19 Kasım 2024 Salı
İstanbul 15°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Soğuk havaların vazgeçilmezi! Gaziantep’in tescilli lezzeti

Gaziantep'in ünlü lezzetlerinden biri olan ve yapımı 12 saat süren beyran, son günlerde havaların iyice soğumasıyla birlikte yoğun ilgi görmeye başladı.

Soğuk havaların vazgeçilmezi! Gaziantep’in tescilli lezzeti
Soğuk havaların vazgeçilmezi! Gaziantep’in tescilli lezzeti

Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan beyran, kemik suyu, et, pirinç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirme özelliği sayesinde nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor. Gaziantep, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi dalında "şehirler ağı"na dahil edilerek tescilli lezzetleriyle tanınıyor. Beyran da bu tescilli lezzetler arasında yer alıyor ve kış aylarında soğuk algınlığına karşı sağladığı faydalarla vatandaşların favorisi oluyor. Hazırlanışı saatler süren bu özel çorba, kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve zengin baharat karışımıyla kış mevsiminde vazgeçilmezlerden biri haline geliyor. Gaziantep’teki hemen her lokanta ve restoranda bulunan beyranın yapımı, tam 12 saat sürüyor. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen beyran, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk günlerde yoğun talep görüyor. Beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbahar ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte beyrana olan ilginin arttığını ifade ediyor.

SOĞUK HAVALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Soğuk havaların vazgeçilmezi! Gaziantep’in tescilli lezzeti - Resim : 1

Beyranın özellikle kış aylarında doğal antibiyotik niteliğinde olduğunu belirten Çadır, “Havaların soğumasıyla beyrana olan ilgi arttı. Beyranın içinde antibiyotik olan sarımsak ve yoğun protein var. Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer. Beyrana rağbet artıyor. Sebebi ise bağışıklık sistemini güçlendirici, nezle ve gripten koruyucu bir kalkan gibi insanların vücuduna giriyor ve şifa dağıtıyor. Beyran yöresel yemeğimizdir. Beyran UNESCO tarafından da koruma altındadır. Beyran çok zahmetli bir yemektir. Beyranın içinde ilikli kemik ve et suyu vardır. Kuzunun gerdan kısmından aldığımız eti 12 saat aralıksız kaynatarak yapıyoruz. Et didikleyerek tane tane oluyor, haşlanmış pirinç ve haşlanmış kuzu etini yüksek ateşte bakır tabaklarda pişirip servis ediyoruz” dedi.

Gaziantep mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan beyranın 12 saat boyunca haşlanan et, kemik suyu ve çeşitli baharatların harmanlanmasıyla hazırlandığını belirten Çadır, “Beyran Gaziantep’in doğal antibiyotiğidir. Her derde devadır ve şifadır. Beyran yılın 12 ayı tüketilir ama kışın daha çok tüketilmesinin nedeni ise bütün soğuk algınlıklarına iyi gelir. Beyran tamamen şifa deposudur. Havalar soğuyor, insanların bağışıklığı düşüyor. Vatandaşlarımız bağışıklığını güçlendirmek için beyranı tercih ediyor. Müşterilerimiz içerisinde kemik suyu, et ve sarımsak bulunan beyranı hava değişiminden dolayı ve doğal antibiyotik olduğundan dolayı son zamanlarda daha çok tüketmeye başladı” şeklinde konuştu.
Çevre illerden de vatandaşların beyran yemek için Gaziantep’e geldiğini belirten Çadır, beyranın herkes tarafından ilgi gördüğünü söyledi.

Beyran yemeye gelen vatandaşlar ise nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için beyranı doğal bir koruyucu olarak tercih ettiklerini dile getirdiler.

Kaynak: İHA
Gaziantep