Sözleşmeli erlerin çilesi: Atama bekleyen 3 bin mülakata çağrılan 200
Sözleşmeli erler kamuda atama haklarının verilmesini bekliyor. Yıllarca terörle mücadelede kritik görevler üslenen Mehmetçikler, 7 yıllık görev sürelerinin dolmasının ardından maddi manevi zor süreçler yaşıyor. 3 bin sözleşmeli er ve erbaş atama beklerken, mülakata yalnızca 200 kişi çağrıldı
Yurtiçinde ve yurtdışında 7 yıllık görev süreleri boyunca terör örgütlerine karşı en ön cephede mücadele eden sözleşmeli erler atama sorunlarının çözülmesini istiyor. Görev süreleri bittikten sonra 28-30 yaşına gelen sözleşmeli erlerin çoğu evli ve çocuklu ancak meslekleri yok. Geçimlerini sağlamak için gündelik, güvencesiz işlerde çalışıyorlar. Canlarını hiçe sayarak vatan savunmasında önemli görevler üstlenen sözleşmeli erlerin tek istediği, hayatlarının devamında evlerinin geçimini sağlayabilmek.
Bu mağduriyeti yaşayanlardan birisi de görev süresi dolup memleketi Hatay’a döndükten sonra Kahramanmaraş merkezli depremlerde evi hasar gören Mehmet Diker. Diker, 5 yıl boyunca Hakkari, Şemdinli’de görev yaptı. Terör örgütüne silah arkadaşları ile birlikte aman vermedi. Silah arkadaşları yaralandı, sırtında taşıdı. Vatanı için kendini siper etti. Görev süresi dolduğunda kamuya atanacağı hayalini kurarken hayal kırıklığına uğradı. Depremde ailesini ve kendi canını zor kurtardı. Yakınları enkaz altında kaldı, bazıları hayatını kaybetti. Tüm bunları Diker’i ve ailesini maddi, manevi çok zorladı. Mehmet Diker yaşadığı sorunları Aydınlık’a anlattı, tüm silah arkadaşları için atama istedi.
Mehmet Diker şöyle konuştu:
“Ben 5 yıl boyunca Hakkari, Şemdinli’de silah arkadaşlarımla birlikte terörle mücadele ettim. 2 yıl da Edirne’de görev aldım. 7 yıllık görev süremiz doldu ve memleketim olan Hatay’a geldim. Geldikten sonra Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi.
‘PSİKOLOJİK OLARAK ÇÖKMÜŞ DURUMDAYIM’
“Görev sürem dolup memleketime döndükten sonra elimde başka bir mesleğim olmadığı için mecbur atanmamızı beklemeye başladık. Ben lise mezunuyum. Nitelik notum 100. Takdirlerim var. Ancak neden atanamadığımızı anlamıyorum. Şu an bir güvencem yok. Gündelik işlere giderek hayatımızı sürdürüyoruz. Evliyim ve 3 çocuğum var. Haliyle geçim sıkıntısı çekiyoruz. Psikolojik olarak çökmüş durumdayım. Devletimizin verdiği imkanlarla geçinmekten başka çaremiz yok. Bu atama bizim yaralarımız sarmak için çok önemli bir adım olacak.
‘İHTİYAÇ OLSA YİNE GİDER VATANIMIZI SAVUNURUZ’
“Bizler terörle mücadelede en önde vatan için canını hiçe sayan ve görev süreleri boyunca işini başarıyla yapmış insanlarız. Şimdi tekrar ihtiyaç olsa yine gider vatanımızı savunuruz. Ancak şu anda bize verilen kamuda atama sözünün tutulmasını bekliyoruz.
‘GÖREV BAŞINDAKİLER DE OLUMSUZ ETKİLENİYOR’
“Bizim bu mağduriyetimiz halihazırda görev başında olan sözleşmeli erlerin de psikolojisini etkiliyor. Hiç kimse gelecek kaygısı yaşamak istemez. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bu konunun çözülmesi için ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz. Biz bir tane silah arkadaşımızın bile mağdur olmasını istemiyoruz. Hepsinin hakkı olan kamuda istihdam hakları verilsin. Tek beklentim atamamızın yapılması ve kamuda istihdam edilmek.”
‘7 YIL GÜNDE 18 SAAT ÇALIŞTIK MESLEK SAHİBİ OLAMADIK’
Kamuda istihdam edilmek üzere 3 bin sözleşmeli erden sadece 200’ünün mülakata çağrılması ve ikili mülakatlarla silah arkadaşlarının birbirine rakip yapıldığına dair haberimize yüzlerce sözleşmeli er yorum yaptı. Yorumlarda mağduriyetlerini aktaran Mehmetçikler, şu düşüncelerini paylaştı:
- Muhammet Öz: Aydınlık gazetesine teşekkür ederim. 6 yıllık sözleşmeli çavuş olarak görev yapmaktayım. 7 yılını bitiren onca silah arkadaşımın yaşları 28 - 30. Hepsi şu anda meslek sahibi olmaya çalışıyor. Hepsi de pişman. 7 yıl, günde 18 saat çalışıp bir meslek sahibi bile olamadıkları için mağdurlar. 7 sene canını dişine takıp, çok zorlu ve ağır şartlarda görev yapan 3 bin kişiyi atamazlar, diploma isterler veya farklı nitelikler…
- Mehmet Durak: Sözleşmeli er ve erbaş olarak hakkımız olanı istiyoruz, adalet istiyoruz!
- Oğuzhan: Bizler Türk Silahlı Kuvvetlerinde 7 yıl görev yapmış sözleşmeli erleriz. Bizlere açılan bu ekmek kapısında direkt atama verileceği belirtildi. Fakat 30 Nisan’da mülakata çağırılanların sayısı atama bekleyenlerin 10’da biri bile değil. Tek Bakanlık adı altında atamamızın daha geç olacağı ortada.
- Hakan: Garibanın evladı yine sahipsiz kaldı desenize. Bu insanları en tehlikeli bölgelerde görev yaptırıp sonra kapının önüne koymak hakkaniyetli bir tutum değil.
- Hasan: Mehmetçiğimizden daha iyi bir memur mu bulacağız?
‘MEHMETÇİĞİNİZE SAHİP ÇIKIN’
- Mehmet Çam: Sesimiz olduğunuz için ben ve silah arkadaşlarım adına çok teşekkür ederiz. Biz vatanımız için devletimiz için canı pahasına yurtdışında ve yurtiçinde görevlerimizi laiki ile yerine getirdik. Bizler sadece hakkımız olanı istiyoruz. Mehmetçiğinize sahip çıkın.
- Çağrı Yaşar: 7 yılını bitiren sözleşmeli erler olarak devlet büyüklerimize sesleniyoruz, 3 bin sözleşmeli erden sadece 200’ü kamuda istihdam edilmek üzere mülakata çağırıldı. ‘Haksızlık ve ayrımcılık’ yapıldı.
- Mevlüt Dalar: Aydınlık gazetesinin çok kıymetli ailesi. Bu aziz vatanın bekası için en zor şartlar altında, darbe gecesi yurtiçi ve yurtdışı harekatlarda en ön cephede 7 yıl görev yapmış vatanın öz evlatları sözleşmeli erlerin sesi olduğunuz için çok teşekkür ederiz.