Shanahan'ın mektubunda F-35'ten ötesi var!
ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın Hulusi Akar'a gönderdiği mektubun tam hali ortaya çıktı. Mektuptaki soru işareti ise şu: Yaptırımlar F-35'lerle mi sınırlı kalacak, yoksa 75 milyar dolarlık ticaret hedefinin tamamını mı etkileyecek?
ABD Savunma Bakan Vekili Partick Shanahan'ın Hulusi Akar'a gönderdiği F-35 mektubu gündemi sarstı. S-400 alımından vazgeçilmemesi durumunda Türkiye'nin F-35 projesinden dışlanacağını belirten Shanahan, ABD'de eğitim gören Türk pilotların da 31 Temmuz'dan itibaren üslere giriş izninin kaldırılacağını söyledi. Mektubun içeriğine ilişkin bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı ise "ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a bir mektup gönderilmiştir. İki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan söz konusu mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik işbirliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmektedir" dedi.
Fakat Shanahan'ın mektubu, aslında Milli Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı kadar masum değil.
Herkes Shanahan'ın mektubundaki F-35 tehditlerine odaklanırken, ekonomik tehdidi gözden kaçırdı. Shanahan'ın mektubunda, "Başkan Trump, ikili ticareti 20 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkarmayı taahhüt etti, ancak Birleşik Devletler CAATSA yatırımlarını uygularsa bu zor olabilir" ifadeleri yer aldı.
ABD İLE SERBEST TİCARET BÖLGELERİ KURULACAKTI
Nisan ayında Türkiye'nin ekonomi yöneticileri ABD'ye çıkarma yapmış, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan iki ülke arasındaki 20.7 milyar dolarlık ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması için liderlerin mutabık kaldıklarını söylemişti. Bunun için tüm sektörlere yöneleceklerini belirten Pekcan, "Temel hedefimiz Ar-Ge yoğunluklu, yüksek teknoloji ve katma değeri yüksek faaliyetlerde uzmanlaşmış serbest bölgeler oluşturmak. Bu bölgeler, Türk-Amerikan işbirliği bölgeleri olabilir. Tüm Amerikan yüksek teknoloji firmalarını, ihtisas serbest bölgelerine yatırım yapmaya davet ediyorum. Bakanlığımızın ihtisas serbest bölgeler kurma çabalarını desteklemenizi rica ediyorum. Amerikan yüksek teknoloji şirketleri ya kendileri ya da Türk şirketleriyle beraber buralarda yatırım yapabilirler. Ben ve meslektaşlarımın serbest bölgelerimize yatırım tercihinde size koşulsuz yardım sağlamaya her zaman hazır olduğumuzu da belirtmek isterim" ifadelerini kullanmıştı.
SERBEST BÖLGELER KALKARSA MİLLİ TEKNOLOJİ GELİŞİR
İşte Shanahan'ın mektubundaki kritik nokta tam da burada. Türkiye'nin S-400 alması durumunda, gümrüklerin kaldırılarak ABD'li şirketlerin ülkeye girmesi de rafa kalkabilir. Bu da milli teknoloji üretimini teşvik eder, üreticimizi korur. Yani S-400'ler sadece füzeleri engellemeyecek, savunma sanayimizin Amerikan işgaline uğramasını da durduracak. Bunun yanında teknoloji paylaşımı ve ortak üretim süreçleriyle de kabiliyetlerimiz giderek artacak. Belki de F-35 almamak, gümrüklerimizi açmamak en hayırlısıdır!