Şişmanlıktan çocukları korumanın yolları: Anne sütü ve kahvaltı
Dr. Fatih Can Karaca, kahvaltı yapmayan çocuklarda şişmanlık riskinin arttığını söyledi. Karaca, ‘Çocuk ilk iki yıl anne sütü içmeli. Sabah kahvaltısı öğünü atlanmamalı. Şekerli gıdalardan uzak durulmalı’ önerisinde bulundu
Yaşamı tehdit eden en büyük unsurlardan biri şişmanlık. Fazla kilolar, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkiliyor. Kişinin vücut ağırlığının altı aylık dönemde yüzde 10 azalması, şişmanlığın yol açtığı hastalıkların önlenmesini sağlıyor.
Dr. Öğr. Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Fatih Can Karaca, şişmanlığın tedavisinde kişiye dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı kazandırmanın amaçlandığını belirtti. Karaca, kişinin şişman olmasının aileden kazandığı yeme ve davranış alışkanlıklarından da kaynaklanabileceğini söyledi. Dr. Fatih Can Karaca, kadınların şişmanlamaya daha yatkın olmasının nedeninin vücuttaki yağ miktarının fazlalığından ve doğum sonrası kilolarından kaynaklandığını anlattı. “Ülkemizde Avrupa’ya göre kadınların çalışma oranı düşük olduğundan kadının çalışmaması onun kısıtlı bir hareket alanına mahkum olmasına neden oluyor” diyen Karaca, şişmanlıkta tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı: Tedavide öncelikli yöntem diyet ve egzersiz. Ardından ilaç tedavisi uygulanıyor. Sonuç alınmadığı zaman ameliyat ile tedavi uygulanabilir. Anne ve baba eğer şişmansa, çocuğun da şişman olma oranı yüzde 10-15 artıyor.
SABAH KAHVALTISI ATLANMAMALI
Dr. Karaca, çocukların şişmanlık riskinden nasıl korunacağını ve ailelerin yapması gerekenleri şöyle anlattı: Çocuk ilk iki yıl anne sütü içmeli. Sabah kahvaltısının atlanması şişmanlık riskini artırıyor. Mümkün olduğunca çocuğun şekerli gıdalardan uzak tutulması gerekiyor. Genelde aile çocuğu küçük yaşlardan itibaren televizyon karşısında bırakıyor, oyalanması için de eline yiyecek şeyler veriyor. Bu da çocuğun hareketsiz kalmasına ve kontrolsüz yemek yeme alışkanlığı kazanmasına neden oluyor.