Şevval orucunun sevabı ve fazileti! Şevval orucu kaç gün tutulur? Şevval orucu nedir?
Mübarek Ramazan Ayından sonra tutulan Şevval Ayı orucunun sevabına ilişkin Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in hadisleri vardır. Tüm sene oruç tutmuş gibi sevap kazandıran Şevval orucu nasıl tutulur? Şevval orucu nedir? Şevval orucu ne zaman tutulur?
On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan-ı Şerif'e bu sene için 'elveda' desek de Ramazan'ın bizlere katmış olduğu manevi huzuru sürdürmenin bir fırsatı daha vardır. Mübarek Ramazan Ayının hemen peşinden gelen ve Kameri aylardan biri olarak bilinen Şevval Ayında, Peygamber Efendimiz (SAV)'in istisnasız bir şekilde hiç atlamadan her yıl bu aylarda 6 gün olarak oruç tuttuğu bilinmektedir. Ramazan Bayramının ilk gününü oruçlu geçirmek tahrimen mekruh olarak değerlendirildiği için Ramazan Bayramı sona erer ermez 6 günlük şevval orucunu tutmak Müslüman kimselere müstehaptır.
Efendimiz (SAV) Şevval ayı orucunun neredeyse tüm sene tutulan oruç kadar sevap kazandırdığının müjdesini, “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59)hadis-i şerifinde ümmetine duyurmaktadır.
RAMAZANDAN SONRA ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?
Sahih hadis kaynaklarında şevval orucunu tutma şekline yönelik olarak isteyenlerin ara vermeden yani peş peşe isteyenlerin de birkaç gün aralıklarla bu şevval ayı orucunu tutabilecekleri bildirilmiştir. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421)
RAMAZANDA TUTULMAYAN ORUÇLAR ŞEVVAL ORUCU NİYETİNE GEÇER Mİ?
Şevval orucunu tutup nafile oruç sevabı kazanmak isteyen bir kimse, hem Ramazan orucu kazasını hem de şevval orucuna aynı anda niyet edemez. Bazı mazeretlerden dolayı Ramazan orucu kazaya kalmış kimselerin bu oruçları ayrıca kaza etmeleri kişiye farzdır. Buna bağlı olarak denilebilir ki; Şevval ayında tutulan oruçta da ya şevval orucu için ya da Ramazan orucu kazası için niyet edilmelidir.