Sudan’daki kriz 100 gündür sürüyor: ÖDBG liderleri Kahire’de toplanıyor
Sudan’daki eski iktidar koalisyonu olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderlerinin, Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptığı toplantı bugün sona erecek.
Toplantıda, Mısır’da bulunan Sudan toplumunun liderleriyle, ülkede devam eden savaşı durdurma ve sivil yönetimi yeniden kurma konusunda istişare yapıldı.
Koalisyon tarafından dün yapılan açıklamada, savaşan taraflara, ateşkes çağrısı yinelendi. Taraflara Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğunda yapılan Cidde görüşmelerinde de ateşkes çağrısında bulunulmuştu.
İLK TOPLANTI
Toplantı, savaşın başlamasından bu yana ÖDBG liderlerinin ilk toplantısı niteleğini taşıyor.
Açıklamada, toplantının Mısır’da düzenlenmesinin birçok siyasi çağrışımı olduğu belirtildi. Ayrıca istisnasız herkesi kapsayan siyasi bir süreçle, sivil demokratik geçiş yolunun yeniden kurulmasının zorunlu kılındığına dikkat çekildi. Çok sayıda siyasi parti ile sendika ve meslek kuruluşundan oluşan ÖDBG, Aralık 2018 devriminin ilkelerine bağlılıklarını vurguladı. ÖDBG, izole edilmiş rejimin yeniden iktidara gelmesini engelleme ve onları Sudan topraklarından çıkarmak için tüm terör planlarını önleme konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Sudanlı siyasi, sivil ve profesyonel liderlerden oluşan heyet, ÖDBG liderliğinin başkanlığında, bölgesel desteği seferber etmek amacıyla önceki gün Kahire’ye gitti. Sudan heyeti, acil ateşkese varılması için çatışmanın iki tarafı olan ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri üzerinde daha fazla baskı uygulanması çağrısında bulundu.
MISIR KRİZİ YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Kahire 13 Temmuz’da, Sudan’ın komşu ülkeleri Orta Afrika, Çad, Eritre, Etiyopya, Libya ve Güney Sudan hükümet başkanlarının katıldığı bir zirveye ev sahipliği yaptı.
Kahire zirvesi, devam eden çatışmayı durdurmak ve tüm Sudanlı tarafları içeren bir diyalog yoluyla kapsamlı bir siyasi süreç başlatmak için çözümün önemini vurguladı.
Komşu ülkelerin liderleri, Sudan’daki çatışmayı bir iç mesele olarak ele alma ve krizi uzatmak için hiçbir dış tarafın müdahale etmemesi gerektiğini vurgulama konusunda anlaştı.
ÇATIŞMALAR ARTARAK DEVAM EDİYOR
Sudan ordu güçleri ile “Hızlı Destek” güçleri arasında, çoğunluğu başkent Hartum'da olmak üzere Sudan'ın farklı bölgelerinde yaklaşık 4 aydır devam eden şiddetli ve geniş çaplı çatışmalar yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.
İki askeri lider arasındaki çatışmalar, 15 Nisan'da patlak verdiğinden bu yana en az 3 bin kişinin ölümüne ve üç milyondan fazla insanın ülke içinde ve dışında yerlerinden edilmesine neden oldu.
Öte yandan Sudan ordusu, Hartum'daki Genel Komutanlık ve Nil Caddesi civarını kontrol ettiğini ve operasyonlar yürüttüğünü belirterek, Hartum'un güney ve doğusundaki "hızlı destek" kuvvetlerinin hedeflerini bombaladığını açıkladı.
Ülkedeki sağlık durumuyla ilgili olarak Sudan Doktorlar Sendikası önceki gün yaptığı açıklamada Hartum ve diğer eyaletlerde çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki hastanelerin yüzde 70'inin hizmet dışı olduğunu belirtti. Sendika, 62 hastanenin hizmet dışı olduğunu, 27 hastanenin ise tamamen ya da kısmen faaliyet gösterdiğini sözlerine ekledi. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Sudan'da, kıtlık uyarısının en üst düzeye ulaştığı ve hastanelerin üçte ikisinden fazlasının hizmet vermediği bir dönemde, nüfusun yarısından fazlası hayatta kalmak için yardıma ihtiyaç duyuyor.