Stetoskop 1: İki asırlık dinleme aleti
Stetoskop, bir hayvanın veya insan vücudunun iç seslerini dinlemek veya dinlemek için kullanılan tıbbi bir cihazdır.
Stetoskop, bir hayvanın veya insan vücudunun iç seslerini dinlemek veya dinlemek için kullanılan tıbbi bir cihazdır. Genellikle cilde yerleştirilen küçük bir disk şeklinde rezonatöre sahiptir ve iki kulaklığa bir veya iki tüp bağlanır. Stetoskop, kalp, akciğerler veya bağırsaklar tarafından yapılan sesleri ve atardamarlar ve toplardamarlardaki kan akışını dinlemek için kullanılabilir. Manuel bir sfigmomanometre ile birlikte, genellikle kan basıncını ölçerken kullanılır.
Daha az yaygın olarak, çubuk şeklinde göğüs parçalarıyla donatılmış "mekanik stetoskopları", makinelerin yaptığı iç sesleri (örneğin, aşınmış bilyalı yatakların yaydığı sesler ve titreşimler) dinlemek için kullanılır; örneğin, arızalı bir otomobil motorunu, iç parçalarının seslerini dinleyerek teşhis etmek gibi. Stetoskoplar ayrıca bilimsel vakum odalarında sızıntı olup olmadığını kontrol etmek ve çeşitli diğer küçük ölçekli akustik izleme görevleri için de kullanılabilir.
ÖNCE TEK KULAKLISI GELDİ
Stetoskop, 1816 yılında René Laennec tarafından Paris'teki Necker-Enfants Malades Hastanesi'nde Fransa'da icat edildi. Tahta bir tüpten oluşuyordu ve monoraldi. Laennec, bir kadının kalbini dinlemek için kulağını doğrudan göğsüne koymaktan rahatsız olduğu için stetoskopu icat etti. 186 Kişinin göğsü ile kulağı arasına yerleştirilen rulo halindeki bir kağıt parçasının, fiziksel temas gerektirmeden kalp seslerini yükseltebileceğini gözlemledi. Laennec'in cihazı, tarihi bir işitme cihazı türü olan sıradan kulak trompetine benziyordu; aslında, icadı, yaygın olarak "mikrofon" olarak adlandırılan trompetten yapı ve işlev olarak neredeyse ayırt edilemezdi. Laennec cihazına "stetoskop" (stetho- + -scope, "göğüs skopu") adını verdi ve kullanımına "aracılı oskültasyon" adını verdi, çünkü bu, bireyin vücudu ile hekimin kulağı arasında bir araçla yapılan oskültasyondu. (Bugün oskültasyon kelimesi, aracılı olsun veya olmasın, tüm bu dinlemeleri ifade eder.) Herhangi bir türden ilk esnek stetoskop, 1829'da çok net bir şekilde tanımlanmayan eklemli eklemlere sahip bir binaural enstrüman olabilir. 1840'ta Golding Bird, esnek bir tüple kullandığı bir stetoskopu tanımladı. Bird, böyle bir stetoskopun tanımını yayınlayan ilk kişiydi, ancak makalesinde daha önceki bir tasarımın (çok az işe yaradığını düşündüğü) yılan kulak trompeti olarak tanımladığı daha önceki bir tasarımdan bahsetti. Bird'ün stetoskopunun tek bir kulaklığı vardı.
HASTALIKLAR SEMPTOMLAR DEMETİNDEN ÇIKTI
1851'de İrlandalı hekim Arthur Leared bir binaural stetoskop icat etti ve 1852'de George Philip Cammann, o zamandan beri standart haline gelen ticari üretim için stetoskop aletinin (her iki kulağı da kullanan) tasarımını mükemmelleştirdi. Cammann ayrıca, rafine edilmiş binaural stetoskopun mümkün kıldığı oskültasyonla tanı üzerine önemli bir inceleme yazdı. 1873'e gelindiğinde, hafif bir stereo etkisi yaratmak için hafifçe farklı yerlere bağlanabilen diferansiyel bir stetoskopun açıklamaları vardı, ancak bu klinik uygulamada standart bir araç haline gelmedi.
Tıbbi tarihçi Jacalyn Duffin, stetoskopun icadının, hastalığın bir semptomlar demeti olmaktan çıkıp, gözlemlenebilir semptomlar olmasa bile anatomik bir sistemle ilgili bir sorun olduğu anlayışına doğru yeniden tanımlanmasında önemli bir adım olduğunu ileri sürmüştür. Duffin, bu yeniden kavramsallaştırmanın kısmen stetoskoplardan önce iç anatomiyi keşfetmek için öldürücü olmayan araçların olmaması nedeniyle gerçekleştiğini savunmaktadır.
Rappaport ve Sprague, 1940'larda diğer stetoskopların ölçüldüğü standart haline gelen, biri solunum sistemi, diğeri kardiyovasküler sistem için kullanılan iki taraftan oluşan yeni bir stetoskop tasarladılar. Rappaport-Sprague daha sonra Hewlett-Packard tarafından üretildi.
1960'ların başlarında Harvard Tıp Fakültesi profesörü David Littmann, önceki modellerden daha hafif ve gelişmiş akustiği olan yeni bir stetoskop yaratana kadar stetoskoplarda birkaç başka küçük iyileştirme yapıldı. 1970'lerin sonlarında, 3M-Littmann ayarlanabilir diyaframı tanıttı: ses toplama alanının düzlemine göre bir Z ekseninde diyafram üyesinin artan sapmalarına izin veren aşırı kalıplanmış silikon esnek akustik çevreye sahip çok sert (G-10) cam-epoksi reçine diyafram üyesi.
Haftaya: Akıllı telefonlardaki stetoskop
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.