Şiddet uygulayan eşe öfke kontrolü eğitimi
Aile ve Sosyal Hizmetler Adana İl Müdürlüğünün Çukurova Üniversitesi iş birliğinde yürüttüğü "Şiddet Uygulayan Erkeklere Yönelik Psikoeğitim Programı" kapsamında sosyal hizmet uzmanı ve psikolog 15 kişinin eğitimlerine başlandı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dördüncü Ulusal Eylem Planı (2021-2025) ile de gündeme gelen, kadına yönelik şiddete karşı fail odaklı yaklaşım devrede. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara’da şiddet uygulayan ve uygulama ihtimali bulunanlara yönelik pilot çalışma başlattı. Öfke kontrolü programına katılması için 712 kişiye çağrı yapıldı. 315 kişi çağrıya olumlu yanıt vererek öfke kontrolü eğitimi aldı. Aile İçi Şiddet Farkındalık Seminer Programı’nın Türkiye çapında yaygınlaştırılması amacıyla 651 eğiticiye eğitim verildi.
6284 sayılı kanuna göre hakimin talebi halinde önleyici tedbir kararı bulunan kişiler hakkında sosyal araştırma raporu istenebiliyor. Yine talep halinde, alınan tedbir kararının kişi üzerindeki etkilerine ilişkin rapor hazırlanıyor. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri şiddet uygulayanın eğitimi ve rehabilitasyonu, sağlık kuruluşundan muayene veya tedavi almalarını sağlama ve takiplerini yapma ile kişisel gelişim ve meslek edindirme kurslarına yönlendirme hizmetini yürütüyor.
Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik “Öfke Kontrolü ve Şiddet Konusunda Farkındalık Sağlanması Programı” pilot uygulaması, Ankara İl Müdürlüğüne bağlı ŞÖNİM tarafından yapıldı. Pilot çalışmada; Ankara ili genelinde 6284 sayılı Kanun kapsamında hakkında önleyici tedbir kararları doğrultusunda öfke kontrol eğitimi alması yönünde mahkeme kararı bulunan 762 kişiye destek amacıyla çağrı yapıldı. Çağrıya olumlu yanıt veren 315 kişi ile çalışma yürütüldü. Aydınlık’ın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre bireysel görüşmelerde faillere; duygularını tanıma, davranışlarını değerlendirme, güç kontrolü ve yasal süreçler hakkında rehberlik hizmeti verildi. Bireysel görüşmelerden sonra faillerin durum değerlendirmesi yapılarak, danışman katılımı ile 8 oturumluk grup çalışmaları gerçekleştirildi. Grup toplantılarında düzenlenen sonuç raporları ilgili mahkemelere iletilerek süreç tamamlandı. Faillerle yapılan görüşmelerde farkındalığının arttığı gözlemlendi.
651 EĞİTİCİ HAZIR
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce hakkında önleyici tedbir kararı ve 15/3 maddesi kapsamında tedbir kararı bulunanlara yönelik "Aile İçi Şiddet Farkındalık Seminer Programı" hazırlandı. Uygulayıcı personele yönelik oryantasyon eğitimleri düzenlendi. 2021 yılı içerisinde 81 ilde uygulanan programa 651 kişi katıldı. 2022 yılı içerisinde eğitici geri bildirimlerinin alınması ile Seminer Programının etkin şekilde uygulanmasına yönelik tedbirlerin alınması planlanıyor. Bu kapsamda özellikle büyük illerde eğitici sayısının artırılması ve eğitici eğitimlerinin yenilenmesi ile programa katılımın teşvik edilmesine yönelik çalışmaların yapılması hedefleniyor.
Bakanlık, şiddet uygulayanların şiddet içermeyen davranış kalıplarını benimsemesine yönelik çalışmaları iki aşamada planlıyor. İlk olarak şiddet kavramı öfke kontrolü gibi konularda temel düzeyde farkındalığın kazandırılmasına yönelik kısa süreli seminer ve farkındalık çalışmaları… İkinci adım ise ileri düzeyde kişilerin risk profilleri gibi değişkenler göz önünde bulundurularak belirlenmiş bireysel veya homojen gruplara yönelik özel nitelikli müdahale programları. Programda kadın ve erkek algısı, güç kontrolü ve yasal süreçler ile şiddet konusunda temel düzeyde bir farkındalığın oluşturulması hedefleniyor. Şiddet davranışı üzerinde değişiklik oluşturmaya yönelik ileri düzey müdahale programları için bir zemin oluşturulması da bir diğer hedef.