Taşeron şoförlerin eylemi başarı getirdi
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan şoförler, asgari ücret aldıklarını; yol, yemek gibi giderleri de bunun içinden karşıladıklarını, ek iş olmadan yaşayamadıklarını belirtti. Görüşmelerin ardından yeniden açıklama yapan işçiler, taleplerinin yüzde 80’inin kabul edildiğini duyurdu
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı çalışan taşeron araç şoförleri insanca yaşanabilir ücret, sosyal ve yan haklar, kadro ve sendikalı çalışma talepleriyle açıklama yaptı. Şoförlerin aktardığına göre, Müdürlük, işçilere geçen yılın sonuna dek sabretmelerini ve şartların düzeltileceğini söyledi. Ancak bu yıl mart ortasına gelinmesine rağmen bir şey değişmedi. İşçiler, artık dayanamadıklarını söyledi. Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN)’na üye olduktan sonra sendikadan istifa etmeleri için baskı gördüklerini ifade eden işçiler, 4 arkadaşlarının da işten çıkarıldığını söyledi. Açıklamanın ardından İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu ile görüşmeler yapıldı. Şoförler adına görüşme yapan Metin Yıldız, taleplerinin yüzde 80’inde uzlaşmaya vardıklarını, KATAŞ-SEN ile mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.
YOL YEMEK CEPTEN
En yenileri 2 en eskileri 14 yıldır İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne şoförlük hizmeti veren işçiler adına açıklamayı işten çıkarılan işçilerden Metin Yılmaz yaptı. Kovid-19 salgını sırasında 7/24 esasına göre çalışmalarına rağmen desteklerden mahrum bırakıldıklarını ardından da ihalelerde kendilerine verilen asgari ücretin yüzde 50’si oranındaki payın da çıkarıldığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Biz buraya kavga için gelmedik. Bizden çalışmış olduğumuz, kendi aranızda bölüştüğünüz, usulsüzce yapmış olduğunuz ihalelerin cevaplarını almaya geldik. Hakkımız olanı almaya geldik.”
TALEPLERDE KAZANIM
Metin Yılmaz, taleplerini şöyle sıraladı: “Asgari ücret artı yüzde 100 zam, yemek, yol ve mesai ücreti, araç temizleme ücreti ya da uygun bir mekan, dinlenme zamanları için şoför odası, çocuk parası, yakacak ve ramazan yardımı, park mekanlarına ait ücretlerin karşılanması, saygınlık, sendikalı olma haklarına saygı duyulması, işten çıkarmalara son verilmesi ve işten çıkarılanların iadesi, EYT’lilerin işine devam edebilmesi, yapılan ve yapılacak olan ihale şartlarını öğrenmek.”
Bu şartlar sağlanana dek mücadele edeceklerini vurgulayan işçiler, Müdürlük önünde oturma eylemine geçti. Yapılan görüşmelerin ardından işçiler kazanım elde ettiğini, mesai ücreti alacaklarını, işten çıkarmaların olmayacağını duyurdu.
‘HAFTADA 7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞIYORUM!’
Sekiz yıldır Esenler İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde çalıştığını ifade eden Günay Aktaş araç giderleri düştüğünde elinde 10 bin lira kaldığını, bu parayla da geçinmenin mümkün olmadığını söyleyerek tepki gösterdi. İki çocuk babası Aktaş, artık sabırlarının kalmadığını söyledi. Aktaş, “Haftanın beş günü çalışıyorum. Sabah saat 7:45’te gelip, akşam saat 17:00’de çıkıyorum. Sonra da ticari taksiye çıkıyorum. Haftasonu da dahil olmak üzere, bir yılın tamamı çalışıyoruz. Kimse yalan söylüyor da demesin; kimseye muhtaç olmayalım diye 7/24 çalışıyorum. Çözüm için buraya geldik. Hastayı, doktoru, ebeyi taşıyoruz. Çay taşıyana kadro var; ben can taşıyorum, niye kadroya almıyorsunuz? Kamuda taşeron olmaz, yasaklansın!” dedi.
GÜN İÇİNDE YEMEK HAYAL
Açıklama öncesinde konuşan işçilerden Cem Memiş yeni evli olduğunu, kirasının 12 bin lira ücretinin ise asgari ücret olduğunu söyledi. “Geçinemiyoruz.” diyen Memiş, şunları kaydetti:
“Bu ay mesela bir arkadaşımız doktoru beklerken hastanenin önünde trafik cezası yemiş, 6 bin 500 lira. Bu bizim cebimizden çıkıyor. Yol, yemek, hepsi içerisinde biz 17 bin 2 lira maaş alıyoruz. Sağlam kahvaltı yapıyoruz ama gün boyunca bir şey yiyemiyoruz. Aç aç da evimize dönüyoruz. Başka bir seçeneğimiz yok. 12 senedir ben buradayım. Ben alamadım hala kadro. Taşeron bitecek diye bir şey yok ama biz can taşıyoruz bunu kimse unutmasın.