Sıla-i rahim ne demek? Sıla-i rahim (Akraba ziyareti) ömrü uzatır mı?
Dinimizde tavsiye edilen davranışlardan biri olduğu bilinmekle beraber ömrün bereketlenmesine de vesile olan sıla-i rahim hakkında bilinmesi gerekenleri sizlere sıraladık. Akraba ziyaretlerinin önemi nedir? Sıla-i rahim ne anlama gelir? Sıla-i rahim sevabı...
Dinimizin en önem verdiği konulardan biri olan sıla-i rahim, akrabalık bağlarının kuvvetlenmesini ve kişiler arasındaki iletişimde birlik ve beraberlik duygusunun pekişmesini sağlayan bir ameldir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in sıla-i rahim yapmanın önemine ilişkin bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: “Kim akrabasına ilgi gösterirse Allah da ona ilgi gösterir”. Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere, Rabbimiz (c.c) akrabalık ilişkilerini kesmeyip sürdüren bir kimseye karşı kendisinin de ilgisinin devam edeceğini, akrabalık bağlarını kökten bitirip koparanları ise kendi ilgisinden mahrum bırakacağını bildirmiştir.
HADİS-İ ŞERİF: “Sıla-i rahim, Rahmân olan Allah’tan bir bağdır. Kim onunla irtibatını sürdürürse Allah da onunla irtibatını sürdürür; kim de onu koparırsa Allah da o kimseyle ilişkisini koparır.” (Tirmizî, Birr, 16.)
Akrabalık ilişkilerinin bahsedildiği diğer hadislerde de Rabbimiz (c.c)'un birbirinden güzel olan isimlerinden 'rahmân' olanıyla sıla-i rahim arasında bağ kurularak bunu hakkıyla yerine getirenlerin Allah (c.c)'un rahmetinden nasipleneceği, terk edenlerin ise böylesine büyük bir rahmetten yoksun kalacaklarına işaret edilir (meselâ bk. Müsned, I, 190, 191, 194; VI, 62; Buhârî, “Edeb”, 13; Tirmizî, “Birr”, 16).
SILA-İ RAHİM ÖMRÜ UZATIR MI? AKRABA ZİYARETLERİ ÖMRÜ UZATIR MI?
Faziletli amellerden biri olarak bilinen sadakanın da öncelik sıralamasında akrabalara verilmenin sevap olduğu bilgisi mevcuttur. Öyle ki hangi sadakanın daha faziletli olduğuna dair sorulan bir soru için Efendimiz (SAV) “Akrabaya verilendir, çünkü bunda bir sadaka, bir de sıla-i rahim sevabı var” cevabında bulunmuştur. (Müsned, IV, 17, 18; Tirmizî, “Zekât”, 24, 26; Nesâî, “Zekât”, 22, 82). Sıla-i rahimden bahsedilen farklı bir hadiste sıla-i rahmin ömrü uzatacağı geçmektedir. (meselâ bk. Müsned, III, 156, 247, 266; Buhârî, “Edeb”, 12; Müslim, “Birr”, 20, 21).
HADİS-İ ŞERİF: “Her Cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allâh’a arz olunur. Fakat akrabâsıyla alâkasını kesen kimsenin amelleri kabul edilmez.” (Ahmed, II, 484)