Tarihten süzülen kültür zenginliği: Geleneksel el sanatları
2. Craftistanbul El Sanatları Fuarı devam ediyor. Farklı kültürlerin eserlerinin geniş katılımla sergilendiği fuarda ahşap oymadan ipek dokumaya, mozaikten deri tasarımına çok sayıda eser görülmeyi bekliyor
Bu yıl ikincisi düzenlenen Craftistanbul El Sanatları Fuarı 6 Ekim'de kapılarını açtı. Atis Fuarcılık tarafından Yenikapı'da düzenlenen fuarda Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda katılımcı yerini aldı. Geleneksel el sanatlarını bir araya getiren fuarın ilk günü, Polonyalı şarkıcı Monika Bulanda’nın caz konseriyle başladı. Açılış töreninde Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül’ün konuşmasının ardından ödüller dağıtıldı. Mücevher tasarımının üstadı, merhum Mehmet Kabaş adına "El Sanatçısı Onur Ödülü"nü alan kızı, televizyon programcısı Sedef Kabaş, yaptığı duygusal konuşma ile babasının hatırasını katılımcılara aktardı. Fuarda ayrıca özel bir yeri olan Endonezya, “kardeş ülke” olarak yer alıyor. Konuşmaların ardından da Endonezya'dan gelen katılımcılar, geleneksel halk danslarını ve dövüş sanatlarını sergilediler. Yenikapı'daki Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen fuar, 10 Ekim'e kadar ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek.
Bilgin Aygül
HATAY KAMIŞINDAN NEYLER FUARDA
Fuarda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından organize edilen stantlarda Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın zengin kültürünü yansıtan el sanatları yerini aldı. DOĞAKA'nın stantlarında dericilik, mozaik yapımı, ahşap oymacılığı, buğday sapı örücülüğü, yemencilik, çarık işlemeciliği, kelle süsleme, çalgı yapımı ve daha birçok geleneksel sanat ürünü ilgi çekiyor. Hatay’ın ünlü Samandağ kamışından yapılan neyler, usta ney sanatçısı İzzet Özkan tarafından sergileniyor. Özkan hem fuarı gezenlere ney dinletisi sunuyor, hem de meraklı ziyaretçilere ney yapım zanaatını anlatıyor. Açılış günü neyler hakkında sorular soran ziyaretçiler, sanatçının yardımıyla ney üflemeyi deneme şansı da buldular.
İzzet Özkan
UMAY ANA VE KURTULUŞ SAVAŞI KADINLARI
Geleneksel giysili bebek sanatçısı Özlem Işık Sarıhan'ın yaptığı “Umay Ana”, Kurtuluş Savaşı kadınları ve köy insanları bebekleri oldukça etkileyici. Umay Ana, Türk mitolojisinde ve Tengrizm'de doğurganlık tanrıçası olarak geçiyor. Dişi bir figür olan Umay Ana; iyilikler yapan, doğacak olan çocukları belirleyen, çocukları koruyan, beyaz elbiseli, gümüşten saçları olan ve gökyüzünde yaşadığına inanılan bir karakter. Sarıhan'ın özel bir köşe ayırdığı köylü kadın bebeklerinin dört tanesi ise elinde Türk Bayrağı ile en üstte dikkat çeken Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınları.
Özlem Işık Sarıhan
MİNYATÜR, AHŞAP YAKMA, TEZHİP...
Silivri Sanat Platformu'nun standında bulunan Meltem Girgin'in yaptığı “ahşap yakma” eserlerinin arasında 36 Osmanlı Padişahı'nın portrelerinin yanısıra, ünlü oyuncu Gizem Güven'in de resmi bulunuyor. “Selvetika” adıyla sergilenen takı tasarımları geleneksel motifleri yansıtırken, Bahriye Güler'in mozaikleri de göz dolduruyor. Antalya Kaleiçi'nde minyatür dükkanı bulunan emekli öğretmen Orhan Ercan, yaptığı bağlama ve gitar minyatürlerinin, enstrümanın orijinal halinde olduğu gibi yapıldığını söylüyor ve ekliyor: “Severek ve emek vererek yapılan her şey daha güzel ve değerli oluyor. Aynı hayat gibi...”
Meltem Girgin’in ahşap yakma eseri
Fuarda bulunan eserler, farklı coğrafyaların yüzlerce yıllık kültürlerinden süzülen geleneklerin içine ziyaretçilerin zihnini çekerek kuşatıyor. Saat 10:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açık olan fuardaki geleneksel sanat eserleri, bugün ve yarın görülebilir.
Selvetika
Bahriye Güler’in mozaik eseri
Orhan Ercan'ın minyatürleri