Tahran'da bulunan Sudani, İran ile Suriye arasında arabuluculuğa soyunuyor
İşbirliğini güçlendirmek, bölgede istikrarı vurgulamak dışında masadaki en önemli konu yeni Şam yönetimiydi. Sert çıkışların ardından Suriye'ye daha ılımlı yaklaşmaya başlayan Sudani, Tahran ile Şam'ın iyi ilişkiler kurmasını istiyor ve Halk Seferberlik Güçleri'ne çözüm arıyor.


İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya şl-Sudani'yi Tahran'da ağırladı. İranlı lider çarşamba günü yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak'ı “stratejik ortak ve komşu” ifadeleriyle tanımladı.
Pezeşkiyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde yakın olduğunu ve işbirliğinin kapsamının her geçen gün genişlediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "İran, çevresi için her zaman barış, istikrar ve kalkınma istemiştir ve Irak'ın güvenliğine, istikrarına ve refahına büyük önem vermektedir."
'SİYONİST VARLIĞIN ÇEKİLMESİ'
İranlı siyasetçi, iki ülkenin Suriye'nin istikrarı ve toprak bütünlüğü, terörizmle mücadele, "Siyonist varlığın buradan çekilmesi ve kutsal dini türbelerin güvenliğinin sağlanması" konusunda "ortak kaygılara" sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, iki ülke arasında 2023 yılında imzalanan güvenlik anlaşması ile ticaret anlaşmalarının tam olarak uygulanması hakkında görüştüklerini aktardı.
'ŞAM İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'
Irak Başbakanı ise İran ziyaretinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirme çerçevesinde meydana geldiğini belirterek, Pezeşkiyan ile "kapsamlı bir toplantı" yaptığını, aralarındaki anlaşmaları görüştüğünü, karşılıklı anlayışın çıkarlara hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.
Sudani, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamanın yolunun kalkınma ve ekonomik ortaklıktan geçtiğini söyleyerek, İranlı liderle Suriye'ye ilişkin konuları ve gelişmeleri görüştüğünü kaydetti. Herkesi egemenliğini korumak ve yabancı müdahaleyi durdurmak için siyasi bir çözümü takip etmeye çağırdı. Bağdat'ın Suriye halkının iradesine, seçtikleri herhangi bir siyasi sistemde saygı duyduğunu vurgulayarak, istikrarı sağlamak için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
Şam - Tahran hattında arabulucuk

Gazeteci Ali Musavi Halhali, Katar gazetesi el-Arabi el-Cedid'e yaptığı açıklamada, Sudani'nin İran ile yeni Suriye arasında iyi ilişkiler istediğini kaydetti. Bu çabaların, Irak Başbakanı'nın "bölgedeki ülkeler arasında ne kadar istikrarlı ilişkiler olursa ve aralarındaki gerginlik ne kadar az olursa, bunun komşular için de o kadar olumlu olacağı" inancından kaynaklandığını belirtti.
'MESAJ İLETMEYE GİTTİ'
Halhali, Irak'ın Suriye'deki yeni yönetim organıyla iletişim kanalları açtıktan sonra Şam ile Tahran arasında arabuluculuk rolünü üstlenmeye çalıştığını belirtti. Sudani'nin "yeni Suriye'den bir mesaj aldığını ve bunu Tahran'a ileteceğini" ekleyerek, ziyaretin ikinci konusunun Halk Seferberlik Güçleri (HSB) meselesiyle ilgili olduğunu, "ancak çözümünün masada olmadığını, çünkü statüsünün daha önce yasallaştırıldığını ve yasal olarak Irak ordusunun bir parçası haline geldiğini" açıkladı.
IRAK DİRENİŞİ MESELESİ
Şu anda masada olanın, HSB'deki İran'a sadık Irak gruplarının dağıtılması ve "onların denetime tabi tutulması" olduğunu, böylece Bağdat'ın denetimi dışında silah bulundurulmasının engelleneceğini savundu. Bu grupların kaderiyle ilgili olarak, onları orduya entegre etme, dağıtma ve Irak hükümetinden bağımsızlık statülerini sona erdirme gibi fikirler olduğunu söyledi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.