Tahliye olan erlerden Balkan Aydınlık’a konuştu
15 Temmuz’da Acıbadem'deki Türk Telekom binasını işgale ilişkin davada müebbet hapis cezasına çarptırılan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararıyla tahliye edilen 31 erden Emre Balkan, Aydınlık'a konuştu. Balkan adaletin geç de olsa yerini bulduğunu söyledi
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Acıbadem’deki Türk Telekom binası işgaline ilişkin müebbet hapis cezasına çarptırılan 31 er hakkındaki kararları bozarak, tahliyelerine karar verdi.
Kararın ardından tahliye olan isimlerden Emre Balkan, duygularını Aydınlık’a anlattı. Balkan, “Vatani görevimi yapmak için askerlik görevimi yapmaya gitmiştim. 20 yaşında gittim, şu anda 29 yaşına geldim. Eğer cezaevinde olmasaydım bu süre boyunca hayatımla ilgili birçok şey yapabilirdim. En güzel yıllarım cezaevinde geçti.” ifadelerini kullandı.
‘POLİSLE 4 KEZ İRTİBAT KURDUM’
Darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlatan Balkan şöyle konuştu:
“15 Temmuz gecesi bize önce ‘tatbikat var.’ dediler. Daha sonra ‘terör saldırısı.’ dediler. Zırhlı araçlara koyup bilmediğimiz bir yere götürdüler. Daha sonra kendimizi sokakta bulduk. O gece ateş de açmadığım halde, kamera görüntüleri olduğu halde sadece olay yerinde bulunduğum için müebbet hapis cezası verdiler. O gece 4 kez polisle irtibat halindeydim. Telefondaki polis memuru da darbeden bahsetmedi. Sadece, ‘Bulunduğunuz alan kapalıysa orada bekleyin.’ dedi. O zaman ortaokul mezunuydum. Biri darbe dese, teröre, uyuşturucuya darbe zannederdim. Mahkeme bunları göz önünde bulundurmadan bana müebbet hapis cezası verdi.”
‘ÖZGÜRLÜĞÜME KAVUŞTUM’
Cezaevinde kaldığı sürecin hayatının en zor zamanları olduğunu aktaran Balkan şöyle devam etti:
“Ailemi göremiyordum. Olağanüstü hal vardı. 2 ayda bir açık görüş yapıyorduk. Çok sancılı bir süreçti. Şu an ise şok içerisindeyim. Adalet yerini buldu. Özgürlüğüme kavuştum. Ama benim de ömrümden ömür gitti diyebilirim. Ben bu terör örgütünü cezaevine girene kadar bilmiyordum. Vatani görevimi yapıyordum. Bana bunlardan dolayı müebbet hapis vermişlerdi. Komik bir durum gerçekten.”
‘EN GÜZEL GÜNLERİ MAĞDURİYETLE GEÇTİ’
Emre Balkan’ın avukatı Emrah Balkan da şu değerlendirmelerde bulundu:
“Uzun bir süredir beklediğimiz karardı. 8 buçuk yıldan bu yana 33 er tutukluydu. Şu anda 31 tahliye var. 2 er halen cezaevinde. Halen kararı görmüş durumda değiliz. Çıkan bu karar zaten ceza genel kurulu kararı olduğundan dolayı diğer darbe girişiminde derdest olan davalarda emsal teşkil edecektir diye düşünüyoruz. Bu 8,5 yıllık mağduriyet hem müvekkilim hem de ailesi yönünden birçok olumsuz sonuçlar meydana getirdi. Hem maddi hem manevi olarak. Telafisi imkansız zararlar bunlar. Bazıları bir bazıları 3 haftalık askerdi. Akabinde tutuklandılar. Şu anda gelinen aşamada 29 yaşına geldiler. En güzel günleri mağduriyetle geçti.”
DAVANIN GEÇMİŞİ
Darbe girişimi sırasında Türk Telekom baskını ile Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin eylemlere ilişkin dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş, 20 Nisan 2018’de karar açıklanmıştı.
Mahkeme, rütbeli 7 sanığa “anayasayı ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 28 ere de aynı suçlardan müebbet hapis cezası vermiş, 5 ere de anayasayı ihlal ver “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından müebbet ve süreli hapis cezası vermişti.
Mahkeme, 1 erin ise beraatini kararlaştırmıştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 33 er hakkındaki “anayasayı ihlal” suçundan verilen müebbet hapis cezalarını onamış, “kasten öldürme” suçlaması yönünden ise kısmen onama, kısmen bozma kararı vermişti.
Onama kararının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 33 er hakkındaki mahkumiyet kararına itiraz etmişti. Dosyayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı yerinde bularak, sanık erlerden 31’i hakkındaki hükümleri bozdu ve tahliyesine karar verdi. Diğer 2 er hakkındaki dosya ise daha sonra karara bağlanacak.