'Sorunların kaynağı küresel sistemin işlevsiz yapısı'
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, küresel sistemin işlevsiz kaldığını bildirdi. Sorunların kaynağının bu sistem olduğunu vurgulayan Şentop, “Yeni bir dünyanın arefesinde olduğumuz açıktır.” ifadesini kullandı.
13'ncü Büyükelçiler Konferansı kapsamında Meclis'te de bir program düzenlendi. Büyükelçileri ağırlayan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yeni bir dünyanın arefesinde olunduğunu vurguladı. Şentop, “Sorunların esas sebebi, küresel sistemin işlevsiz yapısıdır.” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve büyükelçilerin katıldığı toplantı TBMM Tören Salonu’nda yapıldı. Burada konuşan Şentop, “Yeni bir dünya, yeni bir politika, insanı esas alan yeni bir barış ve refah telakkisi mümkündür, şarttır. Bütün emareler ve yaşananlar göstermektedir ki, dünya yeni ve öncekilerden çok daha belirleyici bir tasarımın eşiğindedir; hatta içindedir.” dedi.
‘YENİ DÜNYANIN AREFESİNDEYİZ’
Şentop, dünyanın ekonomiden siyasi olaylara yaşadığı belirsizliklere dikkat çekti. Meclis Başkanı, bu istikrarsızlığın karşısında yeni bir dünyanın arefesinde olunduğunu belirterek şöyle sürdürdü:
“Şunu açıkça ve yüksek sesle ifadeye mecburuz; göç hareketliliği de dahil insanî bütün sorunların esas sebebi, küresel sistemin köhne ve işlevsiz yapısıdır Dünyamız bugün büyük bir belirsizlik içinde. Ekonomik ve politik alt-üst oluşlar, yoğun bir belirsizlik ve her an değişen dengeler, bugünün dünyasını niteleyen özellikler. Bu durumun son 30 yılın mahsulü olduğu ve yeni bir dünyanın arefesinde olduğumuz açıktır.”
Şentop, yeni dünyanın eşiğinde Türkiye'nin sahada ve masada etkili rolüne işaret etti:
“Tarihin hızlandığının ve şekillendiğinin farkında olarak, özellikle son 10 yılda buna hazırlanan Türkiye, bahsettiğim yeni tasarım sürecinde, masada bir konu başlığı olarak değil, etkili ve belirleyici bir aktör olarak bulunmaya kararlıdır. Zafer, sahada namlunun ucunda, askerin cesaret ve zekâsında; masada ise, diplomatın maharet, inanmışlık ve özgüvenindedir.”
Şentop, sorunların kaynağının küresel sistem olduğuna işaret ederek şöyle sürdürdü:
“Bir çoğuna iştirak edip fikirlerimizi serdettiğimiz uluslararası toplantıların son yıllarda ilk sıradaki başlığı, göç ve göçmenler. Her toplantıda, uzun uzun bu sorunla ilgili alınacak tedbirler, takip edilecek stratejiler ve tatbik edilecek politikalar dile getiriliyor. Bu toplantılardan neticeye tesir edecek kararların çıkmadığı, meselenin vehamet kesbederek büyüdüğü hepimizin malumu. Cari küresel sistem, temsil kabiliyetine sahip, adil, güncel ve çifte standartlardan arınmış bir hale evrilmezse, dünyadaki çatışmaları engellemek bir yana, yeni çatışmalara yol açmaya devam edecektir.”
YAZILI SORU ÖNERGELERİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuşmasında "Yüce Meclisimizle işbirliğimizin etkili ve güçlü şekilde devamı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. Meclis çalışmaları hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, önemli gelişmeler oldukça TBMM'yi bilgilendirdiklerini ve buna her daim hazır olduklarını söyledi. Yazılı soru önergelerini de cevaplamaya hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, 2020'de Dışişleri Bakanlığı için bu oranın yüzde 93,38, 2021'de yüzde 95 olduğunu aktardı. Çavuşoğlu, "TBMM heyetlerimize, yurt dışı faaliyetlerinde 255 temsilciliğimizle elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, çalışmalarına verdikleri destek için TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve üyelerine teşekkürlerini iletti.
BAKAN BEKİR BOZDAĞ: TERÖRİST İADELERİNDE AVRUPA KÖR VE SAĞIR
13. Büyükelçiler Konferansı kapsamından düzenlenen oturumda Adalet Bakanı Bozdağ konuştu. “Adalet yok” söylemlerine tepki gösteren Bozdağ, şöyle dedi:
“Türkiye'yi eleştirenler, 7 milyon 621 bin 783 davadan kaç tane davayı gündeme getiriyorlar. 'Adalet yok.' diye bağıranların gündeme getirdikleri dava sayısı 1, 2, 3, 4, 5. Dosyayı, delilleri bilmiyorlar, sadece taraftarlıklarına göre dosyayı görmeden, delilleri görmeden taraftarlarının yaptıklarına inanarak, o dosyada görev yapan hakim ve savcıları mahkum eden yaklaşımlar ortaya koyuyorlar. Bir ülke düşünün, 8 milyona yakın her yıl mahkemelerinde davalar görüşülüyor, karara bağlanıyor ama tartışılan dava sayısı 1, 2, 3...”
EN DONANIMLI DOSYA FETÖ ELEBAŞININ
Bozdağ, Türkiye'nin bazı ülkelere gönderdiği iade taleplerine ilişkin de şunları kaydetti:
"2012'den 2022'ye kadar yabancı ülkelerden terör suçları kapsamında Türkiye, 1998 adli yardımlaşma talebinde bulunmuş. Şu ana kadar 735'i reddedilmiş, 18'i kabul edilmiş, diğerlerinin cevabı daha yok. AB üyesi ülkelere baktığımızda terör suçlarından AB üyesi ülkelerden 893 talebimiz olmuş, bunlardan sadece 4'ünü kabul etmişler, 500'ünü reddetmişler. Diğer bir kısmı, hitam bulmuş, ölüm veya Türk mahkemelerinde davanın sonuçlanması nedeniyle. 4 tane kabul, 500 ret. ABD'den 2012-2022 arası 236 terör suçlarından iade talebinde bulunmuşuz, 20 tanesine ret vermişler, hiçbir tanesini kabul etmemişler. Söz konusu adli yardımlaşmada teröristler veya terör suçlarıyla ilgili iade talepleri olduğu zaman Avrupa maalesef Türkiye'nin taleplerine kör ve sağır kalıyor. FETÖ elebaşı, terörist başı Fethullah Gülen'le ilgili ABD'ye sunduğumuz dosya, dünyanın yeterli delili bakımından çok net söylüyorum, en donanımlı dosyasıdır."