20 Eylül 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Şifalı tarhana el birliğiyle hazırlanıyor

Kış mevsiminin vazgeçilmez çorbaları arasında yer alan tarhana, Manisa Demirci'de bölgeye özgü yöresel usulle hazırlanıyor.

Şifalı tarhana el birliğiyle hazırlanıyor
A+ A-

Yurdun farklı bölgelerindeki tarhanalara kıyasla içerisinde hünnap, iğde, kuşburnu, nane ve alıç gibi farklı şifalı bitkilerin yer aldığı tarif, bölge kadınlarınca el birliğiyle yapılıyor.

Domates, patates, soğan, fasulye, nohut, elma, ayva, sarımsağın da konulduğu tarhananın harcı, odun ateşinde kaynatılıyor. Ardından su değirmeninde öğütülen undan hazırlanan hamur ile karılan tarhana harcı, bir gün daha bekletildikten sonra küçük parçalara bölünerek bez üstünde kurutuluyor. Kuruyan tarhana parçaları kadınlar tarafından ufalanarak toz haline getiriliyor. Elekten geçirilen toz tarhanalar, beze serilip bir süre bekletildikten sonra tüketime hazır hale geliyor.

Şifalı tarhana el birliğiyle hazırlanıyor - Resim : 1

Sevinçler Mahallesi sakinlerinden Ayten Dönmez, tarhanayı yıllardır alışageldikleri usulle yaptıklarını söyledi. Sönmez, "Tarhana kadınlar tarafından imece usulü ile yapılır. Tarhana yapımında kazanımıza ilk önce biberlerimizi doğrayıp domates ile kazana atarız. Patates, kuşburnu, hünnap, soğan, sarımsak, elma, ayva gibi meyve, sebze ve bitkiler koyarız. Kazanımızı odun ateşinde harcını bulması için bir gün kaynatırız." dedi.

Manisa tarhana