Sönmezateş’in başvurusu AYM’den döndü
Anayasa Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden önce Yaşar Kadıoğlu'na yönelik tehdit ve hakaret suçunu işlediği iddiasıyla 2017 ve 2019 yılında bu suçlardan ceza alan darbeci eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in yaptığı bireysel başvurunun kabul edilemez olduğuna karar verdi.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast için Marmaris’e giden darbecileri yöneten eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş hakkında, kendisi gibi subay olan Yaşar Kadıoğlu tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusunda bulunulmuştu. Müşteki Kadıoğlu, Sönmezateş'in 19 Mayıs 2015 tarihinde kendisini telefonla arayıp hakaret ve tehdit ettiğini, iftirada bulunduğunu ifade etti. Kadıoğlu, Sönmezateş ile arasında geçen telefon görüşmesini kaydederek yazılı hale getirdiğini belirtti ve bu kapsamda ses kaydı içeren bir CD'yi başsavcılığa sundu.
DAVA 2017'DE AÇILDI
Başsavcılık tarafından söz konusu görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğine yönelik Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından bilgi talep edildi. Gelen cevapta, müştekiyi 19 Mayıs 2015 tarihinde arayan telefon numarasının Sönmezateş'e ait olduğu ve telefon görüşmesinin 850 saniye sürdüğü belirtildi. Sönmezateş 8 Nisan 2016 tarihinde alınan ifadesinde, suçlamaların gerçek dışı olduğunu, tanıkların ifadelerinin doğru olmadığını ve telefon görüşmesinin rızası dışında kaydedilmesi nedeniyle müştekinin haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu işlediğini ileri sürdü. Yetkisizlik kararı üzerine soruşturma dosyasının gönderildiği Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sönmezateş'in müştekiyi cep telefonuyla arayarak hakaret suçunu işlediği konusunda yeterli şüphenin bulunduğu belirtildi ve hakaret suçundan cezalandırılması talebiyle 18 Ocak 2017 tarihinde kamu davası açıldı.
SUÇU İŞLEDİĞİ SABİT
Samsun 9. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılamada Sönmezateş'in hakaret suçunu işlediğinin sabit olduğuna ve 3 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına 26 Eylül 2017 tarihinde kesin olarak karar verildi. Mahkeme tehdit suçu konusunda gereğinin yapılması için başsavcılığa durumun bildirilmesi yönünde müzekkere yazılmasına karar verdi.
KOVUŞTURMAYA YER YOK
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Sönmezateş'in tehdit suçundan da cezalandırılması talebiyle 19 Mart 2018 tarihinde kamu davası açtı. Samsun 5. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada Sönmezateş'in suç kastının sabit görüldüğü belirtilerek 500 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına 18 Haziran 2019 tarihinde kesin olarak karar verildi. Öte yandan Sönmezateş, Kadıoğlu hakkında haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu ve başsavcılık tarafından anılan suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle 18 Ocak 2017 tarihinde kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi. Sönmezateş, Samsun 5. Asliye Ceza Mahkemesince verilen nihai kararı öğrendikten sonra 16 Temmuz 2019 tarihinde bireysel başvuruda bulundu.
İDDİASI DAYANAKSIZ
Gökhan Şahin Sönmezateş'in bireysel başvurusu, Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü tarafından incelendi. Yüksek Mahkeme, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın da açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.
İFŞA OLMAMAK İÇİN ARADI İDDİASI
Gökhan Şahin Sönmezateş’in, Mayıs 2015'te, adının o dönem "F tipi" olarak adlandırılan "paralel yapı üyesi" personel arasında geçtiğini öğrenince, bunu söyleyebileceğinden şüphelendiği kişileri aradığı iddia edilmişti. Sönmezateş'in aradığı kişiler arasında, FETÖ'yle mücadelesi TSK'da bilinen ve bu nedenle de türlü kumpaslara maruz kalan Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun da yer aldığı belirtilmişti.
KUMPASLA UZAKLAŞTI SONRA DÖNDÜ
FETÖ kumpasları sonucunda Ağustos 2015'te emekli olmak zorunda kalan Kadıoğlu, 15 Temmuz’un ardından yapılan FETÖ temizliğinde, Hava Kuvvetleri’nden başta pilot olmak üzere çok sayıda subayın atılması üzerine Milli Savunma Bakanlığının çağrısının ardından yeniden görevine dönmüştü. Kadıoğlu göreve döndükten sonra önce Tuğgeneralliğe ardında da Tümgeneralliğe terfi etmişti.