Senfoni'nin AKM özlemi son buldu
Aradan geçen onca yılın ardından İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın AKM özlemi son buldu. Cihat Aşkın’ın solist olarak yer aldığı konserde dinleyiciyle buluşan bestecilerden Yalçın Tura, ayakta alkışlandı
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde 13 yıl aranın ardından konser verdi. Besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi Hasan Niyazi Tura yönetiminde önceki akşam verilen konserde, besteci Yalçın Tura ve Cemal Reşit Rey’in eserleri ile Rey'in öğrencisi, Viyana Müzik Akademisi Kompozisyon Bölüm Başkanı besteci Ertuğrul Sevsay'ın Yunus Emre güfteleri üzerine bestelediği şarkıların dünya prömiyeri yapıldı. Konserin solistleri, soprano Simge Büyükedes, tenor Serkan Bodur ve bariton Caner Akgün’den oluşan trio ile keman sanatçısı Cihat Aşkın idi.
Konserin başlangıcında İDSO Müdürü Timuçin Abacı, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası olarak 13 yıl sonra evimize dönmüş olmaktan çok mutluyuz. Dünya incisi İstanbul ile aynı markaya sahip olarak, İstanbul'a değer katacak yeni AKM'de başarılı konserlere imza atacağız." şeklinde konuştu. Abacı, İDSO’ya 18 yıldır aralıksız sürdürdükleri desteklerinden ötürü DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş'e plaket takdim etti. Konsere, müzikseverlerin yanı sıra sanat ve medya dünyasından birçok isim katılırken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bakan Yardımcıları Ahmet Misbah Demircan ile Özgül Özkan Yavuz da konseri izlemeye gelenler arasındaydı.
(Soldan sağa) Avukat Gül Öykü Yılmaz, Vatan Partisi İstanbul İl Sekreteri Okan Özkan, Cihat Aşkın, Aydınlık Gazetesi Editörü Ömer Göyçe, Aydınlık Gazetesi Kültür Sanat Şefi Ali Ulusoy
YALÇIN TURA AYAKTA ALKIŞLANDI
Yunus Emre’nin Almanca çevirilerinin, 1991 yılında UNESCO “Yunus Emre Sevgi yılı” nedeniyle Ertuğrul Sevsay tarafından 3 solist ve piyano için bestelenmesiyle ortaya çıkan eser, aynı yıl “Yunus Emre Lieder” başlığıyla Viyana’da seslendirilmiş. Konserin ilk bölümü, bu eserin Türkçe orijinal sözleriyle, orkestra eşlikli olarak derlenmiş halinin dünyada ilk kez seslendirilmesiyle başladı. Ardından sahneye çıkan keman virtüözü Cihat Aşkın, besteci Yalçın Tura’nın “Hasretinle Yandı Gönlüm”, “Umutsuz” ve “Üç Vals” isimli eserlerini seslendirerek dinleyicilere müzik ziyafeti yaşattı. Tura’nın çeşitli filmler için bestelediği, daha sonra çeşitli biçimlerde yeniden ele alarak konser parçasına dönüştürdüğü müzikleri dinleyicilerin beğenisine sunan Aşkın, yoğun alkış aldı. Şef Hasan Niyazi Tura da babası Yalçın Tura’nın yanına giderek eserlerin bestecisi Tura’yı sahneye davet etti. Cihat Aşkın ve oğlu Hasan Niyazi Tura ile birlikte seyirciyi selamlayan Yalçın Tura, dakikalarca ayakta alkışlandı.
Ali Ulusoy (solda), Yalçın Tura (sağda)
İLK KEZ SESLENDİRİLDİĞİ YERDE...
Ardından orkestra, Cumhuriyetin ilk kuşak bestecilerinden, “Türk Beşleri”nden biri olan Cemal Reşit Rey’in “Türkiye” adlı eserinden bölümler seslendirdi. İlk kez 1987 yılında yine Atatürk Kültür Merkezi’nde seslendirilmiş olan eser, Türkiye’nin dört bir yanından tınıları ahenkli bir akışla dinleyiciyle buluşturdu.
‘SANATIN BAŞ TACI EDİLDİĞİ GÜÇLÜ MİRAS TAŞIYORUZ’
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, konser başlamadan önce yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"İDSO'nun temellerinin dayandığı, Osmanlı döneminde kurulan Mızıka-i Hümayun ile birlikte yakılan o sanat meşalesi topraklarımızda hep yandı. Biz, sanatın yüksek tutkuyla sahiplenildiği, uygarlığın gelişimi adına baş tacı edildiği son derece güçlü bir mirası taşıyoruz. Atatürk'ün 'Sanattan ve sanatkardan yoksun milletin, bir ayağının topal, bir kolunun çolak olacağı' sözlerinin ardındaki inancı, iliklerimize kadar hissediyoruz. 'Sanata evet' diyerek yola çıktığımız günden beri, heyecanımızı bir an dahi kaybetmedik. Böyle bir geceyi, yaşamak, şahsım ve kurumum adına bir kıvanç kaynağı."
İDSO DenizBank Konserleri bu ay 8, 10, 19 ve 26 Kasım'da yapılacak. Konserlere dair ayrıntılı bilgi "www.idso.gov.tr" adresinden öğrenilebilir.