Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın şefi Vasquez Aydınlık’a konuştu
Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın üç gün sürecek konser serisinin birincisi, dinleyicinin beğenisini topladı. Orkestranın şefi Vasquez, Rus sanatçıların yasaklanmasını Aydınlık’a değerlendirdi
Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, İş Sanat’ta konser verdi. Önceki gün İş Kuleleri Salonunda düzenlenen konserde orkestra, Türk Viyolonsel Sanatçısı Poyraz Baltacıgil’e eşlik etti. Baltacıgil’in, Antonín Dvořák’ın Si Minör Viyolonsel Konçertosu’nu başarı ile yorumlamasının ardından Şef Christian Vasquez yönetimindeki orkestra, konserin ikinci yarısında Rus Besteci Sergey Prokofyev’in 5. Senfonisi’ni seslendirdi. Üstün performansı ile seyircinin alkışını alan genç viyolonselci Poyraz Baltacıgil, bis olarak Çanakkale Türküsü’nü psikato (parmakla) çaldı. Baltacıgil, bise “son zamanlarda kaybettiğimiz tüm mâsum canlara” diyerek başladı. İkinci yarıda çalınan Prokofyev’in 5. Senfonisi’nin tüm tınılarını güçlü ve dolgun bir tonla icrâ eden orkestra ise bis olarak, unutulmaz bir sahne şovuna dönüştürdükleri Arturo Marquez’in "Conga del fuego" eserinden “Mambo!” bölümünü sundu. Ayakta alkışlanan konseri izlemeye gelenler arasında Venezuela Büyükelçisi Jose Bracho Reyes de vardı.
ÖRNEK EĞİTİM MODELİ: EL SİSTEMA
Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, Venezuelalı orkestra şefi ve eğitmen José Antonio Abreu tarafından bir sosyal dönüşüm hareketi amacıyla 1975 yılında kurulan “El Sistema”nın yetiştirdiği müzisyenlerden oluşuyor. 1978 yılında kurulan Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, dünyanın sayılı orkestralarından biri oldu. Önde gelen şeflerin yönetiminde, Carnegie Hall, Elbphilarmonie gibi önemli sahnelerde konserler veren ve Salzburg Festivali’nin daimi orkestrası olan topluluk, birçok ödüle lâyık görüldü.
DEZAVANTAJLI BÖLGELERDEN DÜNYA REKORLARINA
El Sistema, esas olarak yoksulluk ve suçla mücadele etmek, özellikle maddi ve ailevi sorunlar içerisindeki gençleri uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak hayatlarını değiştirmek amacıyla kurgulanmış ve başarıya ulaşmış bir sistem. Venezuela Devleti tarafından özellikle dezavantajlı bölgelerden başlayarak yaygınlaştırılan bu organizasyon sayesinde ülkede geçen yıl dünyanın en büyük orkestrası kurulmuştu. Venezuela’nın başkenti Caracas'ta Rus besteci Pyotr İlyiç Tchaikovsky'nin "Slav Marşı"nı çalan 12 bin kişilik dev orkestra, Guinness Rekorlar Kitabı’na “Dünyanın En Büyük Orkestrası” olarak girdi.
TÜM DÜNYAYA YAYILDI
El Sistema, dünyanın farklı bölgelerinde de uygulamaya koyuldu. 2012 yılında, El Sistema’nın Avrupa’da yayılması ve geliştirilmesi amacıyla Sistema Europe kurulmuş, Türkiye’den de Barış İçin Müzik Vakfı, merkezi Avusturya’da bulunan Sistema Europe’un beş kurucu üyesinden biri olmuştu.
El Sistema’nın kurucusu müzisyen ve eğitimci Jose Antonio Abreu, 11 kişilik ekiple başladıkları proje için "Bu kadar çok ergen ve çocuk müziğe ulaşamazken kendimi sanatçı olarak buna zorunlu hissettim demişti. 2011 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Abreu, 40 yıllık çalışmalarının sonucunda müziği artık elit azınlıkların faaliyeti olmaktan çıkardıklarını söylemiş, devletin sanat eğitiminin sosyal bir hak olduğunu anlaması ve garanti altına alması gerektiğini belirterek "Çocukları uyuşturucu ve şiddetten uzak tutmanın en iyi yolu, onlara sanatla sağlanacak ruhsal gelişimdir" ifadelerini kullanmıştı.
Venezuela’da siyasetin içinde yer almış ve kültür bakanlığı yapmış olan Abreu, 4 yıl önce 79 yaşında hayatını kaybetti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 2014'te Abreu ile çekilmiş bir fotoğraflarını paylaştığı sosyal medya mesajında, "Çok sevdiğin Venezuela halkı bugün senin için ağlıyor, Maestro. Mirasının, gençlik orkestralarının çocuklarının ellerinde ve seslerinde yaşayacağını bilerek teselli buluyoruz." İfadelerini kullanmıştı.
Simon Bolivar Orkestrası, bu akşam da konservatuvarlar ve güzel sanatlar liselerinin müzik bölümü öğrencilerine özel ücretsiz bir konser verecek. Saat 20.30’daki konsere katılmak isteyen öğrenciler [email protected] e-posta adresinden rezervasyon yapabilecekler.
VASQUEZ: BİZLER POLİTİKACI DEĞİLİZ
Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın İş Sanat konserinin sonunda tebrik ettiğimiz Şef Christian Vasquez ile dünyada Rus sanatçılara yönelik ambargoyu konuştuk. Vasquez şunları söyledi:
“Mutlu olmanın yolu birbirimizi desteklemektir. Neden bazı topraklar için savaşmak zorunda olduklarını anlamıyorum. Bazı konser salonları, Rus müzisyenlere kapılarını kapatıyor. Bu olanlar için çok üzgünüm. Olan bitenler müzisyenlerin hatası değil ki. Bizim savaşımız enstrumanımızla barış mesajı vermektir. Biz müzisyeniz, politikacı değiliz. Bizim silahımız enstrumanımızdır. Biz müzik yaparak zaten tüm insanlığa, bizi dinleyenlere iyilik mesajı veririz.”