26 Aralık 2024 Perşembe
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Üretim düştü et fiyatları arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal alanda suyun dikkatli kullanılması gerektiğini belirterek, "Birtakım tedbirleri şimdiden almamız gerekiyor. Aksi takdirde kuraklık böyle devam ederse bazı ürünleri üretemez hale gelebiliriz." dedi.

Tarımsal Üretim İçin Su Yönetimi Önemli: Kuraklık Üretimi Olumsuz Etkiliyor
A+ A-

Sakarya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Kongresi'ne katılan Bayraktar, Akdeniz havzasındaki ülkelerin kuraklıktan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirtti. Bayraktar, dolayısıyla Türkiye'nin de bu durumdan etkilendiğini ve etkilenmeye devam edeceğine değinerek, aşırı yağışların ve sellerin kuraklığın etkisi olduğuna kaydetti.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇELİM

Bu konuda önlem ve tedbirler alınması gerektiğini anlatan Bayraktar, "Birçok bölgede çok su isteyen ürünlerden vazgeçmemiz gerekiyor. Kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerine yönelmemiz lazım." uyarısı yaptı.

Bayraktar, tarım sektörünün, su kaynaklarının yüzde 75'ini kullandığına dikkati çekerek, "Vahşi sulamadan vazgeçmeliyiz. Suyu tasarruflu kullanmamız lazım çünkü Türkiye su zengini değil. Birtakım tedbirleri şimdiden almamız gerekiyor. Aksi taktirde kuraklık böyle devam ederse bazı ürünleri Türkiye’de üretemez hale gelebiliriz." diye konuştu.

BESİ HAYVANCILIĞINI CANLANDIRMALIYIZ

Gıda fiyatlarındaki artışın üretim maliyetlerine bağlı olarak geliştiğini söyleyen Bayraktar, bir üründe arz yeterli değil ve üretim yoksa spekülasyon yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, "Yani sizin 1 liraya ürettiğiniz ürünü tüketicimiz 8-9 liraya yiyor. Süratle üretimi arttırmamız ve üretim maliyetlerini aşağı çekmemiz gerekiyor. Maliyetleri aşağı çekmeden gıda fiyatlarında ucuzluk oluşması pek mümkün görünmüyor." ifadesini kullandı.

Et fiyatlarının değişimlerin de üretimdeki yavaşlamaya ve azalmaya bağlı olduğunu vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Süt hayvanlarımız ciddi manada kesildi. Süt hayvanları kesildiği zaman besiye materyal bulamazsınız. Besilik hayvan bulamazsınız, girişler azaldı. Çünkü bir dönem et fiyatları çok düşüktü, üretici vazgeçti. Bugünlerde yükselme var ama ahırlar dolu değil. Yeniden, üretimi destekleyen politikalarla besi hayvancılığını canlandırmamız lazım. Üretimimizi arttırdığımız zaman fiyatlar aşağı düşecektir."

Türkiye Ziraat Odası Akdeniz TZOB