Beyin yıkama programı yeniden devrede
Kıbrıs’ta Türkler ve Rumların ‘birlikte barış içinde yaşama anlayışlarını pekiştirme’ kılıfı altında, iki topluma da ‘federasyon’ fikrini yerleştirmeyi hedefleyen ‘Imagine’ adlı eğitim programı, yeniden başlatıldı.
Kıbrıs’ta bir yandan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar önderliğinde ‘iki devletli çözüm’ kampanyası yürütülürken, diğer yandan Akıncı döneminin ‘federasyon’ uygulamaları sürdürülüyor.
2016 yılında “federasyon” sevdalısı Mustafa Akıncı döneminde başlatılan ve geçen yıl durdurulan “Imagine” adlı eğitim programı, yeniden devreye alındı. “Rumlarla entegrasyon” olarak özetlenebilecek program kapsamında, 12-18 yaş aralığındaki Türk ve Rum öğrenciler ara bölgede yer alan ‘Dayanışma Evi’nde bir araya getirilerek, yabancı eğitmenler tarafından “barış kültürü” adı altında beyinleri yıkanıyor.
Bugüne kadar 6 binden fazla öğrencinin dahil edildiği program, geçen yıl Türk tarafındaki tepkiler nedeniyle durdurulmuştu. Fakat son kabine değişikliğinin ardından KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, programın yeniden devreye alındığını duyurdu. Bakanlıktan okullara gönderilen genelgede, ‘Imagine’ programının bu yıl da devam edeceği, katılmak isteyenlerin 4 Kasım 2022’ye kadar başvurması gerektiği bildiriliyor.
TÜRK ÖĞRENCİLERE RUMLAR DERS VERECEK
Bu yılki programın içeriğine ilişkin yapılan duyuruda ise, önemli değişikler göze çarpıyor: “2022-2023 yılında Imagine eğitimin programının ilk aşamasında, her iki taraftaki okullarda etkinlikler düzenlenecektir. Söz konusu etkinlikler komitenin uzman eğitimcileri gözetiminde gerçekleştirilecek olup, kuzeyde Kıbrıslı Türk eğitimciler, güneyde Kıbrıslı Rum eğitimciler tarafından verilecektir. Program çerçevesinde okullar ziyaret edilip şiddet kültürünün bir parçası olan önyargılar, ayrımcılık vb. barış kültürü eğitimi konularında öğrencilerle çalışmalar yapılacaktır...”
ALMAN DIŞİŞLERİ FONLUYOR AB VE BM DESTEKLİYOR
‘Imagine’ eğitim programı, ‘İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’ himayesinde, ‘Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’ ile ‘Dayanışma Evi’ tarafından yürütülüyor. Söz konusu komitenin biri Rum diğeri Türk olmak üzere iki eş başkanı bulunuyor. ‘Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin başında ise Akıncı’nın danışmanlarından Meltem Onurkan Samani var. Program, doğrudan Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından fonlanıyor. Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile BM Genel Sekreteri Ofisi tarafından da destekleniyor. Resmi rakamlara göre bugüne kadar 6 bin 117 öğrenci ile onlara eşlik eden 714 öğretmen söz konusu eğitimlere katılmış. Bunun yanında 518 öğretmen “Barış Kültürü Eğitimi” almış, 92 müdür de programa ilişkin konferanslara katılmış.
FEDERASYONCU SENDİKA GELİŞMEDEN MUTLU
KKTC'de “federasyon” destekçisi olarak bilinen Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), gelişmeden duyduğu memnuniyeti bir açıklama ile ilan etti. KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, sendika adına yayınladığı açıklamada, eğitim programının genel amaçları arasında, “öğrencilerin toplum içerisinde ve toplumlar arasında karşılaşabilecekleri ayrımcılıkla baş edebilme, ön yargıları anlayabilme, bilgiyi eleştirel biçimde yorumlayabilme, dezavantajlı gruplara farkındalık geliştirme, iletişim becerisi geliştirme, çoğulculuğu benimseme, eşitlik ve hoşgörüyü teşvik etme, ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla ilgilenme, demokratik karar alma mekanizmalarının önemini anlama, dayanışma ve anlayış kültürünü geliştirme gibi önemli temalar” yer aldığını vurguladı.
Gelener, “KTÖS olarak eğitim sistemimiz içerisinde bu temaların daha fazla yer almasını talep etmekte ve bu yönde çalışmalar üretmekteyiz. 'Imagine' birçok talebimizi içerisinde barındıran bir eğitim programı olmakla birlikte, iki toplumun yakınlaşması ve birbirini tanıması adına da önemlidir. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, Kıbrıs adasındaki tüm öğretmen ve öğrencilere açık olan bu eğitim programını desteklediğimizi ifade eder ve tüm okullarımızı programa katılmaya davet ederiz.” ifadelerini kullandı.