‘Tarım sektörünün borcu 590 milyar lira’
Tarım sektörünün borçlarının 497,5 milyar liralık kısmı kamu bankalarından, 92,9 milyar liralık kısmı ise özel bankalardan kullandıkları kredilerden oluşuyor. Geçen yıla göre kamu bankalarına olan borç yüzde 88, özel bankalara ise yüzde 44 oranında arttı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle zor bir dönemden geçen üreticilerin, bankalara borçlanarak günü kurtarmaya çalıştığını belirtti. Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının 2023 yılında 261 milyar lira artarak 590 milyar liraya kadar çıktığını belirten Gürer, sektörün borçlarında önceki yıla göre yüzde 79,5 oranında artış kaydedildiğine dikkat çekti.
‘CİDDİ SORUNLAR VAR’
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunların çiftçileri ciddi oranda mağdur ettiğini ve bankalara borçlandırdığını belirterek, “Bu sorunu göremeyen siyasi iktidar ise kendi çiftçisini, üreticisini desteklemek yerine ithalata dayalı tarım politikaları izledi. Bu durum, üreticiyi de tüketiciyi de mağdur etti.” dedi. Tarım sektörünün borçlarının 497,5 milyar liralık kısmı kamu bankalarından, 92,9 milyar liralık kısmı ise özel bankalardan kullandıkları kredilerden oluştuğuna işaret eden Gürer, sektörün kamu bankalarına olan kredi borçlarının geçen yıl yüzde 88,1 özel bankalara olan borçlarının ise yüzde 44 oranında arttığına dikkat çekti.
KOBİ’LERİN BORCU 3,3 TRİLYON
KOBİ’lerin bankacılık sistemine olan kredi borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Ömer Fethi Gürer, KOBİ’lerin bankalara olan borçlarının 2023 yılında 1,2 trilyon lira artarak 3,3 trilyon liraya yükseldiğini belirtti. Gürer, bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesinin ise 19-26 Ocak haftasında 46,1 milyar lira artarak 2 trilyon 797 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekti.
KREDİ KARTI BORÇLARI DA ARTTI
Yüksek kredi faizlerine rağmen vatandaşlar borçlanarak tüketmeye devam ettiğine değinen Gürer, “Söz konusu haftada tüketici kredilerinin bakiyesinde 13,2 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 33 milyar liralık artış oldu. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılının ilk dört haftasında 69 milyar lira arttı. Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.