23 Kasım 2024 Cumartesi
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı? İşte yanıtı...

Yemek yapan herkesin başına gelen ve "soğan doğramayı hiç sevmiyorum" tepkisi vermesinin sebebi soğan doğrarken gözlerimizin yaşarmasıdır. Peki hiç soğan doğrarken neden ağladığımızı merak ettiniz mi? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için bir çok öneri var... İşte yanıtı...

Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı? İşte yanıtı...
A+ A-

Yemek ve salata yaparken sıkça kullandığımız ürünlerden biri olan soğan, doğal antibiyotik olarak biliniyor. Geçmişten günümüze kadar, her yemekte kullanılan bu besin yemeklerin vazgeçilmezi oluyor. Doğal tıpta da kullanılan soğanın faydaları saymakla bitmez. Gelin öyleyse soğanın neden gözleri yaktığına ve nasıl önleneceğine bir bakalım. Sık sık yemek yaparken karşılaştığımız durumlardan biri olan bu olay fazlasıyla can sıkıcı olabiliyor. Peki soğanın gözleri bu kadar yakmasının asıl sebebi nedir? Soğan doğrarken gözlerimizin yaşarmaması için ne yapmalıyız? İşte detaylarını sizler için derledik…

SOĞAN DOĞRARKEN NEDEN AĞLARIZ

Soğanın içindeki bileşikler, amino asit ailesinin bir parçası olan metionin ve sistinden oluşur. Protein de bu amino asitlerin bir arada gruplandırılmasından oluşur. Bir soğan dilimlendiğinde veya küp şeklinde doğrandığında, soğanın hücreleri bu bileşikleri havaya salar. Bu meydana geldiğinde, "enzim" amino asitleri göz yaşartıcı bileşiklere dönüştürmek için çalışır. İşte bu sülfürik asit formu, göz çevresindeki sinirleri tahriş eder.

Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı? İşte yanıtı... - Resim : 1
Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı?
  • Bir soğanı kestiğimizde göz yaşartıcı faktör sentaz havaya salınır.
  • Sentaz enzimi, soğanın amino asitleri sülfoksitlerini sülfenik aside dönüştürür.
  • Kararsız sülfenik asit kendisini syn-Propanethial-S-oxide olarak yeniden düzenler.
  • Syn-Propanethial-S-oxide havaya karışır ve gözlerimizle temas eder. Gözyaşı bezleri tahriş olur ve gözyaşı üretir!

SOĞAN DOĞRARKEN GÖZ YAŞARMAMASI İÇİN NE YAPILMALI

Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı? İşte yanıtı... - Resim : 2
Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken göz yaşarmaması için ne yapılmalı? İşte yanıtı...
  • Musluğu açıp, suya yakın bir yerde soğanı doğrayabilirsiniz.
  • Soğan doğrarken sakız çiğneyin.

Soğanları doğramadan önce bir kaseye alıp içine su doldurduktan sonra buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğanın kabuklarını soyduktan sonra 10 dakikalığına buzdolabına koyun. Eğer aceleniz varsa buzluğa koyduktan sonra 5 dakika bekletin. Daha sonra soğanlarınızı alın ve gözleriniz yaşarmadan soğan doğramanın ne kadar keyifli olduğunu görün.

Soğan Soğan Doğramak Soğan doğrarken Neden Neden ağlarız