Soğan doğrarken gözyaşlarına boğulmaya son! Bunu yaparsanız gözleriniz asla yanmıyor…
Yemek hazırlığındaki en zorlayıcı aşamalardan biri soğan doğramak olabilir. Mutfakta gözü yaşlı şekilde soğan kesen çok kişi görebilirsiniz. Siz de her seferinde göz sulanması yaşamak istemiyorsanız kullanabileceğiniz birtakım yöntemler var!
Soğan doğramak pek çok kişi için âdeta bir işkence hâline gelir. O keskin tadı ve kokusu sebebiyle anında sulanan gözler hem rahatsız bir his yaratır hem işinizi yapmanızı engeller. Peki, bu zorlu görevi daha kolay şekilde halledebileceğinizi biliyor muydunuz? Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız aşağıda belirttiğimiz yöntemleri deneyebilirsiniz.
SOĞANIN GÖZ YAKMAMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?
Soğanları kesmeden önce buzluğa atın
Yemek hazırlarken soğan kesmeniz gerekiyorsa öncesinde bu ürünleri buzluğa atabilirsiniz. 10-15 dakika buzlukta bekleteceğiniz soğanların havaya saldıkları enzimler bir hayli azalır. Bu sayede göz sulanması derdinden kurtulabilirsiniz. Ancak soğanı 15 dakikadan fazla buzlukta bekletmemeye dikkat edin!
Ağzınıza bir parça ekmek alın
Soğanın keskin kokusundan etkilenmemek için ekmekten yardım alabilirsiniz. Doğrama işlemine başlarken ağzınıza bir parça ekmek alıp onu işiniz bitene kadar tutabilirsiniz. Bu sayede soğanın göz yakıcı enzimleri ağzınızda tuttuğunuz ekmeğin içinde toplanır.
Yanınızda mum yakın
Mutfakta soğan keserken ağlamaktan sıkıldıysanız kesme işlemine başlamadan önce mum yakabilirsiniz. Kesme tahtasının yakınına koyacağınız mumlar sayesinde soğanın gözlerinizi yakmasını engelleyebilirsiniz. Yanan mumun alevi, soğanın göz yaşartıcı kokusunu anında içine çeker. Bu sayede siz de ağlamaktan kurtulursunuz!
Sakız çiğnemeyi deneyin
Soğan doğrarken sakız çiğneyerek gözlerinizin sulanmasını engelleyebileceğinizi biliyor musunuz? Sakız çiğnerken tükürük üretiminiz artacağı ve ağzınızdan nefes alacağınız için soğanın keskin kokusundan etkilenmeyebilirsiniz. Ağzınızda üretilecek olan tükürük, soğandan çıkan buharı hızlıca emer ve böylelikle gözlere ulaşmasını engeller.
Deniz gözlüğü veya maske takın
Soğan doğrarken eğer evde varsa deniz gözlüğü veya hava almayan bir maske kullanabilirsiniz. Hava sızdırmayan gözlükler sayesinde soğanın keskin kokusundan kurtulabilirsiniz. Eğer gözlük veya maske yüzünüze tam oturmazsa hava içeriye kolayca girer ve bu uygulamanız başarısız olur.
Bir tencere sıcak suyu yanınıza koyun
Soğanı doğrarken yanınıza bir tencere sıcak su alarak göz sulanması derdinden kurtulabilirsiniz. Sıcak su buharı, soğandaki keskin ve acı kokuyu dışarı çıkartıp dağılmasını sağladığı için siz de o göz yakan buhardan etkilenmemiş olursunuz.