Sivas Valiliğine çağrı: Hatadan dönün!
Vatan Partisi ve Türkiye Sanatçılar Birliği, Âşık Veysel'in adının okuldan silinmesine Sivas'tan tepki verdi. Genel Sekreter Özgür Bursalı, “Bu hatadan ancak, o okula âşık Veysel ismi yeniden konularak dönülebilir. Âşık Veysel’in isminin tabelalarda olmasına onun değil bizim ihtiyacımız var.” dedi.
Vatan Partisi ve Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB), Sivas’ta bulunan ortaokula yeniden Aşık Veysel adının verilmesini istedi. Ortaokulunun adı bir önceki Sivas Valisi Salih Ayhan tarafından değiştirilmişti.
Sivas’a giden Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı ve TSB Genel Başkanı Murat Demirbaş, Sivas Savona Otel’de basın toplantısı düzenledi. Sivas Valiliğine seslenen Bursalı ve Demirbaş Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasını kabul etmediklerini vurguladı, hatadan dönülmesini istedi, sürecin takipçisi olduklarını duyurdu.
AŞIK VEYSEL’İN DOKUNULMAZLIĞI
“Bugün, Türk Milletine, Türk edebiyatına, ozan geleneğimize ve Türkiye’nin süzülmüş erdem birikimine saygının ve sorumluluğun bir gereği olarak buradayız” diyen Özgür Bursalı, Aşık Veysel Ortaokulu’nun farklı bir isimle Anadolu Lisesi olarak hizmet vereceğinin, bir süre önce Valiliik tarafından kamuoyuna açıklandığını hatırlattı.
‘HATADAN DÖNMEK ERDEMDİR’
“Kararı kabul etmiyoruz.” diyen Bursalı şöyle konuştu: “Vatan Partisi olarak bu kararı kabul etmiyoruz. Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasını Türk Milleti de kabul etmez, Sivaslılar da kabul etmez, hiçbir vicdan kabul edemez. Bu karar hepimizin yüreğinde bir yara açmıştır. Aşık Veysel’in dokunulmazlığı vardır. Kimse Aşık Veysel’in ismine dokunamaz. Bu isim değişikliği, herhangi bir okul değişikliği ve teknik bir süreçle de açıklanamaz. Yapılan, Türk Milletine, Türk edebiyatına, Türkiye’nin büyük birikimine bir saygısızlıktır.”
Bursalı, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’in, Aşık Veysel’in adını yeni bir okula ve yapılacak bir kültür müzesine verme taahhüdünde bulunmasını da şöyle değerlendirdi: “Bu hatadan ancak o okula Aşık Veysel ismi yeniden konularak dönülebilir. Başka bir yere isminin verilmesi ister kültür merkezi ister üniversite olsun ya da hangi mekân olursa olsun, bu vahim yanlışı ortadan kaldırmaz. Bu hatayı işleyenler, çocuklarına Aşık Veysel ismi koysalar da dünyanın en değerleri binalarını yapıp Aşık Veysel ismi verseler de bu hatayı telafi edemezler, kendilerini affettiremezler. Sivas Valiliğimize sesleniyoruz. Hatadan dönmek erdemdir. Bu yarayı toplumun bağrında açmayınız. Aşık Veysel’in ismini o okula yeniden veriniz. Aşık Veysel’e sizlerin de değer verdiğini biliyor, bu kararı düzelteceğinize inanıyoruz.”
‘AŞIK VEYSELLERLE AYAKTA KALIRIZ’
Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini ve Türk Milletinin her türlü zorluğa karşı eşsiz bir dayanma yeteneği gösteren büyük bir millet olduğunu ifade eden Bursalı, “İşte o büyük milleti millet yapanlardandır Aşık Veysel. Türk Milleti, bu üstün özelliklerini Aşık Veysellerle kazanmıştır. Her şeye dayanırız, yeri gelir susuz, ekmeksiz yaşarız ama Aşık Veysellerin temsil ettiği erdemler olmazsa, onlara sarılamazsak, zorlukları yenme kabiliyetimizi de kaybederiz. Bizim gibi toplumlar Aşık Veyselleriyle yaşar ve ayakta kalır.” diye konuştu.
Özgür Bursalı, Aşık Veysel’ın herhangi bir ozan olmadığını, Atatürk Devrimini bilincine işlemiş, Türk, Kürt, Alevi, Sunni ayrımlarını, milliyet ve mezhep bölünmelerini elinin tersiyle itmiş bir insan olduğunu belirterek, “Özellikle bu değerlerin hedefte olduğu, milli ve devrimci mirasın, toplumun hedef alındığı, karamsarlığın, bireyciliğin, yozlaşmanın, LGBT gibi aparatların toplumun üstüne salındığı bir dönemde en güçlü silahımız Aşık Veysel’dir” dedi.
