Tabii'den çok konuşulacak yeni dizi! Şeytan Adası'nda Esir Türk: Polis Cemil: Polis Cemil kimdir, gerçek mi?
TRT'nin dijital platformu tabii'nin yeni yapımlarından Şeytan Adası'nda Esir Türk: Polis Cemil'in çekimlerine başlandı. Şeytan Adası’nda esir düşen Türk polisinin gerçek hayat hikayesini anlatan dizi izleyicilerle buluşacak. Peki Polis Cemil kimdir? Gerçek mi?


TRT Tabii’nin yeni docudrama belgeseli, Türk polis tarihinin en çarpıcı direniş hikâyelerinden birini gün yüzüne çıkarıyor. 1919 İstanbul’unun işgal günlerinde yaşanmış gerçek olaylara dayanan Şeytan Adası’nda Esir Türk: Polis Cemil, izleyiciyi Milli Mücadele’nin gölgede kalmış kahramanlarından biriyle buluşturuyor. Şeytan Adası’ndaki ağır esaret koşullarından, Atatürk’ün diplomatik girişimlerine uzanan bu etkileyici anlatı, arşiv belgeleriyle desteklenmiş gerçek bir tarih yolculuğu vadediyor.
POLİS CEMİL KİMDİR? GERÇEKTEN YAŞAMIŞ MI?
İstanbul’un işgal altında olduğu yıllarda, genç bir Türk polisinin sergilediği eşsiz cesaret ve direniş, tarihin derinliklerinden günümüze taşınıyor. Mehmet Cemil Efendi, ya da bilinen adıyla Polis Cemil, Türk kadınlarına yönelik bir taciz olayına müdahale etmesiyle başlayan ve Şeytan Adası’nda sona ermeyen sürükleyici bir yaşam öyküsünün merkezinde yer alıyor. TRT Tabii’de izleyiciyle buluşacak olan Şeytan Adası’nda Esir Türk: Polis Cemil adlı docudrama, bu etkileyici gerçek hikâyeyi tüm yönleriyle gözler önüne seriyor.
POLİS CEMİL'İN HİKAYESİ: 19 YAŞINDA BİR KAHRAMAN
1919 yılında, işgal altındaki İstanbul’un kaotik günlerinde henüz 19 yaşındaki genç polis memuru Mehmet Cemil Efendi, Gülhane Parkı’nın kapısında göreve giderken, Fransız askerlerinin Türk kadınlarına yönelik taciz ve tecavüz girişimine tanık oldu. Mesleki sorumluluğu ve vicdani duruşuyla olaya müdahale eden Cemil, askerlerle yaşanan arbede sırasında iki Fransız askerini etkisiz hale getirdi. Ancak bu cesur eylem, onun hayatında geri dönüşü olmayan bir dönüm noktası oldu.
ADALETSİZ KARARLA MAHKUM EDİLDİ
Tutuklanmasının ardından işgal kuvvetlerinin kurduğu taraflı bir mahkemede yargılanan Cemil, adaletsiz bir kararla 10 yıl kürek cezasına mahkûm edildi. Ceza sürecinde önce Fransa’ya, ardından dünyanın en zorlu hapishanelerinden biri olan Fransız Guyanası’ndaki Şeytan Adası’na sürgün edildi. Burada insanlık onurunu hiçe sayan şartlar altında geçen dokuz yıl boyunca, Cemil defalarca firar etmeye çalıştı ancak her seferinde başarısız oldu.
DEVREYE ATATÜRK GİRDİ
Cemil’in ablası Cemile Hanım, kardeşini kurtarmak için büyük bir azimle harekete geçti. Cemil’in kaleme aldığı mektup, Mustafa Kemal Atatürk’e ulaştırılmayı başardı ve bu çağrı, diplomatik düzeyde yankı buldu. Atatürk’ün devreye girmesiyle birlikte, Fransız Cumhurbaşkanı’nın özel affıyla Cemil 1928 yılında serbest bırakıldı. Ancak Şeytan Adası’nda yaşadığı ağır travmalar, onun sağlığı üzerinde derin izler bıraktı. Hayatının geri kalanını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde geçiren Cemil, ne yazık ki yalnızca 44 yaşına kadar yaşayabildi ve 1944 yılında hayata veda etti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.