Sofradaki ayrılmaz ikililere dikkat
Kuru fasulye-pilav, köfte-ayran Türk mutfağının ayrılmaz ikililerinden. Ama besin değerlerinin kaybolmaması için gıdaları birlikte tüketirken bir kez daha düşünmek gerekiyor. Peki hangi yemeğin yanında ne tüketilmeli? Detaylar haberimizde...
Sofralarda sürekli yan yana görmeye alışkın olduğumuz ikililerden bazıları; kuru fasulye ile pilav, ıspanak ile yoğurt ya da köfte ile ayran...
Ancak bazı gıdaları birlikte tüketirken dikkat etmek gerekiyor. Kuru fasulyenin yanına pirinç pilavı değil bulgur öneriliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, "Kuru baklagiller içerisinde eksik aminoasit olan metiyonin dediğimiz bir aminoasit var bu da tamamlamak istiyorsak eğer protein kalitesi açısından yanında bulgur tüketmekte fayda var" diyor.
KÖFTENİN YANINA AYRAN DEĞİL SALATA
Et önemli bir protein ve demir kaynağı ancak süt ürünleri ile tüketildiğinde etin sağladığı demirin emilimi azalıyor.
Ispanağı ise yoğurt yerine yumurtayla tüketmenin daha doğru olduğu söyleniyor.
YEMEK SONRASI ÇAY VE KAHVE UYARISI
Geleneklerimizden biri de yemeklerin üstüne çay veya kahve içmek. Oysa uzmanlara göre bu içecekler yüksek oranda kafein içeriyor ve kafein yediğimiz yemekteki demirin emilimini azaltıyor. Bu sebeple uzmanlar çay veya kahveyi yemekten en az 45 dakika sonra öneriyor.