‘2026’da başka bir Side olacak’
Side’deki antik kazıların başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, 'Bulgular heyecan verici. 2026 sonu başka bir Side göreceğiz.' dedi
Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras” projesi ile, ülkemizin dört bir köşesindeki kültürel zenginlikler gün yüzüne çıkarılıyor. Side’deki arkeolojik kazıları ve ülkemize kazandırdıklarını Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ile konuştuk.
Kısa sürede çok yol alınmış. Athena Tapınağı binlerce yıldan sonra yeniden ayağa kaldırılmış, hamam-gimnazyum yapısı çevresi ile tamamlanmış. Tüm bu çalışmalar Side’nin ve dolayısıyla ülkemizin turizm potansiyelini büyütüyor. Aynı zamanda çok yeni bulgular da ortaya çıkıyor.
“Arkeolojik bulgular heyecan verici.” diyen Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Alanyalı, “Side’nin tarihini milattan önce 7. yüzyıla kadar götürdük, bilimsel yayın olarak hazırlanıyor.” müjdesini verdi. Kazı alanında kazma kürek sesleri arasında konuşurken gözleri ışıldayan Prof. Alanyalı, “2026 yılı sonunda bambaşka bir Side göreceğiz.” diyor heyecanla.
Side’deki arkeolojik kazıları ve ülkemize kazandırdıklarını Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ile konuştuk.
‘GEZİ YOLU RESTORASYONU TAMAMLANDI’
- Turizm ve Kültür Bakanlığının “Geleceğe Miras” projesi kapsamında Side’de ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Side aslında “Geleceğe Miras” projesi kapsamında bugün 2. yılını doldurdu. Resmi olarak proje geçen yıl başlatıldı ama biz 2022 yılının Kasım ayında “Geleceğe Miras” projesinin ön adımlarını attık.
Kentte hem bilimsel hem de turizme yönelik önemli çalışmalar yapıldı. Ziyaretçilerimiz için yeni bir karşılama merkezi yaptık. Kentin içinde yeni bir gezi güzergâhı belirlendi. Buraları tanıtıcı bilgi ve belgeler hazırlandı. Side ziyaretçiler için yeniden düzenlendi. Bu gezi yolu dikkate alınarak restorasyon çalışmalarına ağırlık verildi. Restorasyon çalışmaları tamamlandı.
- Side’de yapılan kazılardan geleceğe kazandırılan hangi bölgeler var?
Gezi güzergâhı üzerindeki anıtsal caddelerin restorasyonları tamamlandı. En önemli anıtlardan bir tanesi aslında hamam-gimnazyum kompleksi olan yapı ve çevresi tamamlandı. Ziyarete açıldı. Liman hamamında çalışmalar tamamlandı. Bugün Athena Tapınağı açıldı. Müzemizde yenileme çalışmaları yapıldı.
‘ARKEOPARK VE MÜZE AÇILACAK’
- Hangi döneme ait bulgular eserler çıkarıldı?
Side tiyatrosu ile çok önemli kentlerden bir tanesi. Hemen tiyatronun karşısındaki alan arkeopark alanı. Burayı arkeopark ve müze olarak düzenleyerek 2025’te ziyaretçilerin kullanımına açacağız.
- “Geleceğe Miras” 4 yıllık bir proje. 4 yılın sonunda Side’de neler olacak?
İlk yıl yaptıklarımız gelecekte çok şeyler yapabileceğimizin işareti oldu. Neler yapabileceğimizi gördük. Sanırım 2026 yılına kadar kentte birçok anıtsal yapının koruma onarım çalışmaları tamamlanacak. 2026 yılının sonuna gelindiğinde bambaşka bir Side ile karşılaşacağız.
‘ARKEOLOJİK BULGULAR HEYECAN VERİCİ’
- Arkeolojik açıdan buradaki bulguların önemi nedir?
Bakanlığımızın desteklediği çalışmaların bir turizm ayağı bir de bilimsel ayağı var. Biz iki ayağı da oluşturmaya çalışıyoruz. Biri olmadan diğeri olmuyor. Bilimsel açıdan arkeolojik alanlarda yaptığımız çalışmalarda sistematik kazılarda kentin geçmişine dönük birçok bilgiye ulaştık.
Örneğin Athena Tapınağı restorasyonu yapılırken bir taraftan da kazı çalışmalarına ağırlık verdik. Bu kazı çalışmaları sırasında alanın tarihçesini milattan önce 7. yüzyıla kadar götürdük. Milattan önce 7. yüzyıldan milattan sonra 13. yüzyıla kadar farklı dönemleri temsil eden farklı yapı gruplarını açığa çıkardık. Bunlar şimdi yayına hazırlanıyor. Bilim dünyası için çok heyecan verici bulgular olduğunu söyleyebilirim.
‘GECE MÜZECİLİĞİ ÇOK DOĞRU KARAR’
- Sayın Bakan gece müzeciliğini başlattıklarını ve ilk 9 ayda toplam 300 bin ziyaretçi geldiğini söyledi. Side’de durum nedir?
Side’de 2024 yılında gece müzeciliği kapsamında antik tiyatroyu ve anıtsal caddeleri ziyaretçilere açtık. Bunun çok faydası oldu. Side zaten çok ziyaret edilen bir kent ama çok sıcak olduğu için gece serinlikte gezmek büyük bir fırsat oldu.
Side gibi turizm potansiyeli yüksek kentler açısından gece müzeciliğinin çok doğru bir karar olduğunu gördük. Kültür ve Turizm Bakanlığı bize özellikle personel ihtiyacı konusunda çok destek oldu. Restorasyon çalışmalarını tamamladığımız alanları gece de ziyarete açmak çok keyifli oldu.
‘MODERN YAŞAM VE ANTİK KENT BİR ARADA’
- İzleyicilerimize, okuyucularımıza mesajınız ne olur?
Türkiye’de çok sayıda ören yeri var. Hiçbirini birbiri ile yarıştırmamak gerekiyor. Side de bunlardan bir tanesi. Side’de hem modern yaşam var hem de arkeolojik bir kent olmasıyla öne çıkıyor.
Modern yaşamla antik kenti bir arada tutmaya çalışıyoruz. Bu ziyaretçiler için de önemli ve değişik bir deneyim. Burada gezilerine ara verip bir çay içip bir kahve içip kenti ziyarete devam edebilirler. Antik kenti gezerken ara verip alışveriş yapabilirler.