Tam bir doğal antibiyotik! Canan Karatay her gün bir fincan tüketilmesini önerdi…
Kalp ve İç Hastalıkları profesörü Canan Karatay, halkı sağlıklı beslenme konusunda eğitme konusunda tutkulu bir bilim insanıdır. Dürüst yaklaşımıyla pek çok kişinin kalbini kazanan Karatay’ın zeytinyağı hakkındaki fikirlerini sizler için özetledik.
Canan Karatay zeytinyağını anlatırken özgün ve ifadeler kullanıyor. Zeytinyağı bazen zeytin meyvesinin suyu, bazen de doğal anne sütü olarak anılır. Faydalarını anlatırken önemli bir noktaya vurgu yapıyor: "Zeytinyağını beslenmenizden ve hayatınızdan çıkarmayın." Ardından Canan Karatay, zeytinyağının insan sağlığına faydaları ve kullanım alanlarını anlatıyor. İşte ayrıntılar…
Soğuk Sıkım Organik Zeytinyağının Faydaları
- Canan Karatay işlenmiş zeytinyağı yerine soğuk sıkım zeytinyağı tüketilmesini öneriyor. Bu şekilde yapılan zeytinyağının vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri ve vitaminleri koruduğunu söylüyor. İşte Karatay’ın zeytinyağının faydaları hakkında söyledikleri!
- Zeytinyağı bağırsak florasını düzenler. Üstelik bu mucize yağ sadece bağırsak florasındaki disbiyozun neden olduğu kabızlığı değil aynı zamanda Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve demans hastalıklarını da önleyebilmektedir.
- Her derde deva olan zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırır.
- Karaciğer yağlanmasını ortadan kaldırmaya yardımcı olan zeytinyağı aynı zamanda göbek yağlarının erimesine de yardımcı olur.
- Zeytinyağının güçlü bir antioksidan olduğu ve başta meme kanseri olmak üzere her türlü kanser riskini azaltabildiği bilinmektedir.
- Zeytinyağı kolesterolü ve trigliseritleri düşürebilir. Bu yağın glisemik indeksi sıfırdır ve şekeri veya insülini artırmaz. Bu sayede zeytinyağı tüketen kişilerin şeker hastalığına karşı direnci artmıştır.
- Zeytinyağı içerdiği prebiyotiklerle bağırsaklardaki iyi bakterileri besler. Soğuk sıkım organik zeytinyağı ürik asidin azaltılmasına yardımcı olur.
- Zeytinyağı kaslardaki mikro yırtıkları ve kemik, kıkırdak ve hücrelerdeki hasarları iyileştirir.
- Şifalı zeytinyağının ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. Zeytinyağı midedeki asit seviyesini düzenleyerek reflüyü önler.
Cilt sağlığı için zeytinyağı
Karatay, zeytinyağının mikrobiyomu güçlendirerek cilt hastalıklarını önlediğini, güneş kremi yerine zeytinyağı kullandığını da söylüyor. Zeytinyağının bazı ülkelerde eczanelerin güzellik reyonlarında yüksek fiyatlarla satıldığını, değerinin iyi bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Zeytinyağını cildinizin her yerine, özellikle de yüzünüze sürmenin yumuşak ve kadifemsi bir cilt sağlayacağını söylüyor. Çocuklar dahil herkesin zeytinyağından yapılmış sabun kullanmasını tavsiye ediyor.
Avantajlarınızı artıran özellikler
Canan Karatay zeytinyağı temasını kalın harflerle vurguluyor. Profesör Canan Karatay, salatalarda kullanılan sebzelerin vitaminlerinin vücut tarafından emilmesi için zeytinyağı kullanımının çok önemli olduğunu söylüyor. Yağda çözünen A, D, E, K ve C vitaminlerini aktive etmek için de zeytinyağı kullanılması gerektiğini söylüyor.
Zeytinyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyim?
Canan Karatay genellikle ölçü bildirmekten kaçınır. Bireylerin bedenlerini dinlemesi ve ne kadarını alabileceklerini anlamaları gerektiğini söylüyor. Ancak sabah akşam birer bardak zeytinyağı içtiğini ve bunu yaşlılara da tavsiye ettiğini söylüyor. Ayrıca yemeklerle birlikte makul miktarda alınması tavsiye edilir.