07 Ocak 2025 Salı
İstanbul 14°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Siirt’in 123 yıllık bozulmayan geleneği: Tahin helvası

Siirt’te üç kuşaktır geleneksel yöntemlerle tahin helvası üreten Hüsamettin Ören, 1902’den bu yana helvalarının lezzetini koruduklarını belirtti. Üretimde klasik yöntemleri kullandıklarını vurgulayan Ören, "Bu mesleği elimizden geldiğince gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Siirt’in 123 yıllık bozulmayan geleneği: Tahin helvası

Mesleğe 10 yaşında dedesinin Siirt Helvacılar Çarşısı’ndaki iş yerinde başlayan Ören, uzun yıllar boyunca öğrendiklerini bugün kendi imalathanesinde sürdürüyor. Siirt Küçük Sanayi Sitesi'nde kurduğu imalathanede geleneksel usullerle helva üretmeye devam eden Ören, müşterilerine 123 yıllık lezzeti sunuyor.

'DEDE MESLEĞİMİZİ AYNI KALİTEDE SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Hüsamettin Ören, dedesinin 100 yaşına kadar helva imal ettiğini ve mesleğin o dönemden bu yana aile içinde devam ettiğini ifade etti. “Dedem 1986’da 103 yaşında vefat etti. 1902’de esnaf kaydına ulaştığımız mesleğimizi aynı yöntemlerle sürdürmeye devam ediyoruz. El işçiliği ve bakır kazanlarda üretim yapıyoruz, makine kullanımını asgari düzeyde tutuyoruz” diye konuştu.

Siirt helvasını torununa öğreterek geleneği sürdürmek istediğini belirten Ören, helvanın sade, kakaolu ve fıstıklı çeşitlerini ürettiklerini söyledi. Ören, 750 gramlık ve 4 kilogramlık paketlerde hazırladıkları helvaların Van, Bitlis, Batman, Muş ve Şırnak’a gönderildiğini, ayrıca İstanbul’daki Siirtliler için de üretim yaptıklarını dile getirdi.

'KALİTELİ SUSAM KULLANMAK PRENSİBİMİZ'

Üretim sürecinde yerli susam kullandıklarını ifade eden Ören, kaliteli hammaddenin lezzet için önemli olduğunu vurguladı. "Biz babamızdan ve dedemizden öğrendiğimiz gibi her zaman kaliteli susam kullanıyoruz. Kaliteden ödün vermememiz, bu mesleği uzun yıllar sürdürmemizi sağladı" dedi.

Kentte farklı iş yerlerinin açılmasına rağmen, Helvacılar Çarşısı’ndaki dükkânlarının halen ayakta olduğunu belirten Ören, "Yeni yerler açıldı ama biz eski çarşımızda kalmayı tercih ettik. Ürünlerimizi Küçük Sanayi Sitesi'ndeki imalathanede üretiyor, çarşıda satışa sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

TORUN GELENEĞİ DEVRALMAYA HAZIR

18 yaşındaki torunu Muhammet Yusuf Ören, ata mesleğini öğrenmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Dedemden öğrendiğim bu işi gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Dedelerimden kalan bu mirası devam ettirmek benim için gurur verici" dedi.

MÜŞTERİLER SİİRT HELVASINDAN VAZGEÇMİYOR

Helvayı Siirt’ten almaya gelen müşterilerden İsmail Toprak, Batman’dan özellikle bu lezzet için geldiğini belirterek, “Siirt helvası çok farklı ve lezzetli, o yüzden buradan alıyorum” dedi. Akif Erdoğan ise geçmişte Siirt’te helva yemenin bir zenginlik göstergesi olduğunu anımsatarak, “Eskiden şehre gelenlere helva yiyip yemedikleri sorulurdu. Siirt helvası çok özel bir tat, özellikle kış aylarında daha çok tüketiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: AA
Siirt