Sürmene'de bileme mesaisi
Trabzon'un Sürmene ilçesinde, bıçakçıların kurban bayramı mesaisi sürüyor.
Yaklaşık 75 bıçak satış dükkanı ile üretim tesisinin bulunduğu ilçede üretilen coğrafi işaret tescilli "Sürmene bıçağı", işin ehli ustalar tarafından damgalama ve ısı işleminin ardından parlatma, sap takma ve bileme aşamasıyla kullanıma hazır hale getiriliyor.
Kurban Bayramı dolayısıyla hareketliliğin yaşandığı bıçakçılar, yerinde satışın yanı sıra internet üzerinden ülkenin dört bir yanına ve yurt dışına Sürmene bıçağı gönderiyor. Bayramın yaklaşmasıyla kurban kesecekler ile kesim yerlerinde kasaplık yapacaklar yeni bıçaklar satın alırken, fiyatları pahalı bulan bazı vatandaşların da bıçak ve satır gibi aletleriyle bileme ustalarının yolunu tuttuğu gözlendi. İlçede kurban bıçakları 200 ila 1500 liradan satılıyor, 10 ila 15 liraya da bileniyor.
100'E YAKIN BIÇAK ÇEŞİDİ
İlçede baba mesleği bıçak üretimi ve satışını sürdüren Nesrin Kumbasar, AA muhabirine, önceki bayramlara göre durgunluk yaşadıklarını ancak Kurban Bayramı tatili dolayısıyla ilçeye geleceklerin ilgisiyle işlerin canlanmasını beklediklerini söyledi. Vatandaşların bu yıl yeni bıçak almaktan ziyade elindeki bıçaklara bileme yaptırdığını belirten Kumbasar, bıçak fiyatlarının artmasının bunun başlıca nedeni olduğunu kaydetti. Bıçağın, Sürmene'nin geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Kumbasar, "Sürmene'nin 100'e yakın bıçak çeşidi var. Sürmene bıçağını özel kılan elde dövülerek yapılıyor olması. Aslında pandemi bıçaklara estetik kattı, model olarak çok gelişti Sürmene bıçağı. Mutfak bıçağı, et, meyve ve sebze bıçağı, kurban bıçaklarının çeşidi arttı." dedi.
FİYATLAR BİN 500 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Kumbasar, kurban bıçaklarının 4 parçadan oluşan set halinde de satıldığını belirterek, "En uygun kurban bıçağı seti 600 liradan başlıyor, 1500 liraya kadar çıkıyor. Kurban bıçağı çok önemli. Dayanıklı olması ve elden kaymaması lazım. En çok tercih edilen verzalit saplı bıçaklar. Bunlar bakteri barındırmıyor, elden kaymıyor." diye konuştu. Bıçakların uzun ömürlü kullanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkati çeken Kumbasar, "Her bıçak körelir, iyi bıçak bilenir. Hiçbir bıçağı bulaşık makinesine atmayacaklar, ateşli, elektrikli döner çarka tutturmayacaklar. Eğer bunları yapmazsanız o bıçak ömürlük bıçaktır. 10 yıl bile dayanır ama makineye atarsa ısısı kaçar, teneke olur." ifadelerini kullandı.