Siyasi çözüm için ilk adım atıldı: Libya'da ateşkes!
Trablus merkezi UMH ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden peş peşe ateşkes ilanı geldi. Siyasi çözüm için önemli bir adım olan ateşkesin hayata geçmesi için Sirte ve Cufra sorununun çözülmesi gerekiyor.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es- Serrac ve Hafter liderliğindeki Ulusal Libya Ordusu'nu destekleyen Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih karşılıklı olarak ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes çağrısı yaptı.
İlk açıklama UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac'dan geldi. Serrac, ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes ve askeri operasyonların durdurulması talimatı verdi.
Libya Hükümeti'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Serrac, “milli ve siyasi sorumluluğunun, ülke ve bölgenin içinde bulunduğu durumun ve salgın şartlarının gereği olarak, ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes ve askeri operasyonların durdurulması talimatı” verdi.
Serrac, fiili bir ateşkes için Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmış bölge olması gerektiğini açıkladı. Libya Başbakanı, nihai amaçlarının, tüm Libya topraklarının egemenliğini sağlamak, yabancı ve paralı askerlerin ülkeden çıkması olduğuna dikkati çekti.
SEÇİM ÇAĞRISI
Petrol saha ve limanlarında üretimin yeniden başlaması gerektiğini vurgulayan Serrac, petrol gelirlerinin “Ulusal Petrol Kurumu'nun (NOC) Merkez Bankası'ndaki özel hesabına yatırılmasını, Berlin Konferansı'ndan çıkan kararlar doğrultusunda kapsayıcı siyasi düzene ulaşana ve Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Libya Destek Misyonu'nun yardımlarıyla şeffaf ve iyi bir yönetimin sağlanana kadar bu gelirlerde hiçbir tasarrufta bulunulmamasını” istedi. Son olarak Serrac, tüm Libyalıların üzerinde anlaşacağı anayasa hükümlerine uygun olarak, başkanlık konseyi ve genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılması çağrısında bulundu.
TOBRUK'TAN AÇIKLAMA
Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih de ayrı bir açıklama yaparak ateşkes çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Salih, bütün taraflardan ülkenin tüm bölgelerindeki çatışma ve operasyonlara derhal son vermelerini istedi. Sağlanacak ateşkesin “Sirte'yi yeni kurulacak Başkanlık Konseyi'ne geçici olarak ev sahipliği yapacak bir şehir haline getireceği” aktarılan açıklamada, temel uzlaşma aşaması olarak devlet kurumlarını birleştirmenin başlangıcını temsilen farklı bölgelerden bir polis gücü kurulması ve Sirte'de güvenliğin sağlanması önerisinde bulunuldu. Açıklamada ayrıca Libya'daki tüm taraflar, geçmişi bir kenara bırakmaya, Anayasa'ya uygun bir seçim süreci ile devleti yeniden inşa etmeye ve ülkede istikrarı sağlamak için kapsamlı bir uzlaşı hamlesi başlatmaya davet edildi.
MISIR'DAN DESTEK
İki tarafın açıklamasına ilk desteği Akile Salih ile yakın ilişkisi bulunan Mısır verdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin her iki taraftan yapılan ateşkes çağrılarını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. Sisi’nin ateşkes çağrıları siyasi bir çözüme ulaşmak için önemli bir adım olduğunu söylediği de belirtildi.
SİRTE VE CUFRA SORUNU
Sirte ve Cufra'nın Hafter güçlerinin elinde bulunması ve buradaki yabancı savaşçılar sorunu ateşkesin kaderini belirleyecek. Türkiye, bu iki bölgenin, Misrata'ya ya da Trablus'u hedef alabilecek menzilde olduğu için UMH'ye verilmesi gerektiğini söylemiş ancak silahlandırılma formülüne de yeşil ışık yakmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Libya hükümeti Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmasını kabul edilebilir şartlarda onaylarsa eğer onları destekleriz. Ancak bunun adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu şehirler siyasi çözüm için bir pencere olabilir” şeklinde konuşmuştu. Kalın, Mısır’ın Libya’nın komşusu bir ülke olduğunu ve orada yapıcı bir rol üstlenebileceğine inandıklarını belirtmişti.