Sinciang Batı’yı yalanlıyor
Çin’deki Uygur bölgesi, kalkınma, kültürel zenginlik ve toplumsal uyum hikâyesini içinde barındırıyor. 10 gün boyunca yerinde gördüğümüz ve yaşadığımız bu deneyimler, Batı’nın yalanlarını tamamen boşa çıkarıyor
Çin’in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki 10 günlük gezimiz boyunca, bölge içinde 3 uçak ve 10’dan fazla otobüs yolculuğu yaptık. Urumçi, Turpan, Altay, Yining ve Changji başta olmak üzere birçok şehir ve ilçeyi ziyaret ederek bölgenin ekonomik ve sosyal yapısını anlamaya çalıştık.
Sinciang, Çin’in kuzeybatısında, Avrasya’nın kalbinde yer alıyor. 1,6 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Sekiz ülkeyle sınır komşuluğu yapıyor: Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan.
Bölgenin kara sınırlarının toplam uzunluğu 5 bin 700 kilometreyi aşıyor ve bu da onu, yüzölçümü bakımından Çin’deki en büyük idari bölgesi yapıyor. Aynı zamanda en fazla komşu ülkeye ve bunlarla en uzun kara sınırına sahip bölge.
RENGARENK ETNİK VE DİNİ YAPI
Bölge, Uygurlar, Hanlar, Kazaklar, Moğollar, Huiler, Kırgızlar, Mançular, Tacikler, Özbekler, Tatarlar, Ruslar ve diğerleri dahil olmak üzere 56 etnik gruba ev sahipliği yapıyor. Son resmi nüfus sayımına göre, 2021 sonu itibarıyla bölgede 25,8 milyon insan yaşıyor.
Sinciang’daki başlıca dinler arasında İslam, Budizm, Taoizm ve hem Katolik hem Ortodoks Hristiyanlık yer alıyor. Bölgede, inananların dini ihtiyaçlarını ve ayinlerini gerçekleştirme haklarını yasal olarak koruyan sıkı bir dini özgürlük politikası var.
EKONOMİDE SAĞLAM İLERLEME
Bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılası 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artışla 1,91 trilyon yuana (yaklaşık 270 milyar dolar) ulaşmış. Çin Devleti, yeraltı kaynakları ve coğrafi avantajı temel alarak, bölgeye“ sekiz büyük sanayi kümesi” oluşturmaya, inovasyon sistemini geliştirmeye ve bölgesel özelliklere sahip modern bir sanayi yapısı oluşturmaya odaklanıyor. Petrol, gaz ve kimya sanayileri, metalürji, demir dışı metaller ve yeni enerji gibi sanayi kümeleri bunların başlıcaları.
CIA MERKEZLİ KARA PROPAGANDA VE GERÇEKLER
Geçen yıl bölge 265 milyon turisti ağırladı ve yerel yönetim yetkilileri bizlere buradan 296,7 milyar yuan turizm geliri elde ettiklerini söyledi. Batı’nın sözde “soykırım” kara propagandasının olduğu bir bölgeye dile kolay 300 milyona yakın turist gelmiş! Sahi, Gazze’yi ne kadar turist ziyaret etmişti son bir yılda?
Sinciang’a “Gazze muamelesi” yapan ve Batı merkezli kara propagandanın sözde “soykırım” yalanlarıyla hareket edenler, maalesef Amerikan planlarının payandası olmaktadırlar. Bütün bunları CIA eliyle ülkemiz insanını Çin’den uzaklaştırmak ve devletimizin Çin ile ilişkilerini baltalamak isteyenlerin özellikle görmesini ve anlamasını istediğimiz için belirtmek gereği duyuyoruz.
Sinciang, Çin’in son 70 yılda yaşadığı mucizevi ekonomik ve sosyal gelişimin öznelerindendir. Bölge, bir kalkınma, kültürel zenginlik ve toplumsal uyum hikâyesini içinde barındırıyor. 10 gün boyunca yerinde gördüğümüz ve yaşadığımız bu deneyimler, Batı’nın söylemlerini tamamen boşa çıkarıyor.
Çin’in Sinciang’a yaptığı yatırımlar ve bölgede sağlanan huzur ortamı, sadece Çin’in değil, bölgenin ve dünyanın da daha iyi ve güvenli bir yer olmasına katkı sunuyor. Bu gerçekleri anlatmak ve kara propagandaya karşı doğru bilgiyle hareket etmek hepimizin sorumluluğudur.
10 günlük ziyaretimizi anlatmaya çalıştığımız 4 günlük bu yazı dizisinde hem bizim yazılarımızda hem de değerli Aykut Töleğen’in hiçbir yerel yetkilinin karışmadığı ve özgürce çektiği birbirinden güzel fotoğraflarda bu gerçekleri bulmanız umuduyla.
SON