Söylem değişikliği etkili olur mu? ‘Milli çıkarlara karşı çizgisi hafızalara kazındı’
Birinci turdaki kimlikçi ve liberal tarzı tutmayan Kılıçdaroğlu ikinci turda Atatürkçü-milliyetçi bir görüntüye geçti. Uzun yıllardır Kılıçdaroğlu ve CHP’nin milli çıkarlara karşıt bir çizgi izlediğini ve bunun hafızalara kazındığını belirten siyasetçiler söylemde değişikliğin tutmayacağı kanısında.
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söylem değişikliğine gitti. Daha önce “Kürtler”, “Aleviler” vb. başlıklarla videolar yayınlayan Kılıçdaroğlu önceki akşam “Vatan borcu” üst metniyle bir video yayınladı. Geçmiş videolarda dekor olarak evinin mutfağını kullanan, kitaplık rafından Seyit Rıza ve Dersim kitabı gösteren Kılıçdaroğlu’nun son iki videosunda arka planda Atatürk portresi ve Türk bayrağı kullandığı görüldü. Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada sık sık “vatanseverler” diye seslenerek “Ben terör örgütleriyle masaya asla oturmadım, hiçbir zaman da oturmayacağım.”, “Ben hiçbir zaman Mehmetçiğimize kumpas kuranlarla yan yana durmadım. Asla durmayacağım.” dedi. Sığınmacılar konusunda radikal çıkışlar yaptı. Yeni yayınlanan seçim afişleri dikkat çekti.
Emekli Jandarma Binbaşı, Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ve CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş Kılıçdaroğlu’nun söylem değişikliğinin inandırıcılık etkisini Aydınlık’a değerlendirdi.
‘ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ’
Yeni yayınlanan seçim afişlerinde seçmene “Karar ver” çağrısı altında, “Andımızı yasaklayanlarla, şehide kelle diyenlerle, Türk ordusuna kumpas kuranlarla, 10 milyon mülteciyi içimize salanlarla, Gaffar Okkan’a pusu kuranlarla, depremde kan ve çadır satanlarla birlikte mi yürüyeceksin?” soruları yöneltildi.
Siyaset Bilimi Doçenti Ali Fuat Gökçe, 14 Mayıs öncesindeki açıklamaların hafızalara kazındığını belirtti. “Bu program değişikliği yapay bir çaba olarak algılanacaktır ve farklı bir sonuç vermeyecektir.” diyerek şunları söyledi: “Kemal Bey’in üç aylık seçim propaganda süreci ve öncesinde istikrarlı bir şekilde izlediği siyasi çizgi hafızalara kazındı. HDP’ye sıcak bakan ve onun önünü açacağını vaat eden tutum, FETÖ iltisaklı KHK’lıların devlete geri alınacağı söylemi, milli savunma sanayisindeki ilerlemelere karşı çıkan açıklamalar, Azerbaycan, Kıbrıs ve Suriye başta olmak üzere dış politika ve güvenlik konularında milli çıkarlara aykırı yaklaşımlar halk tarafından satın alındı. Tabi bu propaganda halkın çoğunluğunda ters tepti. Hatta Millet İttifakı’nın bileşenlerinden İYİ Parti de bu politikalar nedeniyle Kılıçdaroğlu için etkili bir çalışma yapamadı. Şimdi söylem değişikliği var ama atı alan Üsküdar’ı geçti.”
‘SIĞINMACI ÇIKIŞI DA ÇELİŞKİLİ’
Gökçe, Kılıçdaroğlu’nun Suriye’den Türk askerini çekme ve bölgede teröre karşı operasyonları durdurma vaatlerini hatırlattı. Mültecilerinin güvenlik kaygısıyla göç ettiğini, Suriye’de güvenlik sağlanmadan kimsenin geri dönmeyi kabul etmeyeceğini, Kılıçdaroğlu’nun Suriye politikasının ikna edici olmadığını aktardı. Gökçe şöyle devam etti: “Sığınmacıların konusundaki yüklenmenin de prim yapacağı kanısında değilim. Çünkü bu çıkış da çelişkili. Kılıçdaroğlu Suriye’den Türk askerini çekmeyi, o bölgede teröre karşı operasyonları durdurmayı vaat etmişti. Nitekim Meclis’te sınır ötesi operasyonlara yönelik tezkere oylamalarında ‘hayır’ demişti. Burada da ‘Bölgede güvenliği sağlamadan mültecileri nasıl göndereceksiniz’ sorusu gündeme geliyor. Zaten güvenlik nedeniyle göçen mülteci güvensiz bir ortama niye geri gitsin? Halk bu çelişkiyi de anlayacaktır. Bunun da tutacağını düşünmüyorum. Zaten mevcut hükümetin Beşar Esad yönetimiyle yürüttüğü bir süreç var. İşleyen bir mekanizma varken bu da suya yazı yazmak gibi.”
‘2010’DAN BERİ ULUSAL ÇIKARLARA AYKIRI’
Üç dönem Ankara milletvekilliği yapan, 22. dönemde de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili olan Yılmaz Ateş, yeni seçim afişi için “Mizah gibi” yorumunu yaptı. Ateş, Kılıçdaroğlu’nun uzun yıllardır istikrarlı olarak ulusal çıkarlara muhalefet etmesi nedeniyle söylem değişikliğinin inandırıcı olmayacağını bildirdi. “Dost acı söyler. Biz bugünleri görerek bu izlenen siyasetlerin doğru olmadığını yıllardır söylüyoruz. Eğer samimi olsaydı uyarıları dikkate alırdı.” diye ekleyen Ateş şunları kaydetti: “Sayın Kılıçdaroğlu, göreve geldiği 2010 yılından bugüne kadar hep Türkiye’nin ulusal güvenlik konularında ulusal çıkarlara aykırı söylem ve eylemlerde bulundu. İstikrarlı biçimde parti içindeki Atatürkçü kadroları tasfiye etti ve geçmişte aleni biçimde FETÖ militanlığı yapmış isimleri CHP listelerinden parlamentoya doldurdu. Türkiye’nin üniter yapısına aykırı, demokratik laik cumhuriyeti silahla böleceğini söyleyen terör örgütlerine hamiliğe soyundu. Dış politikada da milli çizgiye karşı bir tavrı benimsedi ve izledi. Ondan sonra da on gün kala Atatürkçü ve milliyetçi olacaksınız? Kemal Bey’in kendisinin de buna inandığını zannetmiyorum. Herşey çok açık ve ortada. Bu başka biri değil ki? Nasıl olacak yani?”