Suudi Arabistan’ın sporla dönüşümü
Kadınların tribünde maç izlemesi, dünyaca ünlü yıldızların Arabistan’a gelmesi... Suudiler sporla beraber dönüşüyor ve ülkenin adının insan hakları ihlalleri ile anılmaması adına son yıllarda büyük projeleri hayata geçirdiler.
Batı’dan kopan Suudi Arabistan, sporda da yeni rota çizdi. İnsan hakları ihlallerinin olduğu ülke imajını futbol ve diğer spor yatırımlarıyla yıkmaya hazırlanıyor. Suudi yönetiminde, ülkenin adının insan hakları ihlalleri, kadın haklarındaki kısıtlamalar gibi Batı dünyasında olumsuz karşılık bulan durumların, turizmi sekteye uğrattığı görüşü var. Suudi Arabistan yönetiminde spor ile bu imajın silinmesi sağlanacağına yönelik bir düşünce hakim.
NEWCASTLE UNİTED’IN SATIN ALINMASI
Suudiler ilk iş olarak Premier Lig takımlarından Newcastle United’ı satın aldılar. Ekim 2021’de Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile İngiliz iş insanı Amanda Staveley'in PCP Capital Partners şirketi ve David-Simon Reuben kardeşlerin de içinde olduğu bir konsorsiyum 300 milyon sterlin karşılığında kulübün hisselerinin yüzde 80'ini satın aldı. İngiltere Premier Ligi, satışı onayladı. Newcastle taraftarı ilk başta bu duruma karşı çıksa da yeni patronların Newcastle’ın tarihine saygı duyması ve PSG ve City gibi büyük paralar dökmeyerek kulübü yönetmesi, olumlu karşılanıyor. Newcastle taraftarları bazı maçlarda geleneksel Arap kıyafeti "kandura" giyip, Suudi Arabistan bayrakları sallamışlardı.
PRENS SELMAN’IN 2030 PLANI
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman, Vizyon 2030 planları doğrultusunda; eğitimin modernleştirilmesi, kadınların işgücüne katılması, kadınların araba kullanma yasağını kaldırmak da dahil olmak üzere yeni özgürlük alanları açılması ve eğlence sektörüne yönelik yatırımların yapılması gibi birçok yenilik vaat ediyordu. Özellikle Katar’da yapılan FIFA 2022 Dünya Kupası, Prens Selman’ı çok etkiledi. Selman’ın Katar 2022 Dünya Kupası’ndan etkilenerek futbola yatırım yapma kararı aldığı söyleniyor. 2034'te düzenlenecek Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak isteyen Suudi Arabistan, spora astronomik rakamlar dökerek bu büyük organizasyonu almak istiyor.
KURALLARI ESNETİYORLAR
Suudi yönetimi, ülkedeki bazı yasaları gevşetiyor. Suudi Arabistan ekibi Al-Nassr'a transfer olan ve ailesiyle birlikte ülkeye yerleşen Portekizli dünya yıldızı Cristiano Ronaldo çocuklarının annesi olan Georgina ile nikahsız birlikte yaşıyordu. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, Al Nassr takımına transfer olan Cristiano Ronaldo için evlenme şartını bir seferlik kaldırmıştı.
BAŞARILI OLUR MU? RİSKLERİ NE?
Aymeric Laporte, Aleksandar Mitrovic, Neymar, Sadio Mane, Fabinho, Riyad Mahrez, Kante, Benzema, Talisca ve Cristiano Ronaldo gibi yıldızların futbol oynadığı Suudi Arabistan’da bu girişimler küresel anlamda tanınırlığını artıracak. Dünyaca ünlü yıldızların yapacakları sosyal medya paylaşımlarıyla, milyonlarca insana anında ulaşabilecek. Bu isimlerin Arapça konuşması ve günlük kıyafetleri giymesi Prens Selman’ın yumuşak güç projesine katkı veriyor. Ancak Suudi Arabistan’da yaşanacak olumsuz bir durum da bu futbolcuların paylaşımları kötü bir tabloya da katkı yapabilir.
Suudi Arabistan’ın son yıllarda spora yaptıkları bazı büyük yatırımlar:
Motor sporları: Formula 1’e 2027 yılına kadar ev sahipliği.
Futbol: İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Newcastle United’ın satın alınması
Olimpiyat: 2034 Asya Oyunları
Bilardo: Snooker Masters Dünya Şampiyonasına 10 yıl boyunca ev sahipliği
Futbol: İtalya ve İspanya Süper Kupa finalleri Futbol: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylığı