‘Sütte aile üretimi korunmalı’
İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteği ile düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında bu ay süt sektörünün sorunları tartışıldı.
Ulusal Süt Konseyini temsilen konuşan Teoman Durukan, süt sektörünün sorunlarının çözümü için koordinasyonun önemine dikkat çekerek, “Ulusal Süt Konseyi çerçevesinde bir Süt Koordinasyon Kurulu oluşturulmalı.” önerisinde bulundu.
Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı. Kasap konuşmasında, Borsa Meydanı toplantılarının önemine değinerek, “Gıda sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini tespit için çabamız bu toplantılarla sınırlı kalmıyor. Sorunların takipçisi oluyor, çözümü için çaba sarf ediyoruz.” dedi.
SÜT KOORDİNASYON KURULU
Ulusal Süt Konseyi (USK) Temsilcisi Teoman Durukan, Türkiye’deki süt üretiminin çok az bir kısmının ihraç edildiğini hatırlatarak, “Dünya süt ticaretindeki payımız binde beş. Sanayicimiz üretiminin sadece yüzde 2,5’luk bir kısmını ihraç ediyor. İhracatın önemini tam olarak anlatamadık. Oysa bu konuda Turkish Labne gibi başarılı olduğumuz ürünler de var.” dedi.
Süt konusunda politikaların belirlenmesi ve uygulanması sürecinde koordinasyonun önemine dikkat çeken Teoman Durukan, “Sütte üretimle ilgili konuları Tarım ve Orman Bakanlığı, ticaretle ilgili konuları ise Ticaret Bakanlığı ile görüşüyor, sorunlarımıza çözüm arıyoruz. Üretim ve ticaretin kesiştiği noktalarda ise bilhassa zorluklar oluyor. Bu nedenle Ulusal Süt Konseyi çerçevesinde bir Süt Koordinasyon Kurulu oluşturulmasının çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Böylece, sorunları eşgüdüm içinde tespit eder, daha sağlıklı çözümler bulabiliriz.” şeklinde konuştu.
‘KALİTE ANA HEDEFİMİZ’
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) Proje Geliştirme ve Altyapı Daire Başkanı Ahmet Özden, yaptığı konuşmada hayvancılıkta verimlilik ve kalite odaklı politikalar uyguladıklarını ifade ederek, “Süt üretiminde kalite ve proteini artırmak ana hedefimiz. Bunun için süt içeriğine göre protein ve kaliteyi artıranlara ek destek verilen bir sistem uygulamaya başladık. Daha kapsayıcı bir çalışma olarak da çiğ süt için bir eylem planı hazırlıyoruz. 2024-2025 yıllarını kapsayan süt eylem planının bir parçası da dış pazarlara açılma olacak. Dünya fuarlarında peynirleri tanıtmak için çalışacağız. Değerli ürünler ve ihracat sektörü büyütecektir. İhracatta da katma değerli ürünleri öne çıkarmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
‘EZİNE PEYNİRİ DÜNYAYA AÇILMALI’
Konuşmasında Türkiye’nin peynir varlığına dikkat çeken İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al, “Yöresel olan Ezine peyniri, Trakya kaşarı gibi birçok ürünümüz ulusal pazarda yoğun olarak tüketiliyor. Bu ürünlerimizin uluslararası pazarda da ciddi şansları olduğunu düşünüyorum. Özellikle Ezine peynirini dünyaya açabilmemiz lazım. Desteklerin daha dikkatle verilmesi gerekiyor. Köylerdeki aile üreticilerinin korunması gerekiyor. Aynı zamanda da süt kalitemizi artırmalı, üretim alanlarını korumalıyız.” dedi.
Süt sektöründe inovasyonun önemine değinen İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Zülküf Kopuz ise küresel pazara açılma konusunda sektördeki tüm paydaşların ortak çalışması gerektiğine dikkat çekti.