısal inceleme yapılmaması nedeniyle devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getiremediği kanaatine ulaşılmıştır.” denildi.
FESİH GEÇERSİZ SAYILDI
AYM kararının bir örneği, sendika hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Karşıyaka 1. İş Mahkemesine ve Yargıtaya gönderildi. Bunun üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 25 Eylül 2024 tarihinde işçi lehine karar verdi. Yargıtay, iş sözleşmesi feshinin geçersizliğine, davacı işçinin işe iadesine karar verdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararı oy birliğiyle alındı.
İZMİR BAROSU’NDAN CMK ÜCRETİ TALEBİ
HABER MERKEZİ
İzmir Barosu, CMK ücretlerinin artırılması için başlatılan imza kampanyasında toplanılan imzaları, Adalet Bakanlığına sunulmak üzere Türkiye Barolar Birliği’ne gönderdi.
Avukatların, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince verilen ücretlerin artırılması kapsamında başlattığı kampanya devam ediyor. İzmir Barosu da bu doğrultuda imza kampanyası düzenlerken toplanılan imzalar Adalet Bakanlığına sunulmak üzere Türkiye Barolar Birliği’ne gönderildi.
Barodan yapılan açıklamada, “CMK ücretlerinin artırılması ve vergiden muaf tutulması ana talepleriyle başlatmış olduğumuz imza kampanyası neticesinde toplanmış olan imzalar, bu çalışmayı yürüten tüm baroların ortak kararı ile Adalet Bakanlığına sunulmak üzere Türkiye Barolar Birliği’ne iletilmiştir. CMK sorununun çözümü, sadece avukatların değil, tüm toplumun yararına olacaktır. Çünkü adil bir yargılamanın gerçekleşmesi, savunmanın etkin bir şekilde yapılabilmesine bağlıdır.” denildi.