Şiir festivalinin ilk konuğu Şair Charles Simic
Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen "İstanbulensis Şiir Festivali" çeşitli ülkelerden usta isimleri edebiyatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
Bu yıl teması "Yunus Emre" olarak belirlenen festivalin çevrim içi gerçekleştirilen oturumlarından ilkinin konuğu Pulitzer Şiir Ödülü sahibi Charles Simic oldu. Simic; "En etkili olanı halka açık ortamlarda şiirlerini okumaktır." dedi.
Sırbistan kökenli Amerikalı şair Simic, 2. Dünya Savaşı'nı yaşamasının edebiyata yönelmesinin en büyük sebebi olduğunu söyledi. Simic, "O savaş ve savaştan öğrendiklerim olmadan şiirimin aynı olacağına inanmıyorum. Yunanlara, Romalılara bakarsanız, doğuda Japonlara, Çinlilere... Bu şiirleri bugün hala okuyabiliriz ve anlayabiliriz. Belki o günün Çin'i ve Japonya'sını anlamayabiliriz ama şiirler tamamen anlaşılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
‘ŞİİR İÇİN ENDİŞELENECEK BİR ŞEY YOK’
Charles Simic, şiirin anlaşılması ve birilerini uyandırması gerektiğini vurgulayarak, "En etkili olanı halka açık ortamlarda şiirlerini okumaktır. Çok fazla kısa şiir okudum. Hala yayınlanmamış en az 100 kitabım var. Kısa şiirler amaçlarına ulaştıklarında harikadır." ifadelerini kullandı.
Özellikle kısa şiirlerin, yazılan değil bulunan şeyler olduğuna dikkati çeken Simic, şiir yazmanın bir merhamet meselesi olduğunu kaydetti. Simic, yazılarını ve şiirlerini bilgisayarda değil, küçük not defterlerine yazdığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın değiştiğini biliyorum ve bu teknoloji çok güzel ve kullanışlı. Bunu bir sorun olarak görmüyorum. Ben bir yere gittiğimde ve röportajlarda hala kalem kullandığımı söylüyorum, çok şaşırıyorlar. Eskiden yaptığını yaparsın aslında. Bence şiir nerede olursa olsun gayet güzel devam edecek. Şiir için endişelenecek bir şey yok. Şiirin kaderi ve tarihi çok ilginç. Balkanlar ve Türkiye'de epik şiir açısından çok net bir ayrım vardı, şiirle ilgilenmeseniz bile dikkatinizi çekerdi."
FESTİVALDE FİLİSTİN’E DESTEK VERİLDİ
Festivalde ayrıca, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'in açılış konuşması ve farklı ülkelerden katılan şairlerin şiir okumalarıyla Filistin’e s-destek verildi. 10 yaşındaki Hatice Ömeroğlu, Nuri Pakdil'den Anneler ve Kudüsler şiirini seslendirdi. Ardından açılış konserinde sahne alan Yücel Arzen, “İntifada” isimli eserini seslendirerek Filistinlilere destek çağrısı yaptı.
Programın açılış konuşmasında şairleri selamlayarak konuşmasına başlayan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, İsrail zulmü altında yaşayan Filistin konusuna değinerek, “Bu anlamlı organizasyonumuz sayesinde Ramazan ayının son on gününden başlayarak geçtiğimiz günlere kadar barbar İsrail'in terör saldırılarına maruz kalan insanlık direnişinin kalesi Filistin'i muhabbetle selamlıyorum. Filistin'e sahip çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu ve bu konuda tavrımızı sürekli olarak sürdürmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.