Siber Vatan'ın koruyucusu 'beyaz şapkalı hackerlar'
"Siber Vatan" programı çerçevesinde kötü amaçlı yazılımların ve siber saldırılara karşı donanımlı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla 180 üniversite öğrencisine eğitim verilmeye başlandı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) kapsamındaki Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak'ta, “Siber Vatan” programı çerçevesinde kötü amaçlı yazılımların ve siber saldırılara karşı donanımlı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla 180 üniversite öğrencisine eğitim verilmeye başlandı. Bölgede faaliyet gösteren 6 üniversite ile ZAFER arasında imzalanan protokoller doğrultusunda seçilen 180 öğrenciye siber güvenlik uzmanlığına hazırlık, beyaz şapkalı hacker (iyi niyetli siber güvenlik uzmanı), sızma testi, adli analiz, tersine mühendislik, malware (kötü amaçlı yazılım) analizi, web güvenliği, bilişim hukuku, saldırı tespit ve kayıt yönetimi gibi teorik ve uygulamalı eğitimler veriyor. ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, AA muhabirine, Siber Vatan programının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, kalkınma ajansları ve 17 üniversitenin ortaklığında yürütülen çok özellikli bir program olduğunu söyledi. Bu kapsamda üniversitedeki gençlerin konuyla ilgili farkındalığının artırıldığını belirten Oğuz, “Yetenekli olan gençlerimiz tespit edilerek onların gelişimlerine katkı veriliyor. Onların bu alanda istihdamları sağlanarak ülkemizin de siber güvenlik konusundaki yerli ve milli bilince sahip nitelikli insan kaynağı ihtiyacı giderilmiş oluyor.” dedi.
SIZMA TESTİ EĞİTİMİ ALACAKLAR
Yerli ve milli bilince sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinin önemine işaret eden Oğuz, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki dönem sadece üniversite değil, lise düzeyinde de bu tür çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyor ve ona göre de aksiyon almayı planlıyoruz. Siber Vatan ülkemizin ve bireylerin güvenliğini sağlamak adına yerli ve milli bilince sahip gençlerimizi yetiştirmek en büyük amacımız.”
Kütahya'da eğitim veren siber güvenlik uzmanı Sadi Can Uslu da 4 yıldır Siber Vatan programında yer aldığını bildirdi. Siber Vatan savunmasının uzun soluklu bir süreç olduğunu kaydeden Uslu, "Burada öğrencilerimize beyaz şapkalı hacker yani 'etik bilgisayar korsanlığı' eğitim veriyoruz. Buradaki eğitim son olmayacak. Önümüzde iki ay sızma testi eğitimi alacaklar." diye konuştu.
DPÜ öğrencilerinden Furkan Şahin, geçen yıl da katıldığı eğitimler sayesinde siber güvenlik alanında kendini geliştirdiğini belirtti. Ali Umut Soran, bilgisayar mühendisliği bölümünde ikinci sınıfa devam ettiğini bildirdi. Küçük yaşlardan beri siber güvenliğe ilgisinin olduğunu anlatan Soran, "siyah şapkalı" hackerlarla mücadele etmek için Siber Vatan'ın önemli bir platform olduğunu dile getirdi. Ümmügül Türk ise savunma alanında siber suçlarla mücadelede beyaz şapkalı hacker olmak için eğitime başvurduğunu ifade etti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.