Sinemada 'Türk' ve 'Türkiyeli' kavramları tartışması başladı
Edebiyat ve sinema alanında Türk düşmanlığı sürüyor. Edebiyatta pek çok yayınevi Türkçe Edebiyat kavramını kullanmış, okurların yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Daha önce de benzer bir isimlendirme kullanan Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, bir skandala imza attı.İşte skandala dair ayrıntılar.
AK Parti hükümetinin Yeni Anayasa çıkışlarının ardından, Türk ve Türkiyelilik tartışmaları yeniden başladı. Özellikle Kültür ve Sanat alanında, Türk düşmanlığı cesaret bulmaya başladı. Kadıköy Belediyesi’nin III. Sinematek Günleri kapsamında Türk Sineması yerine Türkiye Sineması ifadesini kullanması buna karşın başka bir etkinlikte ise Kürt Sineması adlandırmasını tercih etmesi tepkilere yol açtı.
Kadıköy Belediyesi’ne bağlı III.Sinematek Günleri Kapsamında bugün düzenlenen Can Candan, Sonay Ban ve Onur Sefer’in konuşmacı olduğu etkinliğin duyuru görselinde Türkiye Sinemasında Sansür ve Otosansür ifadesi kullanıldı. Öte yandan Shawkat Amin Korki, Yılmaz Özdil ve Aram Dildar’ın konuşmacı olduğu bir başka etkinlikte de “Kürt Sinemasında Etkileşim ve Biçim Arayışları” denildi.
Bir kamu kurumu olan Kadıköy Belediyesi’ne bağlı Sinema Evi’nin Türk ifadesini kullanmaması tepkilere yol açtı. Konuyu sosyal medya hesabından gündeme getiren şair Onur Caymaz, “Bir fotoğrafta Türkiyeliler, diğerinde Kürtler. Bu ülkede bir sanat oligarşisi var ve bu insanlar sizin Türk olmanıza katlanamıyor arkadaşlar. Kürt olursanız sorun yok. Hele bi de iki kuruşluk hafıza, bellek palavrası parçalayın tamam! Faşistsiniz. Başka açıklaması yok. Leş!” ifadelerini kullandı.
Kadıköy Belediyesi Sinema Evi’nin daha önceden de benzer isimlendirmeyi kullandığı biliniyor. Buna karşın Kadıköy Belediyesi’nin ya da hükümet makamlarının konuya dair başlattığı bir inceleme söz konusu değil.
AKİL ADAMLAR HORTLUYOR MU?
Yeni Anayasa tartışmaları, “Açılım sürecinde Türk milletini Türkiyeliliğe ikna etmeye çalışan ve her yerde protestoyla karşılaşan akil adamlar hortluyor mu?” sorusunu beraberinde getirdi. R.İhsan Eliaçık sosyal medya hesabından “Devlet Bahçeli'nin 'Türkiye Milleti' demesi doğru bir kullanımdır. Türkiye milleti; İçindeki herkesin Türk olmadığı fakat Türklerin onlarla birlikte yaşadığı millet demektir. Türk milleti: İçindeki herkesin safi Türk olduğu veya öyle sayıldığı millet demektir” paylaşımını yaptı. Gelen tepkilere de yanıt veren Eliaçık, Anayasa’yı Türkiye Milleti kavramına delil olarak gösterdi.
Türkiyelilik söylemini benimseyenler arasında, Ergenekon Balyoz tertipleri sırasında FETÖ’nün uydurma delillerini yayımlayan isimlerden biri olan Rasim Ozan Kütahyalı da vardı.
Türk demeyi ırkçılıkla eşit tutan Kütahyalı, “Devlet Bahçeli'nin Türkiye Milleti ifadesine sonuna kadar katılıyorum. Türkiye Milleti çok doğru bir sözdür. Türkiye'yi gerçekten seviyorsanız Türkiye Milleti kavramını benimseyin. Aksi halde ırkçılık yapmış olursunuz” dedi.