21 Eylül 2024 Cumartesi
İstanbul 22°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Soğandaki zehirleyen tehlikeye dikkat!.. Hatalı tüketiyormuşuz...

Dilimlenmiş soğandaki tehlikeye dikkat çeken uzmanlar zehirlenme riski olduğunu belirttiler. İşte Türk mutfağında da çok fazla tükettiğimiz soğanla ilgili yapılan uyarı.

Soğandaki zehirleyen tehlikeye dikkat!.. Hatalı tüketiyormuşuz...
A+ A-

Soğan en faydalı sebzeler arasında. Ancak dilimlenmiş soğan tüketirken dikkat etmek gerektiği bildirildi. Mynet'te aktarılanlara göre; Araştırmalarda soğanı yanlış tüketmenin ilerleyen zamanlarda vücutta enfeksiyon riskinin oluşmasına hatta sebebi bilinemeyen gıda zehirlenmelerine neden olabileceği belirlendi.

BAKTERİLERİ MIKNATIS GİBİ ÇEKİYOR!

Verilen bilgilere göre, çiğ olarak doğranmış veya kesilmiş soğan kapaklı veya kilitli poşetlerin içinde, saklama kaplarında buzdolabında dahi saklansa, bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor.

Soğandaki zehirleyen tehlikeye dikkat!.. Hatalı tüketiyormuşuz... - Resim : 1

Bu nedenle soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. İhtiyacımız olduğunda soğanı taze olarak doğrayıp kullanmak en doğru olandır.

Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabilir.
Doğranmış soğan arttıysa…

Eğer doğradığımız soğan arttıysa onu kapalı bir poşetle dolabın No-Frost bölümünde muhafaza etmeliyiz. Veya evin bir bölümüne koyarak hava temizleyicisi - mikrop öldürücü olarak kullanabilir, ertesi gün de çöpe atabiliriz.

Soğandaki zehirleyen tehlikeye dikkat!.. Hatalı tüketiyormuşuz... - Resim : 2

MİDE YANMASI OLANLAR TÜKETMEMELİ

Öte yandan uzmanlara göre mide yanması olanların soğan tüketmesi önerilmiyor. Bir çok uzman çiğ soğanın mide yanmasına yol açtığına dikkat çekiyor.

Mide yanması olanların soğanı mutlaka pişmiş olarak tüketmeleri öneriliyor. 

SOĞANIN MUCİZELERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

Soğan, mutfaklarımızda her mevsimin vazgeçilmez yiyeceği olarak ilk sırada yer alır. Sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmeyen ve etkili bir antibiyotik olan soğan hem çiğ hem de pişmiş olarak sofralarımızda yer alır. 

Yemeklere lezzet katan ve son yıllarda yaygınlaşan güzellik kürlerinde de kullanılmaya başlanan soğanın çok sayıda faydası bulunuyor.

Soğandaki zehirleyen tehlikeye dikkat!.. Hatalı tüketiyormuşuz... - Resim : 3

KİMLER DİKKAT ETMELİ?

Öte yandan soğan tüketirken bazı kişilerin dikkat etmeleri öneriliyor. Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilmektedir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalılar. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilmektedir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik sorununa yol açabilir. O nedenle midesi hassas olanların soğanı dikkatli tüketmeleri önerilir.

Derleme: Aydınlık

Son Dakika Haberleri