Seralar gidiyor inşaatlar geliyor
Antalya/Kumluca, sebze-meyve üretiminin önemli bir merkezi. Bu yıl çiftçi de tüketici de mağdur. Üretim alanları düşüyor, inşaatlar yükseliyor. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, ‘Bu toprakları kaybetmeyelim.’ dedi


Dalında kalan mandalinalar, tarlada kalan domatesler, biberler… Tarımsal ürünlerin tarlada para etmemesi ve üreticinin kazanamaması, son birkaç yıldır en çok konuşulan konulardan biri oldu. Bahçede 1 lira etmeyen sebzeler, pazarda ve markette yüksek fiyatlara satıldı. Fiyat farkları, yüzde 400’lere dayandı. Tüketici de üretici de bu yıl mağdur edildi.
Yaz bitti, örtü altı turfanda sebzeciliğin üretim merkezlerinden olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde yeni sebze dikimleri başladı. Domates, biber, patlıcan dikimlerinin yüzde 80’inin tamamlandığını belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, bölgede üretim alanlarının düşüşüne dikkat çekti.
‘500 DÖNÜM YOK’
Kumluca’da son yıllarda tarımsal alanlarında ciddi düşüş yaşandığını belirten Kökçe, “Her yıl 3-4 bin yeni sera kurulurken bu yıl 500 dönüm yok.” bilgisini verdi. İlçede üretim alanlarının 55 bin dönümden 50 bine düştüğünü söyleyen Kökçe, nedenini şöyle açıkladı:
“Örtü altı tarım kan kaybediyor. İhracat kapılarının kapanması, girdi fiyatlarının yüksekliği, yaşanan sıkıntının en önemli nedeni. Örneğin geçen yıl 60 lira olan plastiğin kilosu bu yıl 130 lira. 1 çuval gübre 300 lirayken bugün bin lira. Mazot 20 lirayken bugün 45 lira. Her şey yüzde 100 artıyor. Ama bizim ürettiğimiz ürün para etmiyor.”

‘PAZAR KAYBETTİK’
Üreticiyle tüketici fiyatları arasında ciddi bir açık olduğunu ifade eden Kökçe, “Nar dalında şu anda 8-12 lira arasında. Ama markette 50-60 lira. Limonu bahçede hâlâ 5-6 liraya alan yok. Devletimiz tarafından bu konunun denetlenmesi lazım. Tüketici de üretici de zor durumda. Tarım Bakanlığı’nın ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptıkları yanlışla, pazarları kaybettik. Bizim ihracatımız olmazsa malımız para etmez.” dedi.
‘MISIR’DAN İŞÇİ GELİYOR’
Gençlerin tarımdan kaçtığını belirten Hidayet Kökçe, işçi bulma sorununun ciddi boyutlara geldiğini ifade etti. Kökçe şöyle konuştu:
“Üretici çekiliyor üretimden. Gençlerin hiç biri para kazanamadığı için tarıma girmiyor. Babaanne diyor ki ‘oku da kendini kurtar’ diyor. Nereden kurtaracak bu çocuk kendini, topraktan mı? Toprağa girme de ne yaparsan yap, diyorlar.
“Serada çalışacak adam bulamıyorum. Suriyeli olmasa tarımda yürüyecek hal kalmayacak belki de. Biraz önce bir portakal tüccarıyla konuştum. ‘Mısır’dan işçi getirdim, burada işçi bulamadım’ dedi. Bu bizim için çok acı. Bunu oturup düşünmemiz lazım.”
Kökçe, bölgede bahçelerin yerine büyük inşaatların dikildiğine de dikkat çekti, “Bu toprakları kaybetmeyelim. Bölge toprağı gibi bir toprak ve iklim bulma şansımız yok. Bahçeler sökülüyor artık, buna izin vermemeliyiz.” dedi.
Kökçe, sebze meyvede ihracatın sonuna kadar açılması çağrısı yaptı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.