Soğuk algınlığı mı grip mi? İşte çok bilinen yanlışlar...
Klima çarptı, rüzgar geldi, mevsim değişikliği ya da havaların soğuması beni hasta etti... Bunların tamamı insanların belirli semptomları görür görmez ortaya koyduğu sebeplerdir! Peki gerçekte ne? İnsanlar nasıl hasta olur? Soğuk, mevsim geçişi bizi hasta eder mi?
1. Soğuk algınlığı gribe evrilebilir.
Soğuk algınlığı ve grip virüsleri birbirinden farklıdır. Bir hastalık bir diğerine dönüşemez. Öte yandan insanlar bu hastalığın erken belirtilerini birbiri ile sık sık karıştırır.
Peki aradaki bu farkları nasıl anlayabiliriz:
- Soğuk algınlığı boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş ve burun akması ile başlar. Soğuk algınlığı geçirdiğinizi 3-5 gün içinde anlarsınız. Öte yandan gripte ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve diğer boğaz tahrişi gibi ağrılar aniden gelir.
- Soğuk algınlığında ateşiniz genellikle çıkmaz, gripte ateş genel bir tablodur.
- Eğer grip iseniz fazla hapşırmazsınız, bu genellikle soğuk algınlığının belirtisidir.
2. Grip olduğunuzda da antibiyotik içmek gerekir!
Antibiyotikler bakteriyel hastalıklarda işe yarar, viral hastalıklarda değil. Antibiyotik soğuk algınlığını daha kötü hale getirebilir.
Antibiyotikler önlem amaçlı kullanılmamalıdır. Çünkü sonucunda bağışıklık sisteminiz düşer, virüslerin etki etmesi için daha rahat bir ortam sağlanır. Siz antibiyotik kullandıkça vücudunuza gösterecekleri etkiler azalır.
3. Soğuk algınlığını tedavi edemezsiniz!
Soğuk algınlığının belirtileri genellikle 3 gün sürer. Fakat tedavi etmezseniz, bu tatsız belirtiler 20 - 30 güne kadar sürebilir.
4. Basit bir soğuk algınlığı için iş yerinden izin almaya gerek yoktur.
Birçok insan kendilerini iyi hissetmemelerine rağmen çalışmaya devam ederler. Aslında 1 ya da 2 gün evde dinlenirseniz, çok daha çabuk iyileşirsiniz. Ayrıca hastalığınız ilk birkaç günde çok daha bulaşıcı olduğu için evde olmanız herkes için daha sağlıklı olacaktır.
5. Hiç yataktan çıkmamalısınız!
Eğer soğuk algınlığınız varsa ve bütün gün yatakta yatarsanız bronşit ya da zatürre olma riskiniz var. Kan dolaşımınız azaldığı için vücudunuz da zarar görür. Az seviyede aktivite yapmaya devam etmelisiniz.
6. Soğuk hava soğuk algınlığına sebep olur!
Soğuk algınlığı sadece virüs ile temas kurarsanız yaşanan bir hastalıktır, ne kadar üşüdüğünüz ile herhangi bir ilgisi yoktur.
Bu yüzden rüzgar, klima, soğuk hava ya da üşümenin sizi böyle hasta etmeyeceğini hatırlayın.
7. Islak saçla dışarı çıkarsanız hasta olursunuz!
Islak saç, aşırı rüzgar ya da yağmur ne soğuk algınlığına ne de gribe sebep olamaz. Bu oldukça dirençli virüsü kapmanın 3 yolu var çünkü virüs şuralarda yaşar:
- iç mekan yüzeylerinde 7 günden fazla
- kıyafet, kumaş ya da kağıt üzerinde 12 saat kadar
- virüse göre ellerin üzerinde birkaç dakika ya da bir saat
- kapı kollarında 6 saate kadar
- Islak saçla dışarı çıkmak bağışıklık sisteminizi düşürür ve virüslere karşı daha korunmasız hale getirir, bu yüzden tavsiye edilmez.
8. Bir mevsimde bir kez hasta olunur!
Aynı hastalığı birden fazla kez kapmamanız normal çünkü 200'den farklı virüs var ve her defasında vücudunuza bir başkası daha güçlenerek saldırır.
9. Soğuk algınlığı birkaç günde ilaçla tedavi edilir.
Bazılarımız bol bol ilaç kullanarak hemen iyileşmeyi umarız. Fakat aslında vücudun ihtiyacı olan şey dinlenmektir. İlaçlar sadece bazı semptomların giderilmesinde yardımcı olur ayrıca fazla ilaç kullanmak vücutta diğer birçok zarara yol açar.
Aşırı ilaç kullanımı karaciğerin ağır hasar görmesine kadar gidebilir.
10. Normal hayata dönmeden önce tüm belirtilerin geçmesini beklemek gerek.
Virüs sonrası öksürük ya da burun akması 4 haftaya kadar sürebilir. Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız ayaklanıp normal hayata dönmenizde bir sakınca yok!