Tarikat eleştirisine linç kampanyası
18 senedir yayında olan, zaman zaman toplumsal meselelere de yer veren Arka Sokaklar dizisi son bölümlerinde çocuk istismarı ve tarikatlar konusu işleyerek tartışma yarattı. Sosyal medyada diziye linç kampanyası başlatıldı
Yayın hayatına 2006 yılında başlayan Arka Sokaklar dizisi gündem oldu. Dizinin son bölümlerinde çocuk istismarı ve tarikatlar konusunun işlenmesi tartışma yarattı. Sosyal medyada tarikatlara yakın “troller” dizinin kaldırılması için linç kampanyası başlattı.
Öte yandan kullanıcılar ise “Dizi değil, tarikatlar kapatılsın!” dedi.
Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinden biri olan Arka Sokaklar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde özel bir ekipte görev yapan polislerin hem aile yaşamlarını hem de sokaklardaki maceralarını konu ediniyor.
ARKA SOKAKLAR’DA TARİKAT ELEŞTİRİSİ GÜNDEM OLDU
18 senedir yayında olan dizide zaman zaman toplumsal meselelere de yer veriliyor. Dizinin en son yayınlanan bölümlerinde yasa dışı oluşum olan tarikat ya da cemaatlerle ilişkili kişilerin çocuk tecavüzü ve istismarı suçları işleniyor.
Dizinin 691. bölümünde Şevket Çoruh’un canlandırdığı Komiser Mesut’un tarikat liderine tokat attığı sahne kısa sürede gündem oldu.
Dizide ayrıca geçen şu diyalog da binlerce kullanıcı tarafından paylaşıldı.
- Hepsi vakfın mülkü mü?
- Mülk yalnızca Allah'ındır.
- Ama kiraları siz topluyorsunuz herhalde?
İşte o sahne:
YASA DIŞI TARİKATLARI ELEŞTİRMEK İSLAMOFOBİ Mİ?
Tarikat ve cemaatlere yakın kesimlerce başlatılan linç kampanyasının ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı. “RTÜK, çağın hastalığı İslamofobiyi körükleyici yayınlara asla ve asla müsaade etmez.” diyen Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Konuları tam idrak edemeden veyahut meselelere hâkim olunmadan ya da doğru bilgi sahibi olunmadan şahsıma ve kurumuma yapılan haksız ithamların, hatta daha ötesi iftiraların kabul edilmesi mümkün değildir. RTÜK, çağın hastalığı İslamofobi’yi körükleyici yayınlara asla ve asla müsaade etmez.
“Yayınlarda özellikle dramatik yapımlar olarak adlandırdığımız dizilerde barış dini olan İslam karşıtı sahnelere, dinimize mensup kimseleri küçük düşüren, din adamlarımızı hor gören içeriklere fırsat vermez.”