Sosyal medya kavgaları! Threads mı Twitter mı?
Meta (Facebook), Twitter'a rakip olarak geliştirdiği "Threads" adlı uygulamayı kullanıma sundu. Uygulama ChatGPT’nin de rekorunu kırarak sadece 16 saat içinde 30 milyon kullanıcıya ulaşmayı başardı.
Bu kadar hızlı kullanıcıya ulaşılmasında Instagram üzerinden tek tıkla Threads hesabı oluşturabilme ve mevcut takip listesini taşıma kolaylığının payını ihmal etmemek gerek. Instagram’ın (dolayısıyla Threads’in) CEO’su Adam Mosseri, yeni platformlarını güncel haber ve politikadan uzak tutmak istediklerini söyledi (”Instagram kadar tatlış bir Twitter” diye çevirebiliriz). Fakat elbette öyle bir şey olmadı ve Threads de sosyal ağların ortak kaderini paylaştı. Bence en ilginç ayrıntı, tanıtım metninin içinde geçen “yakında W3C standartlarıyla tam uyumlu, açık kaynaklı ve platformlar arası çalışabilir ActivityPub tabanlı yapıya geçeceğiz” cümlesi oldu.
Ek bilgi - 1: Twitter’ın “Mal Sahibi” Elon Musk vakit kaybetmeden “çalışanlarımı çaldınız, malımı kopyaladınız” dedi ve Meta’yı dava etmekle tehdit etti. Fakat bunu ispatlaması hiç de kolay değil. Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey ise paylaştığı bir tweet ile uygulamanın topladığı kişisel bilgilerin fazlalığına dikkat çekti.
Ek bilgi - 2: Pek bahsedilmeyen küçük bir ayrıntıya dikkat çekeyim. Threads uygulamasını kullanıcı sözleşmesine göre hesabınızı istediğiniz zaman askıya alabiliyorsunuz. Fakat silmek isterseniz Instagram hesabınızı da silmeniz gerekiyor!
Ek bilgi - 3: Threads uygulaması mahremiyet odaklı özelliklerinin eksikliği sebebiyle henüz Avrupa Birliği üye ülkelerinde kullanılamıyor.
Ek bilgi - 4: Elon Musk'ın verileri fütursuzca kullanan yapay zeka şirketlerini gerekçe göstererek okunabilecek tweet'lere sınırlama getirmesi, şirketin Tweetdeck adlı ürününün sadece onaylı (paralı) üyeler tarafından kullanılabilir hale gelmesine sebep oldu.
Ek bilgi: 400 milyon kullanıcıya sahip Twitter'ın ücretli sürümü ilk haftalarda 150 bin kullanıcıya ulaştıysa da Mayıs ayında 68 bine geriledi.
Yoluna sessiz sedasız devam eden sosyal ağ Snapchat'in ücretli sürümü 1 yıl içinde 4 milyon kullanıcıya ulaştı.
İçerik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in hesabının askıya alınmasına karar veren Meta Üst Kurulu hükümet tarafından kınandı.
Ek bilgi: 88 ülkeden 650 bağımsız üyenin ortak çalışmasıyla hayata geçen Meta Üst Kurulu 20 yönetim kurulu üyesiyle faaliyet gösteriyor.
Çin, finansal istismar ve para aklama suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak ülkenin en büyük iki teknoloji devi Ant Group ve Tencent şirketlerine 1 milyar dolar para cezası kesti.
İşte iki uygulamanın topladığı veriler:
Threads | |
|
|
Mevcut haliyle Meta'nın Twitter'dan daha fazla veri topladığı, özellikle de Twitter’dan farklı olarak finansla ilgili bilgileri topladığı görülüyor.
THREADS’İN TOPLAYACAĞI VERİLER ZATEN META’DA VAR
Öte yandan Threads, Instagram'ın hali hazırda sahip olduğu bilgileri topluyor. Yani Instagram kullanıyorsanız, Meta zaten tüm verilerinize sahip. Threads daha fazla bilgi toplamayacak. Threads'te oturum açmak için Instagram kimlik bilgilerinizi kullanabilirsiniz; ayrı bir hesap oluşturmanıza gerek yok.
Ancak Instagram kullanmıyorsanız, Threads'i kullanmak Meta'ya kendiniz hakkında daha fazla bilgi ve şirketin sosyal medya ve çevrimiçi deneyiminizin başka bir yönünü kontrol etmesine izin verdiğiniz anlamına geliyor.
Dorsey'in yatırım yaptığı, Twitter rakibi Bluesky, kullanıcılardan yalnızca iletişim bilgileri, tanımlayıcılar ve kullanıcı içeriği gibi verileri toplayacağını belirtiyor.