21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tavuğu böyleyken sakın yıkamayın! Tehlikeli hastalıklara yol açıyor

Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de tavuğun yıkanmasıyla ilgili. Pek çok insan tavuğun çiğken yıkamanın daha sağlıklı ve temiz olduğunu düşünüyor. Oysa tavuğu çiğken yıkamak çok tehlikeli. Peki tavuğu çiğken yıkayınca ne oluyor?

Tavuğu böyleyken sakın yıkamayın! Tehlikeli hastalıklara yol açıyor
A+ A-

Tavuğun çiğken yıkandığında pek çok hastalığa neden olabileceğini biliyor muydunuz? Doğru bilinen yanlış bilgilerden birisi de tavuğun çiğken yıkanması. Peki tavuğu çiğken yıkarsanız ne olur?

İşte tehlikeli mutfak hatalarından birisi olan çiğ tavuğu yıkamanın yol açabileceği hastalıklar....

TAVUĞU PİŞİRMEDEN YIKAMAYIN

İngiltere'nin Gıda Standartları Kurumu, çiğ tavuğun yıkanması halinde yaşanacak tehlikelere dikkat çekti.

Pek çok kişinin yaptığı yanlışlardan birisi olan tavuğu bol suda yıkamak. Çiğ tavuk suyla temas ettiği taktirde 'kampilobakter' isimli bir bakterinin türemesine yol açıyor.

Kampilobakter isimli bakterinin tezgâh, el, mutfak eşyaları olmak üzere çevreye yayılması söz konusu olduğu belirtiliyor.

BU BAKTERİYE DİKKAT! TEZGAHINIZA BULAŞTIRMAYIN

Kampilobakter, ishal, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi yan etkilere yol açabiliyor.

Uzmanlar çiğ tavuğu yıkama yerine tavuğu yüksek ısıda pişirmeyi öneriyor. Tavuğun içinde bulunan bakteri ve mikroplar bu yolla yok oluyor.

Yine de çiğ tavukla temas eden mutfak araç gereçlerine dikkat etmek gerekiyor. Kampilobakter adlı bakterinin tehlikelerinden korunmak için kullanılan araçlar bol su ve deterjan ile güzelce temizlenmelidir. Böylelikle çiğ tavuk kaynaklı bakterilerin yayılması önlenebilir.

TAVUĞU PİŞİREREK BAKTERİLERDEN KURTULUN

Yabancı kaynaklı bilim çalışmalarına göre, çiğ tavukta bulunan bakteriler tavuğun pişmesiyle yok olur ve gıda zehirlenmesi gibi hastalıklara yol açmaz. Ancak çiğ tavuğun suyla yıkanması durumunda tavuğun üzerindeki bakteriler etrafa yayılır.

Eğer her şeye rağmen tavuğu çiğken yıkayıp, pişirmek istiyorsanız bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir.

Bu kuralların başında, tavuk kesiminde kullanılan mutfak eşyalarının (tahta, bıçak, süzgeç vb.) sadece tavuk eti için kullanılması geliyor. Ayrıca hatırlatalım, çiğ tavuğu pişirmeye hazırlarken el temizliğinize azami dikkat göstermelisiniz. İşinizi bitirdikten sonra mutfak tezgahını ve lavaboyu güzelce temizlemelisiniz.

Tavuk Gıda