MEZARINA İSİM BİLE İSTEMEYEN ERDEM
Bursalı şöyle devam etti: “Aşık Veysel’in ismini tabelalardan silmek beyhudedir. O büyük halk ozanı, kendi mezarına taş konulmasını, o taşa isminin yazılmasını istemeyen bir erdeme sahiptir. Aşık Veysel’in isminin tabelalarda olmasına, Veysel’in ihtiyacı yok. Ama bizim ihtiyacımız var. Türk milletinin onun ismini duymaya, görmeye her zaman ihtiyacı olacak.
Mutluluğu malda, mülkde, gösterişte aramayanların ona ihtiyacı var. Senlik-benlik gütmeyip birliği dileyenler için onun adını duymalıyız. Onun ismini geleceğe taşımalıyız.”
AŞIK VEYSELLERİN ÇAĞI YÜKSELİYOR
Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’e şöyle seslendi: “Aşık Veysel’in isminin kaldırılmasını kabul etmiyoruz! Şiddetle protesto ediyoruz. O okula Aşık Veyselimizin adı yeniden konulmalıdır. Bu sayede Aşık Veysel isminin dokunulamayacak, kaldırılamayacak bir değer olduğunu da herkes anlayacaktır.
Vatan Partisi olarak, başta Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek olmak üzere, bu konuda sonuç alana kadar takipçisi olacağımızı, geri adım atmayacağımızı ve sürecin peşini bırakmayacağımızı bir kez daha Sivas’tan ilan ediyoruz. Çürüyen, yırtılan, Atlantik sistemi dağılırken, yerine çağdaş, hümanist, kamucu, paylaşmacı Asya Çağı yükseliyor. Asya Çağı, Aşık Veysellerin Çağıdır. Geleceğe dair bu bilimsel umutlarla ve iyimserlikle Sivaslılara ve Türk Milletine kararımızı bildiriyoruz.”
TSB BAŞKANI: ERTELENEMEZ VE GEÇİŞTİRİLEMEZ
Türkiye Sanatçılar Birliği Genel Başkanı T. Murat Demirbaş da şöyle konuştu:
“Bir süre önce büyük halk ozanımız Âşık Veysel’in adının bir önceki Sivas Valimiz Sayın Salih Ayhan tarafından bir okuldan alındığını öğrendik. Yeni Sivas valimiz Sayın Dr. Yılmaz Şimşek ise yeni yapılacak bir başka okula ve Kültür Merkezi’ne Âşık Veysel isminin verileceği taahhüdünde bulundu.
“Ancak başından beri vefasızlık olarak nitelendirdiğimiz bu vahim hata Âşık Veysel isminin bir başka okula veya Kültür Merkezi’ne verilmesi sözü ile değil Cumhuriyet Devriminin yetiştirdiği, aşıklık geleneğinin en önemli temsilcisi ve Türk Halk edebiyatının bu büyük ozanın adının tekrar aynı okula verilmesi ile düzeltilebilir.
“Bu hatayı düzeltmek de bu konudaki hassasiyetinden şüphe etmediğimiz Sayın Valimiz Dr. Yılmaz Şimşek’e düşmektedir. Türk milletinin ortak bir değeri olarak Âşık Veysel’in adı şüphesiz pek çok okula, üniversiteye, kültür merkezine verilebilir. Ancak onun adının bir okuldan alınması kadim kültürümüzün değerleri açısından da asla kabul edilemez. Türk milletinin birlik duygusuna bu kadar ihtiyaç duyduğu bir dönemde bir değerimiz bir başka değerimizle yer değiştirmemeli. Bu her iki değere de büyük haksızlıktır. “Büyük devlet geleneğimiz bu tür tecrübelerle değil, kadim kültürümüze büyük katkılar sunmuş değerleri yarıştırmayan bir kadirşinaslıkla bugüne kadar haklı saygınlığını kazanmıştır.
‘SÖZ ALMAK İSTİYORUZ’
“Âşık Veysel adı elbette Türk milletinin kalbinden silinmeyecek bir güce sahiptir. 'Ben giderim adım kalır' dizesindeki gibi onun adı binlerce yıl yaşayacaktır. Biz bu yüzden şimdiden Sayın Valimizden Âşık Veysel adının tekrar o okula verileceği günün sözünü almak istiyoruz. Kıvanç duyduğumuz kültür birikimimiz bu hatayı düzeltebilecek güçtedir. Böylece ölümünün 50.yılında UNESCO tarafından ilan edilen 2023 Âşık Veysel Yılı’nda büyük ozanın hak ettiği evrensel düzeydeki itibara halel getirmemiş oluruz.
“Toplum vicdanının ve beraberlik duygusunun yara almaması için bu ertelenemez ve geçiştirilemez bir taleptir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm devlet yetkililerinden bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi için en üst düzeyde hassasiyet beklediğimizi ve bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”
NE OLMUŞTU?
Türkiye’nin büyük değerleri arasında yer alan halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun adı memleketi Sivas’taki Aşık Veysel Ortaokulu’ndan kaldırılmış, yerine Eğitim Bir-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’ın adı verilmişti. Büyük ozanın adının silinmesi tepkilere neden olmuştu. Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’in, Aşık Veysel’in adını yeni bir okula ve yapılacak bir kültür müzesine verme taahhüdünde bulunduğu belirtilmişti.